20.3.2015 10:20

Μετεξεταστέα στην ύπαρξη σχεδίου και οράματος [ΒΙΝΤΕΟ]

ΤΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΤΗΣ «ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Από μια αντικειμενική, σε μεγάλο βαθμό, ακτινογραφία πέρασαν το πρώτο 6μήνο της δημοτικής αρχής Βουρνού τα στελέχη της «Χιακής Συμπολιτείας» στην πρώτη απολογιστική συνέντευξη τους την περασμένη Πέμπτη. Κρίνοντας ως επαρκές το χρονικό διάστημα του εξαμήνουγια την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τα πεπραγμένα και τις προοπτικές του Δήμου Χίου, αναγνώρισαν τη θετική συνεισφορά της δημοτικής αρχής σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων, ανέδειξαν ταυτόχρονα το πραγματικό αδύνατο σημείο της, την έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου και οράματος.

«Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στους δημότες, μέχρι στιγμής, δεν επαληθεύονται», ανέφερε η Ερμ. Φρεζούλη, η οποία φρόντισε να … μοιράσει τη συνέντευξη ισόποσα ανάμεσα στους δυο εκπροσώπους της «Χιακής Συμπολιτείας» στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκείνη και τη Δεσπ. Τσαρδάκα, και δυο από τις Δημοτικές Κοινότητες (Νίτσα Κλούβα από τα Νένητα και Τ. Τύμπα από τη Χίο).

Οι 5 άξονες

Ως κεντρική αιχμή της κριτικής της η Ερμ. Φρεζούλη χρησιμοποίησε 5 άξονες:

* Έλλειψη σχεδίου και προγράμματος. Η δημοτική αρχή δεν έχει παρουσιάσει, ούτε έχει πείσει ότι διαθέτει ένα συνολικό σχέδιο για το «που θέλει να πάει» ο Δήμος τα επόμενα χρόνια, ως συνέπεια της έλλειψης συνεκτικού εκλογικού προγράμματος και συλλογικής επεξεργασίας θέσεων. Λειτουργεί αποσπασματικά, ανάλογα με τις διαχειριστικές ανάγκες της τρέχουσας συγκυρίας και τις γνώσεις και προσωπικές απόψεις όσων έχουν αναλάβει συγκεκριμένες θέσεις σε αντιδημαρχίες και νομικά πρόσωπα.

* Αδυναμία αναβάθμισης συλλογικών οργάνων. Τα δημοτικά όργανα συνεδριάζουν χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου βραχυκυκλώνεται από πληθώρα θεμάτων, ενώ τα τοπικά συμβούλια παραμένουν υποβαθμισμένα.

* Έλλειμμα συμμετοχικών διαδικασιών. Η δημοτική αρχή αναπαράγει τη διαχείριση «πίσω από κλειστές πόρτες», χωρίς συμμετοχικές λειτουργίες (συνελεύσεις, ενεργοποίηση τοπικών συμβουλίων κ.ά).

* Εργασιακές σχέσεις. Η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε μελέτη για το αν υπάρχει ανάγκη αναδιοργάνωσης του οργανογράμματος του Δήμου, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός και να περιοριστεί η γραφειοκρατία. Αντίθετα προσφεύγει με ανησυχητική συχνότητα και ευκολία στη λύση αναθέσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες και σε εργολαβίες, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο ολόκληροι τομείς της δημοτικής δραστηριότητας να περάσουν σε ιδιώτες.

* Στο επίπεδο της διεκδίκησης περιορίζεται σε αποστολή αιτημάτων προς την κεντρική εξουσία, χωρίς να αναζητά συμμαχίες και διαφορετικούς τρόπους με την άμεση εμπλοκή και των δημοτών.

Οι σχέσεις

«Όλοι αναμέναμε αρχικά ότι θα υπάρχει έλλειμμα τεχνογνωσίας. Όμως εδώ υπάρχει έλλειμμα σχεδίου και οράματος», επεσήμανε η Ερμ. Φρεζούλη. Σε ερώτηση για τις σχέσεις με τους υπόλοιπους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης φάνηκε να τις χωρίζει μεγάλη απόσταση. «Η μείζονα αντιπολίτευση, με την ευθύνη που της αναλογεί, έχει εγκλωβιστεί στη λογική εμείς θα είμαστε καλύτεροι διαχειριστές λόγω εμπειρίας. Εξαντλείται στα ανέξοδα όχι, που δεν συγκροτούν μια θετική πρόταση», σχολίασε ο Τ. Τύμπας.

«Αναγνωρίζουμε και συμβάλουμε»

«Η Χιακή Συμπολιτεία δεν διακατέχεται από ισοπεδωτική λογική. Είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε θετικά βήματα και να συμβάλλουμε με προτάσεις, όπως το έχουμε ήδη πράξει. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι, όσο τα όποια θετικά βήματα δεν αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που να υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, στην πράξη θα ακυρώνονται. Μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή έχει δείξει ότι ούτε διαθέτει, ούτε έχει πρόθεση να καταρτίσει σε συνεργασία και διαβούλευση με την κοινωνία έναν τέτοιο σχεδιασμό», τόνισαν τα μέλη της, παρουσιάζοντας μέρος των δικών τους θετικών προτάσεων.

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Τα μέλη της «Χιακής Συμπολιτείας» βλέπουν ως τώρα θετικά: την κατάρτιση σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, τη διεκδίκηση της επιστροφής του λιμανιού της Χίου από το ΤΑΙΠΕΔ. «Φαίνεται ότι γίνεται γενικά μια αποτελεσματική διαχείριση και μια αξιοσημείωτη προσπάθεια προγραμματισμού, με επαρκή γνώση των ζητημάτων», επισημάνθηκε για τη δουλειά του Μιχ. Μπελέγρη στο Λιμενικό Ταμείο.

Την εξαγγελία για την εύρεση στέγης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., την περίληψη στο Τεχνικό Πρόγραμμα μελετών για την ήπια τουριστική ανάπτυξη, τις προσπάθειες για μελισσοκομικό και κτηνοτροφικό πάρκο, την ενεργοποίηση της δημοτικής αρχής σε ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού και τη διαπίστωση ότι δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό στο δημόσιο χώρο, όπως εκτίμησε η Δεσπ. Τσαρδάκα.

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Σε αντιδιαστολή, αντίθετη τη «Χιακή Συμπολιτεία» βρίσκουν: η εκχώρηση τμήματος της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες εργολάβους, η υπέρογκη και ισοπεδωτική, όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση των ανταποδοτικών τελών, η απουσία ενός νέου σχεδιασμού στη ΔΕΥΑΝΧ. «Η διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ ακολουθεί την στρεβλή κι επιστημονικά ξεπερασμένη λογική της «κερδοφορίας» από την αύξηση της κατανάλωσης, αντί για τη συνετή διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων», τόνισε ο Τ. Τύμπας.

Η παραχώρηση της φύλαξης του λιμένα σε ιδιωτική εταιρία security και η τοποθέτηση περίφραξης στον άθλιο χώρο κράτησης προσφύγων. Η αποσπασματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, η μετατροπή των Τοπικών Συμβουλίων σε απλό καταγραφέα αιτημάτων και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους περιφερειακούς οικισμούς.

Η μετακύλιση μέρους του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος στις σχολικές επιτροπές, η μη σύσταση δημοτικού συνεργείου για τις απαραίτητες μικροεπισκευές των σχολικών κτηρίων, η λειτουργία προνοιακών δομών κατά βάση με προσωπικό με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, το κλείσιμο του υπάρχοντος  Δημοτικού Ιατρείου.

Η ύπαρξη αντιδημαρχίας Πολιτισμού, μέχρι στιγμής, δεν έχει πείσει για τη σκοπιμότητά της. Το Ομήρειο ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων ετών, η υποβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης και η έλλειψη προγραμματισμού για την αξιοποίηση του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης».

«Επιπόλαια» χαρακτηρίστηκε τέλος η αντιμετώπιση του τουρισμού, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 «Η αλλαγή κυβέρνησης όχι μόνο δεν ακυρώνει, αλλά ίσα ίσα οφείλει να ενδυναμώσει τη διεκδικητική στάση της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην κεντρική διοίκηση», τόνισαν τα μέλη της «Χιακής Συμπολιτείας» και πρότειναν στο Δήμο να διεκδικήσει:  

* Τερματισμός της περικοπής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και απόδοσή τους στους Δήμους.

* Κάλυψη των αναγκών των Δήμων σε προσωπικό για καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη.

* Αλλαγές στον «Καλλικράτη», ειδικά ως προς το χωροταξικό σκέλος και τη δημιουργία «δήμων-εκτρωμάτων».

* Ενδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης (εκλογικό σύστημα, αντιπροσωπευτικότητα συλλογικών οργάνων). 

Στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο θεωρείται ρεαλιστική μια διεκδίκηση πόρων στην παρούσα οικονομική συγκυρία ο Τ. Τύμπας εξήγησε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να μπει στη λογική μιας άλλης φιλοσοφίας. «Το παράδειγμα του ΔΙΑΝΟΧ είναι ενδεικτικό. Έχει χρήματα για να προσλάβει εργολάβους, αν όμως αυτά τα διοχέτευε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα είχε φθηνότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Προς τα εκεί πρέπει να κατευθυνθεί η διεκδίκηση», εξήγησε η Ερμ. Φρεζούλη.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ