29.10.2012 12:01

Όχι στα ορυκτά καύσιμα, ναι στις ανεμογεννήτριες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η αιολική ενέργεια, υπήρξε μια από τις πρώτες πηγές ενέργειας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για τις ανάγκες του. Πρόσφατα άρχισε να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εφαρμογή της στην παραγωγή ηλεκτρισμού, ως αποτέλεσμα των ενεργειακών κρίσεων της δεκαετίας του ΄70, των ατυχημάτων στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
 
Η αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, ρύπανε σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και δημιούργησε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση της γης, το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης και τις κλιματικές αλλαγές που απειλούν να καταστρέψουν τον πλανήτη γη.
 
Όσοι αντιστέκονται στη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας φαίνεται μεταξύ άλλων, να αγνοούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Πρόσφατη έκθεση που καλύπτει 15  χώρες, δείχνει ότι για κάθε  «ελληνική» κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπονται 777 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όταν ο μέσος όρος παγκόσμια κυμαίνεται στα 448 γραμμάρια. Μάλιστα, το CO2 που εκλύεται για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που παράγεται από την Ελλάδα είναι περισσότερο ακόμη κι από την Κίνα (771 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος) που θεωρείται «πρωταθλητής» στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
 
Η καύση των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με  πολλά ρυπογόνα αέρια, όπως, διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδια του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, υδροχλωράνθρακες και πολλά σωματίδια, ρύποι που αναπνέομε καθημερινά και μας προκαλούν ένα σωρό προβλήματα και αρρώστιες,
Με δεδομένη λοιπόν την νέα πρόταση της εταιρείας Ρόκα να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στα τρία νησιά του βόρειο-ανατολικού  Αιγαίου τίθενται τρία βασικά ερωτήματα:
 
Πρώτο, πρέπει να συνεχίσομε να παράγομε ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα πληρώνοντας την πανάκριβα, σε χρήμα και σε ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, ή να προχωρήσομε σε ένα  καινοτόμο, καθαρό και φτηνό τρόπο παραγωγής ενέργειας; Σίγουρα κάθε εχέφρων  άνθρωπος θα προτιμούσε το δεύτερο.
 
Δεύτερο, πόσο μεγάλες πρέπει να είναι οι ανεμογεννήτριες που πρέπει να εγκατασταθούν; Εδώ απαντάμε ότι το μέγεθος τους πρέπει να είναι συμβατό με το περιβάλλον στο οποίο θα τοποθετηθούν. Για αυτό το σκοπό έχουν εκπονηθεί τεκμηριωμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από ειδικούς επιστήμονες γνώστες του αντικειμένου και όχι από αναλφάβητους οικολογούντες.
 
Τρίτο, που θα διατίθεται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια; Βασικά για τις ανάγκες της Χίου, για να έχομε και το όφελος της καθαρής ενέργειας. Το περίσσευμα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σε περιόδους άπνοιας να παίρνομε ρεύμα από αυτήν. Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η διασύνδεση μας με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο που θα μας εξασφαλίσει μεγάλα πρόσθετα πλεονεκτήματα. Το κόστος αυτής της διασύνδεσης να καταβάλλει ο εργολάβος!  
Ωστόσο, υψώνονται αστήρικτες και άναρθρες κραυγές από το γνωστό λόμπι των αντιδραστικών που υπερβάλουν και μεγαλοποιούν τα αρνητικά, αποκρύπτοντας τα θετικά, έχουν γνώμη επί παντός επιστητού αρνούμενοι ατεκμηρίωτα τα πάντα, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες βάσης και δεν προτείνουν εναλλακτική λύση του προβλήματος.
 
Τα αποτελέσματα αυτών των συμπεριφορών είναι ορατά για τα νησιά μας και ιδιαίτερα για τη Χίο που παραμένει ουραγός στο Βόρειο-ανατολικό Αιγαίο στα θέματα των υποδομών και της ανάπτυξης αφού την ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και η μικρή Σάμος.
 
Όμως, η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, εξυπηρετεί μια σειρά στόχους που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη των νησιών μας, ιδιαίτερα:

  • Εξυπηρετεί πρώτα από όλα το στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας, στα πλαίσια των διεθνών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Μέχρι το 2020 η Ελλάδα υποχρεούται  να παράγει το 20 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Απομακρύνει τον κίνδυνο της εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου.
  • Καλύπτει την ανεπάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχει.
  • Μας απαγκιστρώνει από τη διεθνή τιμή του ρυπογόνου πετρελαίου με τα γνωστά παιχνίδια της κερδοσκοπίας του.
  • Συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη λόγω του αποκεντρωμένου χαρακτήρα της.
  • Εξασφαλίζει μεγάλο και σταθερό  εισόδημα στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα  νοικιάσει το χώρο για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Αυτό έχουν υποχρέωση να το επιτύχουν οι Αιρετοί μας μετά από σκληρή διαπραγμάτευση.
  • Αποτελεί μέσο εισόδου ξένων επενδύσεων που ξεφεύγουν από το πεδίο ανταγωνισμού των δικών μας.
  • Παρέχει φθηνή και καθαρή ενέργεια γεγονός που θα αναγορεύσει τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου  σε “πράσινα νησιά” και με τη κατάλληλη διαφήμιση θα τα αναβαθμίσει τουριστικά.
  • Εκμεταλλεύεται το αιολικό μας δυναμικό που υπάρχει άφθονο στη φύση της Χίου και συμβάλλει στη στροφή μας προς νέα μοντέλα ανάπτυξης.
  • Δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης  για να πάψουν επί τέλους οι νέοι μας να ξενιτεύονται για να βρούν δουλειά.
  • Βελτιώνει το οξύ δημογραφικό μας πρόβλημα. 
  •  

Όμως η πολιτική της χρήσης της αιολικής ενέργειας  δεν μπορεί να είναι μίζερη και κοντόφθαλμη, δεν μπορεί να εμποδίζεται από ελάχιστες  αντιδραστικές μειοψηφίες. Πρέπει να έχει όραμα για να κατευθύνεται στο κέντρο των προβλημάτων που εμποδίζουν σήμερα την ανάπτυξή της, με αποτέλεσμα η Χίος να μην έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να προσελκύσει  πραγματικά κανένα ξένο επενδυτή, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της ζωή. 
 
Έτσι πληρώνομε ακριβά, την αντίδραση των ολίγων και την αδιαφορία των πολλών, για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού που υπάρχει άφθονο στο νησί μας και μπορεί να το μετατρέψει σε πράσινο νησί με τεράστια οφέλη.
 
Μεθαύριο λοιπόν, αποφασίζουν οι Αιρετοί για το θέμα. Ας αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ