3.6.2013 15:52

Με αντικαπνιστικό ιατρειο εφοδιάστηκε το «Σκυλίτσειο»

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο συμβάλλει όσο μπορεί στην προσπάθεια καταπολέμησης του καπνίσματος με τη λειτουργία του Αντικαπνιστικού Ιατρείου.

Το Ιατρείο στεγάζεται στο Πνευμονολογικό Τμήμα της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες κάθε Τρίτη, προσφέροντας επιστημονική στήριξη στον καπνιστή που θέλει να κόψει το τσιγάρο.

Η λειτουργία του δεν έχει προβληθεί έως τώρα επαρκώς γι’ αυτό δεν έχει ακόμη την αναμενόμενη επισκεψιμότητα. Η αποτελεσματικότητα της επιστημονικής υποστήριξης που προσφέρει και η κρίση που οδηγεί τις οικογένειες σε περικοπές των πιο περιττών εξόδων, οδηγεί πλέον στην πόρτα του, όλο και περισσότερους καπνιστές.

Οι υπεύθυνοι εξετάζουν την επέκταση της δράσης με την προσθήκη και μιας δεύτερης μέρας λειτουργίας, που πιθανά θα είναι η Πέμπτη όμως θα εξαρτηθεί από την συνολική κίνηση του Νοσοκομείου.                                  

Επεμβατική ιατρική

«Αφιερώνουμε χρόνο από την γενικότερη ασχολία μας στο νοσοκομείο, μόνο το 2 έως 3 % των καπνιστών το κόβει με τη θέληση του, δεν κάνουμε προληπτική ιατρική, αλλά βοηθάμε με επιστημονικά αυτούς που έχουν αποφασίσει να το κόψουν και δεν μπορούν μόνοι τους», δηλώνει ο διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος Σπ. Γανιάρης, παρά το γεγονός ότι εδω και καιρό θα έπρεπε να έχει ενημερώσει επαρκώς την τοπική κοινωνία.

Το βασικό ερώτημα

Πέρα από την προφορική και έντυπη  ενημέρωση, την ψυχολογική υποστήριξη και τις άλλες μεθόδους, χορηγείται και φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα που βοηθάνε στην απεξάρτηση. Βασικός κανόνας για την έναρξη και επιτυχία της προσπάθειας, είναι το αν είναι αποφασισμένος πραγματικά ό ίδιος ο καπνιστής να το κόψει.

Αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο ερώτημα που του απευθύνει ο θεράπων  γιατρός. Όταν ο καπνιστής ξεκινήσει τη θεραπεία με ένα μη νικοτινούχο σκεύασμα, πρέπει να ορίσει ο ίδιος ένα σύντομο χρονικό διάστημα τερματισμού του καπνίσματος. «Η απεξάρτηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει απότομα. Ο καπνιστής μπορεί να καπνίζει μερικά τσιγάρα μέχρι να απεξαρτηθεί τελείως, αλλά δεν έχει νόημα να παίρνει το φάρμακο και να καπνίζει μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να καπνίζει μερικά τσιγάρα, αλλά  πρέπει να το κόψει το πολύ σε δεκαπέντε μέρες από τη στιγμή που άρχισε η απεξάρτηση με θεραπευτική αγωγή».                                 

Ένας καπνιστής, όπως τονίζει ο Σπ. Γανιάρης,  φυσιολογικά θα πεθάνει επτά με οκτώ χρόνια νωρίτερα από τον μη καπνιστή, αφού θα προσβληθεί από κάποια από τις πολλές ασθένειες που προκαλούνται ή επιβαρύνονται σοβαρότατα από το κάπνισμα.               

Κόψτε το τσιγάρο

«Τα  πέντε τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο έχουν γίνει 95 βρογχοσκοπήσεις και σχεδόν όλοι που διαγνώσθηκαν με καρκίνο, ήταν καπνιστές. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε 10-20 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα κάθε χρόνο».

Ο διευθυντής του Πνευμονολογικού τμήματος του νοσοκομείου Σπύρος Γανιάρης, περίγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες του καπνίσματος  στην υγεία μας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με το διοικητή του νοσοκομείου Παντελή Μπουμπάρη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.              

Μέτρα 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καπνός προκαλεί 3.5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.  Oι Έλληνες κατέχουμε τη θλιβερή πρωτιά θανάτων  στην Ευρώπη από το κάπνισμα με 15.000 θύματα κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 6.000 προέρχονται από καρκίνο του πνεύμονα                              O Οργανισμός έχει προτείνει την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού, το συντονισμό των δράσεων σε εθνικό, διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επεκτατικών προσπαθειών των καπνοβιομηχανιών και την εφαρμογή φορολογικών και τιμολογιακών μέτρων που θα αναγκάσουν τους καπνιστές να το κόψουν λόγω της ακρίβειας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ