12.1.2017 17:40

Όποιος κρατά το μέλι, μελώνεται

ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΜΕΛΗ

Αυτό που χαρακτηρίζει τη μέλισσα είναι η εργατικότητα και η μεθοδικότητα. Αυτά τα δυο συστατικά χαρακτηρίζουν και τον Μελισσοκομικό συνεταιρισμό Χίου που παρά τις αντιξοότητες φαίνεται να καταφέρνει να... μελώνει τα μέλη του.

Αύξηση των μελών

Η οικονομική κρίση στρέφει τον κόσμο σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εισοδήματος και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι της Χίου αποτελεί κίνητρο για την ενασχόληση με τη μελισσοκομία. Οι μελισσοκόμοι έχουν αυξηθεί και ο Αγροτικός  Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Χίου με τα 135 μέλη και τις 7.750 κυψέλες,  αποφάσισε να επενδύσει στο νέο δυναμικό. Μετά από τέσσερα χρόνια παγώματος της διαδικασίας στη Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου του 2016 αποφασίστηκε να εγγραφούν  νέα μέλη, με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί μια  δυναμική για τη στελέχωση του συνεταιρισμού με νέα άτομα που θα έχουν διάθεση για δουλειά, νέες ιδέες και θα διαμορφώσουν αναπτυξιακές  προοπτικές  για το προϊόν και τα παράγωγα του.

«Οι εγγραφές γίνονται κάθε Τετάρτη του Ιανουαρίου  στα γραφεία του Συνεταιρισμού στο Χαλκειός, κοντά στη Λαυρίνα, από τις 17:00 έως και τις 20:00», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Χίου Βασίλης Βούκατας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί του στο τηλ. 6972711962.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή είναι η κατοχή μελισσοκομικού βιβλιαρίου, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος να είναι καταγραμμένος ως μελισσοκόμος και να διαθέτειτην απαραίτητη κρατική πιστοποίηση.

Απορροφάται το σύνολο της παραγωγής

Η βιωσιμότητα του συνεταιρισμού  είναι  συζητήσιμη έννοια. Με βάση τον καταστατικό τρόπο και στόχο λειτουργίας μοναδικός σκοπός είναι η απορρόφηση της ετήσιας παραγωγής των μελών του.

«Αυτό το πετυχαίνουμε απόλυτα και προς το παρόν περιοριζόμαστε στην  επιτυχία του στόχου αυτού.  Για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση νέων προοπτικών εγγράφουμε νέα μέλη που αν έχουν όραμα, ιδέες, ικανότητες και τον απαιτούμενο ρεαλισμό πιθανά θα μπορούν να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για τον συνεταιρισμό. Αυτή είναι η αναπτυξιακή τακτική μας», τονίζει, αλλά επισημαίνει ένα πολύ σημαντικό δεδομένο το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για τους νησιώτες παραγωγούς.

«Όλα αυτά στο νησιωτικό χώρο εξαρτώνται άμεσα από τις κλιματολογικές συνθήκες. Δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες  μεταφοράς των κυψελών, δεν μπορούμε να ασκήσουμε  νομαδική μελισσοκομία, όπως οι μελισσοκόμοι της στερεάς Ελλάδας. Τα νησιώτικα γεωγραφικά όρια είναι συγκεκριμένα και έτσι  αναγκαζόμαστε να περιοριζόμαστε στην επίτευξη των καταστατικών στόχων», εξηγεί με σαφήνεια.

Αλληλένδετα με το κλίμα

Οι κλιματολογικές συνθήκες των τελευταίων 15 ετών, οι καταστροφικές πυρκαγιές της νότιας Χίου το 1912 και ο φετινός χιονιάς έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους μελισσοκόμους και τα μελίσσια.

«Αυτή την περίοδο οι συνθήκες είναι δύσκολες. Οι καταστροφικές  πυρκαγιές του 2012  σχεδόν εξαφάνισαν τις μελισσοβοσκές της νότιας Χίου  και δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στις βόρειες, γιατί επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα  με αποτέλεσμα να μειωθεί η μελισσοκομική απόδοση ανά κυψέλη», προσθέτει.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε φέτος με τον χιονιά γιατί  θα χαθούν  μελισσοσμήνη επειδή  τα μελίσσια είναι μικρά και δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν όλα.

«Τα χιόνια έχουν πολύ άσχημες συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο που είναι εκτεθειμένο.Για να προστατευθούν οι μέλισσες τη χειμερινή περίοδο συρρικνώνονται μέσα στις κυψέλες. Κάθε κυψέλη έχει δέκα πατώματα και εκεί  δημιουργούν τις μελισσόσφαιρες, γίνονται σαν μπάλα  που ανάλογα με τον καιρό σφίγγουν περισσότερο ή χαλαρώνουν.Με το χιόνι σφίγγουν πολύ, για να ζήσουν  προσπαθούν να καταναλώσουν περισσότερες τροφές. Αν έχουν μεγάλο πληθυσμό και παραγωγή επιζούν, αν όμως έχουν μικρό  αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Οι συνθήκες του φετινού χειμώνα είναι κακές, τα μελίσσια είναι μικρά και θα χάσουμε πάρα πολλά μελισσοσμήνη», επισημαίνει με μεγάλη ανησυχία.

Φέτος η παραγωγή είναι πολύ μικρή, προβλέπεται ότι θα περιοριστεί  συνολικά περίπου  στα 38.000 κιλά. Τις καλές χρονιές η συνολική παραγωγή φτάνει τα 75.000 κιλά περίπου

Το προϊόν

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1969, με τη νέα καταστατική  μορφή λειτουργεί  από το 2001. Οι παραγωγοί  δραστηριοποιούνται  σε δύο βασικά προϊόντα κυψέλης, το μέλι και τη γύρη. Σε μικρές ποσότητες συγκεκριμένοι παραγωγοί παράγουν μελισσοκέρι, πρόπολη, κηραλοιφές, βάμμα και άλλα προϊόντα.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Χαλκειούς που δημιουργήθηκαν το 2010 γίνεται η τυποποίηση και  συσκευασία του πολύτιμου προϊόντος το οποίο διατίθεται στη Χίο  και την υπόλοιπη Ελλάδα. Τοπικά διατίθεται στα σούπερ μάρκετ και σε μικρά σημεία πώλησης, παντοπωλεία, μίνι μάρκετ κ.λ.π.    

«Οι οικονομικές συνθήκες και η κατάσταση του εμπορίου δεν μας επιτρέπουν να απασχολούμε υπαλλήλους, όλα γίνονται με εθελοντική εργασία των μελών. Έχουμε δημιουργήσει πολύ καλό συνεταιριστικό και οικογενειακό πνεύμα», επισημαίνει.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ