29.7.2013 15:06

Ο μύλος των Κοίληδων

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ

Τον μύλο που έφτιαξε ο παππούς του Γιώργος και συνέχισε να δουλεύει ο πατέρας του Νίκος, συντηρεί και επισκευάζει με τις δικές του δυνάμεις ο Γιάννης Κοίλης στην περιοχή Μύλοι  του Αγ. Γεωργίου Συκούση δίπλα στο σχολείο του χωριού, στο Πανόραμα όπως το ξέρουμε σήμερα. Ο πατέρας του Νίκος ήταν από τους τελευταίους μυλωνάδες του χωριού, αλλά τη 10ετία του 1960, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το επάγγελμα που έσβηνε. Ο μύλος σχεδόν κατάρρευσε και κινδύνευε να χαθεί, όπως και οι άλλοι δύο από τους τέσσερις που υπήρχαν στην περιοχή.

Η σωτηρία                                                                                                           

Πονούσε που τον έβλεπε να γκρεμίζεται, τον ένοιωθε σώμα από το σώμα του. Πριν από λίγα χρόνια, πήρε τη μεγάλη απόφαση. «Θα τον σώσω» είπε και άρχισε να τον επισκευάζει  χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς δάνεια, με τις δικές του και μόνο δυνάμεις. Από κοντά του και ο γιος του Γιάννης, που έχει κληρονομήσει την αγάπη για το μύλο των προγόνων του.

Η ολοκλήρωση

Τώρα, ο Γιάννης συνεχίζει την προσπάθεια μόνος του, θεωρώντας την ολοκλήρωση της επισκευής  χρέος προς τον πατέρα, τον εαυτό του και τον τόπο του.
Σιγά – σιγά έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις εξωτερικές εργασίες, έχει αποκαταστήσει τον εσωτερικά τοιχώματα και τη διαρρύθμιση του χώρου όπως ήταν από τότε που δούλευε . Ξανάστησε τη σκεπή, έφτιαξε  το μηχανισμό αλέσματος, οι νέες μυλόπετρες μπήκαν και πάλι στη θέση τους και  ο κορμός του καταρτιού από ξύλο οξιάς είναι έτοιμος να υποδεχθεί τα ανεμούρια και τα πανιά που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμα, όπως παλιά, να γυρίσουν με τον άνεμο και να αλέσουν τα σιτηρά.

Το έργο

Ο μύλος είναι κειμήλιο, κληρονομιά και καμάρι της οικογένειας, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σαν πρακτικό θεματικό πρακτικό, όπου οργανωμένα γκρουπ και μαθητικές κοινότητες θα μπορούν να μυούνται στα μυστικά της δύσκολης δουλειάς του μυλωνά και να μαθαίνουν πως παραγόταν παλιά όλων των ειδών τα αλεύρια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ