15.7.2014 17:14

Μαύρα βόλια και μαύρα χάλια! [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ 2Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ... 1980!

Δήμος, φορείς, πολίτες είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η κάθε παραλία, ο κάθε δρόμος, η κάθε βουνοπλαγιά μας ανήκει ως κοινωνία και άρα όλοι μαζί είμαστε συνυπεύθυνοι στο πως θα διαχειριζόμαστε οτιδήποτε υπάρχει. Το  νησί πέραν του προφανούς κινδυνεύει με τουριστικό αφανισμό κι ας μην αναλωνόμαστε σε άλλες φθηνές δικαιολογίες. Όταν μάλιστα ένας πολίτης, όπως ο Γιάννης Νομικός, αγανακτισμένος και απηυδισμένος παίρνει μια φωτογραφική μηχανή και αποφασίζει να καταγράψει τα στραβά και τα ανάποδα της ομορφότερης και δημοφιλούς παραλίας του νησιού τότε το αποτέλεσμα μας αφορά όλους και όχι μόνο τους νοτιοχωρούσους ή εκείνους που επισκέπτονται μια φορά του χρόνο τα Μαύρα Βόλια.

Δεν εικόνες για να αναπαραγωγή. Ας μείνουν μεταξύ μας. Είναι εικόνες για να προβληματιστούμε...

Στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί αποτυπώνεται μια πραγματικότητα. Ο λόγος στις εικόνες...

Αυτή η  πινακίδα! οδηγεί στην πανέμορφη παραλίαπου ακολουθεί

 

Η είσοδος προς την παραλία. Ένας παλιός, χαλασμένος, άβαφος κάδος με ανοιχτό καπάκι για να διαχέονται στο χώρο οι εύοσμες μυρωδιές του, μπρος στην αναμνηστική στήλη για την ανάπλαση της παραλίας.

 

Η διάβαση των πεζών. Δύο γκρεμισμένα κολωνάκια. Δύο  πινακίδες!  και ο κίνδυνος κάποιο παιδί να σπάσει το κεφάλι του πάνω σ’ αυτές ή να τσακίσει τα πόδια του πάνω στα σκουριασμένα σίδερα που ξεπροβάλλουν.
Η απαγορευτική μπάρα για την είσοδο οχημάτων στον κυρίως χώρο της παραλίας, πλην αυτών της άμεσης ανάγκης.

 

Η κουπαστή του πρώτου κλιμακοστασίου. Ένας σωλήνας άβαφος και σκουριασμένος!   Στο δεύτερο και τρίτο κλιμακοστάσιο δεν υπάρχει ούτε αυτή.

 

Αγωγός ομβρίων υδάτων. Ένα σκουριασμένο κάγκελο που υπήρχε έχει αφαιρεθεί. Μπροστά από τον αγωγό ένας λάκκος που εξελίσσεται σε ξεροπόταμο. 

Κατ’ ευφημισμό λουτήρες

Μόνο δύο αποδυτήρια και αυτά ανάξια του χώρου. Χρησιμοποιούνται από διαφόρους και για τις λοιπές τους ανάγκες, αφού δεν υπάρχουν τουαλέτες!

Το άκρον άωτον της ασχήμιας και της βρώμας! Κάδοι διαλυμένοι, άβαφοι και σε λάθος θέσεις.

 
Το μοναδικό καλαίσθητο παγκάκι, άβαφο και απεριποίητο από τότε που τοποθετήθηκε.

Τέλος το μονοπάτι προς Φώτσι. Διακρίνονται κατολισθήσεις χωμάτων. Φωτιστικά κολωνάκια, σκουριασμένα και χωρίς λάμπες. Η ύπαρξη κάγκελου στην απότομη πλευρά του μονοπατιού θεωρήθηκε περιττή!

Επίλογος:

-          Το κόστος ανακατασκευής και συντήρησης όλων των παραπάνω είναι αμελητέο.

-          Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στην ασχήμια σ’ αυτόν τον τόπο που ο περισσότερος κόσμος δεν προσέχει όλα αυτά τα προβλήματα.

-          Δε συζητάμε για καθαριότητα. Μια φορά το χρόνο λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και αν.

-          Θα μπορούσε ακόμη προκειμένου να ομορφύνει  περισσότερο η περιοχή να κατασκευασθεί ένα πετρόκτιστο κυλικείο που να δένει με το χώρο.

-          Σταματάμε εδώ, γιατί αν προχωρήσουμε προς Εμπορειό μεριά θα είχαμε πολλά ακόμα να προσθέσουμε.

-          Το θέμα το έχουμε ξαναθέσει μαζί με τα συνολικότερα προβλήματα του Πυργιού. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

-          Η τεχνική υπηρεσία του δήμου, αν το επιθυμούσε η δημοτική αρχή, θα μπορούσε να συντάξει μια τεχνική και αρχιτεκτονική μελέτη εξαιρετική.

-          Οι φωτογραφίες δεν είναι δυνατό  να αποτυπώσουν απόλυτα την κάκιστη  αισθητική.

 

 

 

              Όσο ζούμε θα επανερχόμαστε. Ελπίζουμε κάποτε να απολαύσουμε όλοι μια παραλία και μια ζωή αντάξια των θυσιών και των προσδοκιών αυτού του ταλαίπωρου λαού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ