22.2.2021 9:50

Οι φόβοι των παιδιών

Γράφει η Δάφνη Πιπιτσούλη, Παιδοψυχίατρος στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Τα περιοριστικά μέτρα έναντι της πανδημίας που ζούμε ως κοινωνία το τελευταίο έτος, έχουν φέρει απανωτές και δυσάρεστες αλλαγές στην καθημερινότητα όλων και των παιδιών μας. Μέσα σε ένα χρόνο οι μικροί μαθητές έχουν ζήσει το άνοιγμα – κλείσιμο των σχολείων, την απομάκρυνση από συμμαθητές, φίλους και δασκάλους, την απομόνωση στο σπίτι μπροστά σε μια οθόνη που «κολλάει» και «πέφτει», την απώλεια των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, των αθλημάτων και των ομάδων τους που ήταν χαρά και διέξοδος, την απομάκρυνση από αγαπημένους παππούδες και γιαγιάδες, τα οικονομικά άγχη των γονιών που φτάνουν μέχρι το σπίτι και τα επηρεάζουν, και η λίστα δεν έχει τέλος.

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερες έρευνες που δημοσιεύονται δείχνουν ότι τα παιδιά αγχώνονται και φοβούνται λόγω της καραντίνας. Το παιδί βέβαια, ειδικά όσο πιο μικρό είναι, δεν θα το πει με αυτές τις λέξεις, και οι γονείς μπορεί να θεωρούν ότι το παιδί περνάει μια χαρά που δεν πάει στο σχολείο, που είναι όλη μέρα μέσα στο σπίτι με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ότι έτσι κι αλλιώς δεν φοβάται τον κορονοϊό γιατί το ίδιο δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει κλπ.

Βλέπουμε, όμως, τα πιο πολλά παιδιά να παρουσιάζουν αύξηση της έντασης των συνηθισμένων φόβων, που οφείλονται στη μικρή ηλικία και στην ανωριμότητά τους, όπως είναι ο φόβος για το σκοτάδι, τα φαντάσματα, τα μεγάλα ζώα, τους κλέφτες, το θάνατο, τις αρρώστιες, να κοιμηθούν μόνα τους, να σηκώσουν το χέρι στην τάξη, να πουν μάθημα, κ.ο.κ.

Οι γονείς χρειάζεται να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Όταν τα παιδιά σας παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές που δείχνουν περισσότερο άγχος, δείξτε υπομονή και μείνετε κοντά στα παιδιά σας, τραβήξτε τα λίγο από την οθόνη, όχι για να μείνουν μόνα τους αλλά για να κάνετε κάτι
μαζί τους, έξω ή μέσα από το σπίτι, για να αποκαταστήσετε την ανάγκη τους για φυσική επαφή με τον άλλο άνθρωπο, η οποία δεν καλύπτεται με κανέναν τρόπο από την οθόνη. Ας θυμόμαστε όλοι ότι η φυσική παρουσία και το παιχνίδι από μόνα τους είναι κανονική και αποτελεσματική θεραπεία και παρηγοριά για το άγχος και το φόβο των μικρών, αλλά και των μεγάλων παιδιών!

Πληροφορίες: Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.2), www.kpechios.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ