8.2.2021 11:44

Δυσλεξία: Συμπτώματα, Διάγνωση, Αντιμετώπιση

Γράφει η Δέσποινα Βασιλάκη, Ειδική Εκπαιδευτικός, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων

Λίγα λόγια για τη δυσλεξία

Αρκετά παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα δυσλεξίας από τα πρώτα τους χρόνια, χωρίς, δυστυχώς, να γίνονται αντιληπτά εγκαίρως. Οι πρώτες ενδείξεις για την παρουσία δυσλεξίας διαφέρουν σε κάθε ηλικία.

Κάποιες από αυτές μπορεί να εμφανισθούν σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και είναι οι ακόλουθες:
* Να αρχίσουν να μιλούν αργότερα από τα περισσότερα παιδιά.
* Να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με τα άλλα παιδιά στο να προφέρουν λέξεις.
* Να μην εμπλουτίζουν το ίδιο γρήγορα με νέες λέξεις το λεξιλόγιό τους και να μην είναι σε θέση να θυμηθούν τη σωστή λέξη για κάθε σκοπό.
* Να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να μάθουν το αλφάβητο, τους αριθμούς, τις ημέρες της εβδομάδας, τα χρώματα, τα σχήματα, καθώς και να εμφανίζουν δυσχέρειες στο πώς να συλλαβίζουν αλλά και στο πώς να γράφουν το όνομά τους.

Ενδείξεις για παιδιά από το νηπιαγωγείο έως την ηλικία των 9-10 ετών δύνανται να αποτελούν οι ακόλουθες:
* Να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ανάγνωση σκέτων λέξεων, όταν, δηλαδή, αυτές δεν περιβάλλονται από άλλες.
* Να καθυστερούν στο να μάθουν τη σύνδεση μεταξύ γραμμάτων και ήχων.
* Να συγχέουν μικρές λέξεις.
* Να κάνουν διαρκώς λάθη στην ανάγνωση και την ορθογραφία.

Εάν το παιδί εμφανίζει ένα ή δύο από τα σημάδια αυτά, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι έχει δυσλεξία. Στην περίπτωση, όμως, που εμφανίζει αρκετά από τα παραπάνω, προτείνεται η πραγματοποίηση ειδικών αξιολογήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση θα δώσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών, οι οποίες συχνά επιφέρουν και ψυχολογικά ή προβλήματα συμπεριφοράς εξαιτίας της απόρριψης ή τυχόν αποτυχίας, που βιώνουν τα παιδιά.

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, 2271020000(εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

Σύντομο Βιογραφικό:

Η Δέσποινα Βασιλάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Ειδική Αγωγή και στα Ναυτιλιακά. Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαιδεύσεις στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, στην Παιδοψυχολογία & Παιδοψυχιατρική, καθώς και στη Διαπολιτισμική Αγωγή & Ετερότητα. Επιπρόσθετα, έχει εξειδικευτεί στην αξιολόγηση και στην αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά και εφήβους καθώς και στη πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος σε παιδιά μικρής ηλικίας. Έχει, επίσης, παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια επί της Ειδικής αγωγής, της οργάνωσης μελέτης και των Νέων Τεχνολογιών. Έχει, ακόμα, συμμετέχει ως ομιλήτρια σε σεμινάρια, συνέδρια αλλά και σε δράσεις σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια, εργάζεται ως Ειδική Εκπαιδευτικός στο Κέντρο Παιδιού & Εφήβου στη Χίο και συγκεκριμένα στο τμήμα Παιδιών & Εφήβων, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, και ειδικές θεραπείες από απόσταση.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ