6.8.2013 17:01

Ο Τούρκος σύνδεσμος του Γερμανού κατασκόπου στη Χίο

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗΣ Ο 72ΧΡΟΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Άνδρας με κωδική ονομασία «Μουσταφά» ήταν ο σύνδεσμος στην Τουρκία του 72χρονου Γερμανού, που συνελήφθη την Παρασκευή κατηγορούμενος για κατασκοπεία.
Ο συλληφθείς έμενε από το 2010 στα Αρμόλια της Χίου και φωτογράφιζε αντί αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1.500 ευρώ, στρατόπεδα και κρίσιμες υποδομές του νησιού για λογαριασμό άγνωστων, όπως ισχυρίστηκε, Τούρκων υπηκόων.

Στην προανακριτική του κατάθεση πάντως, ο 72χρονος αποκάλυψε ότι επικοινωνούσε με τους «συνεργάτες» του μέσω αριθμού που αντιστοιχούσε σε σταθερό τηλέφωνο στην περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας. Το άτομο με το οποίο ερχόταν σε συνεννόηση του είχε συστηθεί ως «Μουσταφά».

Από την περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση προέκυψε ακόμα ότι ο 72χρονος αμείβονταν για τις υπηρεσίες του μέσω τράπεζας με έδρα το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, φέρεται να ομολόγησε ότι η πληρωμή του γινόταν, κατόπιν υπόδειξης των Τούρκων συνδέσμων, μέσω λογαριασμού σε τράπεζα της Γερμανίας. Στην αρχή, το ύψος της αμοιβής του είχε καθοριστεί στα 500 ευρώ, ωστόσο, στην πορεία αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ.

Ο Γερμανός είναι συνταξιούχος μηχανικός και από το 2010 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή Αρμόλια Χίου. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μετέχει στην έρευνα, στο διάστημα πριν την άφιξή του στην Ελλάδα ο συλληφθείς ζούσε στην περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας, όπου και προφανώς ανέπτυξε επαφές με τα άτομα που τον στρατολόγησαν.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ο 72χρονος έστελνε τις φωτογραφίες των στρατοπέδων και των υπολοίπων «κρίσιμων» εγκαταστάσεων της Χίου μέσω κωδικοποιημένου email, το οποίο στη συνέχεια διέγραφε.

Κατά τη σύλληψή του, ωστόσο, φέρεται να αιφνιδιάστηκε με συνέπεια να μην προλάβει να εξαφανίσει τις φωτογραφίες που ταχυδρόμησε στους Τούρκους συνδέσμους του. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και οχημάτων που στάθμευαν μέχρι πριν από μερικές ημέρες στο λιμάνι της Χίου. Στο ίδιο email ο 72χρονος περιέγραφε συνοπτικά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα δύο Ελλήνων και δύο Τούρκων υπηκόων για μεταφορά οπλισμού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών.

Επιπλέον, στη μνήμη των δύο φωτογραφικών μηχανών και δύο καρτών αποθήκευσης που είχε μαζί του τη στιγμή της σύλληψης βρέθηκαν φωτογραφίες ενός στρατοπέδου (τις είχε τραβήξει μόλις την περασμένη Πέμπτη), καθώς και ενός φράγματος που βρίσκεται περιμετρικά ενός ακόμα στρατοπέδου σε άλλη περιοχή του νησιού.
Στο σπίτι του κατηγορούμενου για κατασκοπεία Γερμανού βρέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, πέντε usb, χάρτες, καθώς και ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ