8.8.2013 11:54

Οι Καρυές πλημμυρίζουν την τάφρο του κάστρου

ΒΡΟΧΙΝΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ

Το νερό που καθυστέρησε σημαντικά τις εργασίες ανασκαφής και ανάδειξης του γεφυριού της κεντρικής πύλης Maggiore στην είσοδο του κάστρου, δεν είναι θαλασσινό. Όπως πιστοποίησαν οι αναλύσεις των δειγμάτων που λήφθηκαν από την τάφρο, παραπλήσιο πηγάδι όμβριων νερών και τη θάλασσα, το νερό που λιμνάζει είναι βρόχινο και προέρχεται από την κατάληξη των υπόγειων ροών από τα υψώματα της ευρύτερης περιοχής των Καρυών.

 Η συσσώρευση προς το παρόν έχει αντιμετωπιστεί με την διάνοιξη ενός μόνιμου τεχνητού φρέατος που απορροφά τα νερά και τα οδηγεί έξω από την τάφρο. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος ο εργολάβος Μιχάλης Πικούνης ζήτησε τη διάνοιξη ενός δεύτερου δίπλα στην πύλη Maggiore, αλλά δεν το επέτρεψε η αρχαιολογία.

Αυτό σημαίνει ότι τεχνικά δεν μπορούν να εμποδίσουν την συσσώρευση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να αποστραγγίζονται άμεσα και να οδηγούνται έξω από την τάφρο χωρίς να δημιουργούν στο μέλλον το φαινόμενο που δεν επιτρέπει την εύκολη ολοκλήρωση των εργασιών και προσβάλλει την αισθητική του χώρου.

«Αν επέτρεπαν και τη διάνοιξη του δεύτερου πηγαδιού η απορρόφηση θα ήταν πιο γρήγορη και αποτελεσματικότερη, αλλά δεν την επέτρεψαν επειδή είναι πολύ κοντά στην πόρτα και θα προσβάλλει την εικόνα της. Όμως τα προβλήματα πια δεν είναι σοβαρά και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με μικρές πιθανά καθυστερήσεις  αφού βρήκαμε την αιτία του κακού και ξέρουμε πως θα την αντιμετωπίσουμε».

Το γεφύρι

Οι εργασίες ανασκαφής και ανάδειξης του γεφυριού της κεντρικής πύλης Maggiore του κάστρου έχουν προχωρήσει αρκετά. Η εταιρία των αδελφών Πικούνη που πραγματοποιεί την ανασκαφή, έχει φέρει στην επιφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος. Οι περισσότεροι θόλοι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά δύο από αυτούς που είναι σε κακή κατάσταση από τα έργα της υπογείωσης καλωδίων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, θα αφαιρεθούν και θα επισκευαστούν ριζικά, με ανακατασκευή από την αρχή και συμπλήρωση των πετρωμάτων που λείπουν.

Η ίδια εταιρία έχει αναλάβει και την αποκατάσταση του πεζόδρομου του γεφυριού, που έχει καταστραφεί εντελώς από τις ίδιες παρεμβάσεις.

Ο Μιχάλης Πικούνης δηλώνει ότι η εταιρία του διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και η αποκατάσταση θα γίνει με πιστή εφαρμογή του σχεδίου και της μελέτης που έχει ολοκληρώσει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, με τις οδηγίες και την επίβλεψη της 3ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αν όλα πάνε καλά, η αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ