27.9.2022 14:17

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου για τη δολοφονία της Mahsa Amini

Η περίπτωση της Μάσα Αμίν είναι μια άλλη δρώσα βία στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας σε βάρος των γυναικών. Συγκλονίζει η δολοφονία της νεαρής Ιρανής που κατά τη κρίση των κυβερνώντων (ανδρών) της εν λόγω θεοκρατικής «Δημοκρατίας» δεν είχε φορέσει με την πάσα δυνατή επιμέλεια τη μαντήλα της (!), ώστε η αφημένη από την κάλυψη μπούκλα των μαλλιών της, μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει ερωτικό ερεθισμό για οιοδήποτε άνδρα , σύμφωνα με την Αστυνομία περί «Ηθικής», που τυγχάνει θεσμοθετημένο όργανο της Ιρανικής Πολιτείας! Η βίαιη αυτή δολοφονία για το «τίποτα» -όπως και της κατόπιν διαμαρτυρηθείσας νεαρής Χανίς Νατζαφί που οι αστυνομικοί εν ψυχρώ πυροβόλησαν τρίς και πλέον φορές - πυροδότησε επιτέλους σειρά μαζικών διαδηλώσεων ανά τον κόσμο, με πολλούς Ιρανούς άνδρες/πολίτες να είναι αλληλέγγυοι με τις επαναστατημένες Ιρανές γυναίκες που αψηφούν τη κρατική τρομοκρατία και σημειολογικά κόβουν τα μαλλιά τους, επιδιώκοντας να μεταδώσουν στις συμπατριώτισσές τους το μήνυμα και την αναγκαιότητα για αυτοδιάθεση στη ζωή, στην ενδυμασία, στις επιλογές, στη μόρφωση, στη δημιουργικότητα, στην αισθητική, στην ισότητα για το φύλο τους, την πρόσβαση σε ίδες ευκαιρίες ανέλιξης . Ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα αφύπνισης στις δυτικές κοινωνίες που αφέθηκαν αυτάρεσκα ίσως σε ότι έχει με κόπο και αίμα έχει κατακτηθεί από και για τις γυναίκες και δεν αφουγκράζονται όλες εκείνες τις πολιτικές όπως αυτήν κατά των αμβλώσεων σε Κομητείες των ΗΠΑ (μα και τις κραυγές μεμονωμένων εν Ελλάδι ιερέων ) και συναφή άλλα ζητήματα στους εργασιακούς χώρους με τους εν δυνάμει κινδύνους που ελλοχεύουν σηματοδοτώντας την οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων γυναικών και ανδρών στην καθημερινότητά τους. Οι δολοφονημένες Μάσα Αμίν /Χανίς Νατζαφί ( και όσες/οι ακολούθησαν/ ακολουθούν) είναι κάθε ευάλωτη και συνάμα αγωνιζόμενη για την πρόοδο γυναίκα του πλανήτη μας, είναι η κάθε εργάτρια, αγρότισσα, επιστήμων, κάθε μητέρα, κάθε νέα ή υπερήλικας, είναι η δική μας νοήμων γυναίκα, διαχρονική ΥΠΑΤΙΑ των Μαθηματικών και της σκέψης, της θέλησης των γυναικών να ζούν και υπάρχουν με βούληση, επιλογή, ερωτισμό, δημιουργικότητα.

Ο ΔΣΧ είναι αλληλέγγυος με τις αγωνιζόμενες/ους γυναίκες και άνδρες του Ιράν για αυτοδιάθεση και ίσα δικαιώματα, τασσόμενος εναντίον της αστυνόμευσης για την «ηθική» της βίας, ήτοι την νομιμοποιημένη απαγόρευση για αυτοδιάθεση των γυναικών ως ισότιμων πολιτών στην κοινωνία της χώρας τους και την διεθνή κοινότητα.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ,

Η Πρόεδρος /το Διοικητικό Συμβούλιο/ η Γενική Γραμματέας

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ