Κοινωνία

26/7/16 11:44

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:04

Λευτέρης Μαρτάκης-Αγγελική Λω : Ένα δημιουργικό δίδυμο αρχιτεκτονικής

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ»

Οι Design Box Αrchitects συναντώνται τον Μάρτιο του 2016 και δημιουργούν μια δυνατή ομάδα αρχιτεκτονικής δημιουργίας στο νησί. Ο Λευτέρης Μαρτάκης και η Αγγελική Λω, απόφοιτοι και οι δύο του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έχοντας κοινά αρχιτεκτονικά ερεθίσματα αποφασίζουν να ενώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις μετά από σειρά ετών ανεξάρτητης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Κοινός τους στόχος η εξέλιξη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η έμφαση στην πρωτοτυπία και στη λεπτομέρεια καθώς και η αρτιότητα στην κατασκευή.

Τον περασμένο Μάιο λαμβάνουν μέρος στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Room18 του αρχιτεκτονικού περιοδικού ΔΟΜΕΣ με θέμα τον «Σχεδιασμό ενός Τυπικού Δωματίου Ξενοδοχείου».

Το Room18 είναι ένα πρόγραμμα διερεύνησης της αρχιτεκτονικής, της φιλοξενίας με στόχο τον αναστοχασμό και την παραγωγή ιδεών που θα αναθεωρήσουν τα ισχύοντα δεδομένα στον τομέα του τουρισμού. Έχοντας περάσει την περίοδο της τυποποίησης και της ομοιομορφίας αναζητείται η ποικιλία και η εξατομίκευση που θα ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη.

 

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό και η κεντρική ιδέα

Ο Λευτέρης Μαρτάκης και η Αγγελική Λω μίλησαν στον «π» για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό επισημαίνοντας ότι η εμπειρία που απεκόμισαν ήταν τεράστια.

«Η μελέτη μας αφορά τον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου ενός δωματίου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων. Κάνοντας την παραδοχή ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στην πόλη της Χίου, στόχος της σύνθεσης αποτελεί η δημιουργία ενός χώρου χαλάρωσης με ενοποιημένη και λειτουργική  κάτοψη», σημείωσε ο Λευτέρης Μαρτάκης συμπληρώνοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται  με την χρήση φυσικών υλικών,  όπως ξύλο και πατητή τσιμεντοκονία, γήινων χρωμάτων καθώς και με την χρήση υαλοπετασμάτων ως διαχωριστικά στοιχεία.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι επέλεξαν το γαλαζοπράσινο χρώμα των ελληνικών θαλασσών προκειμένου να δώσουν  την έμφαση υλικών, επίπλων και λεπτομερειών στις ξύλινες κατασκευές. Τέλος, έμπνευση αποτέλεσε το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μοτίβο των ξυστών, το οποίο απεικονίστηκε με την χρήση κεραμικών πλακιδίων σε τοιχοποιίες του λουτρού.

 

Η ιδέα της αναδίπλωσης

 

Βασικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί η μορφή της αναδίπλωσης (folding), η οποία κυριαρχεί στον χώρο και εκφράζεται με την κατασκευή του κρεβατιού–γραφείου στο κέντρο του δωματίου. Η κατασκευή αποτελείται από  μεταλλικό σκελετό επενδυμένο με ξύλινες σανίδες και εδράζεται σε βάση, με κρυφό φωτισμό, η οποία  υποχωρεί με στόχο να δίνεται η αίσθηση της αιώρησης του κρεβατιού. Το στοιχείο της καμπύλης, που υπάρχει στην κατασκευή  επαναλαμβάνεται και σε άλλα στοιχεία του δωματίου όπως στα κομοδίνα, στον πάγκο αποσκευών και στο κάθισμα γραφείου, δίνοντας την συνολική αίσθηση της αγκαλιάς και της φιλοξενίας στον χρήστη. «Η λύση μας μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να υλοποιηθεί σε οποιοδήποτε νέα κατασκευή ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και στην ανακαίνιση υφισταμένων μονάδων.

 

Η συμμετοχή μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό αποτέλεσε μια πολύ δημιουργική διαδικασία για εμάς, έχοντας ως απώτερο στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αρχιτεκτονικών στοιχείων του τόπου μας», εξηγεί η Αγγελική Λω.

 

Μετά το πέρας της διαδικασίας του Διαγωνισμού, οι συμμετοχές θα παραχωρηθούν στα αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και πρόκειται να εκτεθούν σε αυτό από τις 23/11/2016 έως τις 11/12/2016.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα και την συμμετοχή των Design Box Αrchitects  στον Διαγωνισμό σύντομα στο www.designboxarch.gr.

Δείτε επίσης