7.8.2013 16:52

Οι εκθεσιακοί χώροι του Αγίου Γάλακτος

Ενσωματωμένες απόλυτα στο χώρο του έχει επιλέξει εφέτος να έχει δυο εκθέσεις του ο πολυχώρος του Αγίου Γάλακτος. Σε κάποιες από αυτές σκοπεύει να δώσει μόνιμη μορφή, καθώς συστήνουν στον επισκέπτη την περιοχή, πέρα από την εικαστική τους προσέγγιση.

Έτσι, στη άλλοτε Τράπεζα της Μονής, με την ευλογία της 3ης Ε.Β.Α. δημιουργήθηκε η μόνιμη φωτογραφική έκθεση με υλικό από το βιβλίο του αείμνηστου δασκάλου Παν. Κομπιλύρη, εκπαιδευτικού που θήτευσε στο σχολείο του χωριού την κρίσιμη τριετία 1957 – 1959. Επρόκειτο για την τριετία που συγκλόνισε το χωριό. Ήρθε το νερό, άνοιξε ο αμαξωτός δρόμος, άρχισαν να περνούν τα λεωφορεία. Γεγονότα που έδωσαν τη δυνατότητα στους κατοίκους του να δουν ότι υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος, μια ζωή πιο εύκολη, πιο αποδοτική και συντέλεσαν καθοριστικά να γιγαντωθεί το κύμα της μετανάστευσης που το έπληξε, αυτό και όλα τα βορειόχωρα.

Ήδη η 3η Ε.Β.Α. έχει δώσει την αρχική της συγκατάθεση σε εκθεσιακούς χώρους να μετατραπούν και τα άλλοτε κελιά των μοναχών και πρόθεση του πουχώρου είναι στο ένα τμήμα τους να συγκεντρωθεί όλη η βιβλιογραφία που αφορά τα βορειόχωρα, στο άλλο τμήμα τους να υπάρχει μόνιμη φωτογραφική έκθεση από το «αθέατο Άγιο Γάλας», δηλαδή το τμήμα των 30 μέτρων του σπηλαίου που δεν είναι προσβάσιμο, τον τρίτο όροφο του σπηλαίου και τον καταρράκτη που σχηματίζεται λίγες δεκάδες μέτρα πιο χαμηλά.

Για φέτος το πετρόχτιστο τοιχίο του χώρου απόλαυσης τοπικών γεύσεων κοσμούν οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Έλενας Φαφαλιού, φτιαγμένες τα βράδια της στο ατελιέ της στη Βολισσό. Χρωματισμοί και σχέδια δίνουν άλλο τόνο στο περιβάλλον και επιβεβαιώνουν ότι η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική αν είχε περισσότερες πινελιές τέχνης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ