3.2.2022 11:23

Ο ΠΕΣΑΕΝ Χίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

 Η 4η Φεβρουαρίου είναι μια διεθνώς καθιερωμένη ημέρα για την καταπολέμηση του Καρκίνου, που αποτέλεσε πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του, μέσω των συντονισμένων δράσεων των οργανισμών, κοινοτήτων και ατόμων στην προσπάθεια να μειώσουν τον παγκόσμιο αντίκτυπο της νόσου.

Για αυτό άλλωστε, έχει αναπτυχθεί κατάλληλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του, κυρίως στον εργασιακό τομέα. Αυτό γιατί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για Εργασία Ασφάλεια και Υγεία περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στην Ευρώπη από καρκίνο σχετίζονται με την έκθεση σε αντίστοιχους παράγοντες στον χώρο της εργασίας. Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή επιτροπή αποσκοπεί στη υλοποίηση ενός προγράμματος που θα στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου με τη βελτίωση της πρόσβασης των κρατών-μελών, σε δράσεις για διάγνωση και θεραπεία για την εξασφάλιση καλύτερης φροντίδας, την πρόληψη μέσω του εντοπισμού των βασικών παραγόντων που τον προκαλούν και την βελτίωση της ποιότητας ζωής καρκινοπαθών. Ενδεικτικά, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει πως μόνο το 2020 χάσαμε περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, αριθμός ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται λόγω αύξησης πληθυσμού και μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής. Παρ' όλα αυτά, η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας για την έρευνα και θεραπεία σε συνδυασμό με την συμμετοχή των κρατών της Ένωσης πιστεύεται πως θα μετριάσει σημαντικά την έκταση της νόσου.

Μιας και μιλάμε για τον εργασιακό χώρο, δεν μπορεί να λείψει η τοποθέτηση του συλλόγου μας ως προς αυτό. Πιο συγκεκριμένα, μετά από αλλεπάλληλες δράσεις των ναυτικών, έχουν πετύχει να πείσουν τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τον ρόλο των ναυτικών και να πάρουν μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας τους. Αναλυτικότερα, με την υιοθέτηση των τροποποιήσεων της Διεθνής Σύμβασης MLC, οι ναυτικοί δικαιούνται πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις εν πλω αλλά και στην ξηρά για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τους παρουσιαστεί, ενώ είναι σημαντική η συμβολή των παράκτιων λιμενικών αρχών κατά την εκκένωση των ναυτικών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το επάγγελμα μας καθώς η διάταξη της παγκόσμιας οικονομίας και της αλυσίδας μεταφορών βασίζεται σε συντριπτικό ποσοστό πάνω στην εμπορική ναυτιλία, η οποία φυσικά χωρίς πληρώματα δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει παράλληλα με την ζήτηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο για τον σύλλογο μας να συνδράμει άμεσα και χωρίς δισταγμό σε οποιαδήποτε δράση για την προστασία της φυσικής κατάστασης των ναυτικών στελεχών ακόμη και στις πιο κρίσιμες καταστάσεις.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ