24.10.2016 9:32

«Κρείττον του λαλείν, το σιγάν»

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σκληρή απάντηση στην ανακοίνωση του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο» σχετικά με τις προτάσεις του Δήμου Χίου για το ΕΣΠΑ, εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Παπαδόπουλος. Σε αυτή αναφέρει:

 

«Είχα πείσει τον εαυτό μου, εδώ και αρκετό καιρό, να μην «ξαναμαλώσω» με τον κ. Λαμπρινούδη και την ομήγυρή του, παρά το γεγονός ότι, ήδη από την αρχή της θητείας μας είχε επιδείξει εχθρική διάθεση έναντι του προσώπου μου. Και, σε κάποιο βαθμό, είχε επιτευχθεί ειρήνη. Έλα, όμως, που έρχονται στιγμές που δεν μπορείς να σιωπήσεις έναντι του ψεύδους ή του υπερφίαλου εγωισμού κάποιων ανθρώπων…!

Εξέδωσε ο συνδυασμός (;) Λαμπρινούδη μια ανακοίνωση σχετικά με τις προτάσεις του Δήμου Χίου για σχολικά έργα στο ΕΣΠΑ και τι έκανε; Έδωσε «άφεση» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επέρριψε ευθύνες στο Δήμο Χίου για την μη ένταξη έργων !!! Γιατί; Διότι, λέει, δεν «ωρίμασε καμία μελέτη για σχολείο»… Μάλιστα, ό ίδιος παρέθεσε ονομαστικό κατάλογο έργων σε σχολεία του νησιού μας για την περίοδο 2002 -2014.

Επειδή γνωρίζω το ποιόν και το ήθος του ανδρός, ήθελα με τη σειρά μου να πω δυο λόγια στον κ. Λαμπρινούδη και τους συντάκτες των ανακοινώσεων του συνδυασμού (;) του:

            1). Αποτελεί πολιτική αλητεία να παραθέτεις, για να κριτικάρεις μια δημοτική Αρχή 2 ετών, όσα έργα υλοποίησες εσύ σε χρονικό διάστημα 12 ετών (μάλιστα από διαφορετικές θέσεις εξουσίας) και να επιχειρείς τοιουτοτρόπως να συγκρίνεις τον εαυτό σου με εκείνην.

            2). Αποτελεί πολιτική αλητεία να μη συγκρίνεις τη δική σου δημοτική θητεία (2010-2014) με τη σημερινή (2014-2016) -διότι εκείνη συνέκρινε ο χιώτης πολίτης και ανέδειξε προτιμότερη αυτής την σημερινή- παρά να θεωρείς την περίοδο 2010-2014 ως δική σου συνέχεια της περιόδου 2002-2010, πράγμα εντελώς άσχετο και ηθικά κολάσιμο, μιας και ούτε οι πολιτικοί συσχετισμοί ήσαν οι ίδιοι ούτε οι τότε υποστηρικτές σου ίδιοι με τους σημερινούς.

            3). Αποτελεί πολιτική αλητεία να θεωρείς δικά σου τα έργα που σχεδίασαν οι δημοτικές Αρχές Μάρκου Μεννή (στην Ομηρούπολη), Πέτρου Παντελάρα (στη Χίο), Μάρκου Μεννή (στη Χίο), Παντελή Βρουλή (στη Χίο), Γιάννη Παντελάρα (στον Αγ. Μηνά), Παναγιώτη Καμίτση (στην Ιωνία), Ηλία Κλεισσά (στα Μαστιχοχώρια), Βαγγέλη Μελιτζάνη (στα Καρδάμυλα), Γιώργη Χρίτη (στην Αμανή) και να θεωρείς τα έργα που εκείνοι έφεραν έτοιμα προς δημοπράτηση (ή και δημοπρατημένα και εν πολλοίς μισοεκτελεσμένα) όλα δικά σου, επειδή συνεχίστηκε η εκτέλεση των εργολαβιών τους επί των δικών σου ημερών. Έφθασε ο κ. Λαμπρινούδης να παρουσιάσει ως δικά του (;) έργα, έργα σχολείων που δημοπρατήθηκαν ή εκτελέστηκαν πριν από 15 χρόνια !!!

            4). Αποτελεί, επίσης, πολιτική αλητεία να χρησιμοποιείς ως δικά σου έργα, έργα δημοτικών Αρχών, τα στελέχη των οποίων σε υποστήριζαν επί σειρά ετών και σήμερα βρίσκονται στο συνδυασμό Βουρνού και να το κάνεις για να κριτικάρεις τη δημοτική Αρχή Βουρνού !!! Μιλάμε για τέτοιο επίπεδο πολιτικής ηθικής !!!

            5). Αποτελεί, τέλος, πολιτική αλητεία να χρησιμοποιείς έργα και δράσεις 5-6 διαφορετικών πρ. ΟΤΑ και να τα προβάλλεις ως δικά σου, επειδή ήσουν Νομάρχης και είχες την «ομπρέλα εποπτείας» ή συντρέχουσας αρμοδιότητας για οτιδήποτε συνέβαινε στους πρ. ΟΤΑ του Νομού.

Τώρα, στα καθ΄ ημάς, όπου ο κόσμος κρίνει και συγκρίνει, ερωτώ και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση: Πόσες σχολικές μελέτες έκανε ο κ. Λαμπρινούδης την περίοδο 2010-2014, ως Δήμαρχος Χίου; OYTE MIA !!! ΚΑΜΙΑ !!!  Πόσες σχολικές μελέτες «ωρίμασε» ; ΟΥΤΕ ΜΙΑ !!! ΚΑΜΙΑ !!!  Οι προμελέτες που αναφέρει για το Ειδικό Σχολείο και το ΕΠΑΛ έγιναν πριν το 2008. Γιατί δεν «ωρίμασε» καμία από αυτές επί 6 χρόνια (2009-2014) ;  Αυτά που εκείνος δεν έκανε σε 6 χρόνια γιατί ζητά να έχουν γίνει σε 1,5 χρόνο από μια νέα δημοτική Αρχή ;

Όσον αφορά το 7ο Νηπιαγωγείο να θυμίσω στον κ. Λαμπρινούδη ότι, λειτουργούσε επί σχεδόν 10 χρόνια δίχως Πρακτικό της Επιτροπής Καταλληλότητας και ευτυχώς που ο Πανάγαθος Θεός φρόντισε να μην συμβεί τίποτε στο σχολείο, διότι θα έτρεχε και δεν θα προλάβαινε μιας και είχε υπογράψει Συμφωνητικά δίχως Πρακτικό των Επιτροπών Καταλληλότητας. Το ίδιο και για το 11ο Νηπιαγωγείο, για το οποίο ξέχασε ότι, επίσης, βρίσκεται σε νοικιασμένο χώρο από το 2000 και λειτουργούσε δίχως Πρακτικό καταλληλότητας. Και για τα 2 Νηπιαγωγεία φρόντισε να αποκτήσουν Πρακτικά καταλληλότητας η σημερινή δημοτική Αρχή Βουρνού. Επίσης, να του υπενθυμίσω ότι, τη χωροθέτηση για την κατασκευή των 7ου και 11ου Νηπιαγωγείων στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου Ορφανού δεν έκαμε εκείνος, αλλά ο γράφων το παρόν, το έτος 2006, ως Αντιδήμαρχος (Παιδείας) Χίου, επί δημοτικής Αρχής Μάρκου Μεννή. Ακόμη, να υπενθυμίσω ότι, τη Σύμβαση για τη μεταστέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου Χίου (Βαρβάσι) υπέγραψε ο σημερινός Δήμαρχος κ. Βουρνούς, μάλιστα διορθώνοντας η Υπηρεσία μας μια σειρά λαθών και παραλήψεων της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, που είχαν σαν συνέπεια να καθυστερήσει η εξόφληση του ιδιοκτήτη επί μήνες, έως ότου αποκατασταθεί η σύννομη διαδικασία. Για δε τους εξοπλισμούς των σχολείων, θα πρέπει να γνωρίζει ότι, επί των ημερών του ουδεμία προμήθεια εξοπλισμού έγινε για σχολείο, πλην εκείνων που παραλήφθηκαν από τον πρ. ΟΣΚ με μέριμνα και αιτήματα των δ/ντων των σχολείων και των δυο Δ/ντων Εκπ/σης Ν. Χίου προς τον ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζει ότι, ανικανοποίητα αιτήματα δ/ντων σχολείων από το 2012 (επί δημοτικής του θητείας) ΄΄ξεμπλοκάραμε΄΄ εμείς το 2015 με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου κ. Βουρνού, του Αντιδημάρχου Παιδείας και του Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών στον ΟΣΚ. Τέλος, κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζει ο κ. Λαμπρινούδης είναι το ότι, ο ίδιος δεν είχε φροντίσει να καταγράψει και κατοχυρώσει τη σχολική ακίνητη περιουσία, κάτι που έκανε η σημερινή δημοτική Αρχή η οποία την κατέγραψε, την κατοχύρωσε και εκδόθηκε σχετική Απόφαση Δημάρχου.  

Εάν ο κ. Λαμπρινούδης θέλει να κάνουμε μια δημόσια αντιπαράθεση για το τι παραλάβαμε στα σχολεία (Σχολικές Επιτροπές) από τη δική του δημοτική Αρχή, ευχαρίστως να το κάνουμε, ώστε να πληροφορηθεί και ο χιώτικος κόσμος τα δέοντα.

Εάν πάλι θέλει να ξεκαθαρίσουμε ποιος ευθύνεται για το ότι ο Δήμος δεν είχε καμία Μελέτη να υποβάλλει αναφορικά με τα σχολεία, ας μας παρουσιάσει τι έκανε επί 4 χρόνια ως Δήμαρχος Χίου, διότι εμείς δεν βρήκαμε καμία μελέτη. Οι προμελέτες δεν εντάσσουν έργα. Αλλά ούτε προμελέτες έκανε ως Δήμαρχος Χίου. Η μόνη παρέμβαση που έκαμε για σχολείο στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα 2 χρόνια της παρούσας δημοτικής θητείας, ήταν να προσπαθεί να μας πείσει να μην κάνουμε μελέτες για τα 3 Νηπιαγωγεία, αλλά να καταφύγουμε στα προκάτ βαρέως τύπου που παλαιότερα υιοθετούσε ο ΟΣΚ -τα οποία έχει εγκαταλείψει (ως εργολαβία) ο ίδιος φορέας από το 2013- και που κοστίζουν πολύ περισσότερο από τις συμβατικές κατασκευές.

Εμείς, μέσα σε 1,5 χρόνο δημοτικής θητείας αναθέσαμε 4 μελέτες (τρεις στην ΕΤΑΧ –για τα 7ο, 11ο και 12ο Νηπιαγωγεία– και άλλη μια που φροντίσαμε να την καλύψει δωρητής για την επέκταση του Δημοτικού Θυμιανών), ενώ προσεχώς άλλες δυο –για τα Νένητα και το Πυργί- προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες. Εκείνος στα 4 χρόνια θητείας του πόσες μελέτες για σχολεία έκανε;

Αναμέναμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από πλευράς του κ. Λαμπρινούδη. Θα περιμέναμε να στηλιτεύσει την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τα ζητήματα αυτά και να συντάσσεται, σαν μια γροθιά, με τη δημοτική Αρχή, στο κομμάτι της διεκδίκησης για το νησί μας.

Αλλά ο κ. Λαμπρινούδης προτίμησε την στείρα αντιπολιτευτική τακτική, η οποία ήλθε να δώσει γερό δεκανίκι στην -ανύπαρκτη κοινωνικά- κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία στερείται πλέον της ευρείας λαϊκής αποδοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε έναν ακόμη σύμμαχο στη Χίο, τον πρ. Δήμαρχο και Νομάρχη Χίου !!! Εύγε !

Σημείο και αυτό των καιρών !!! Νέοι καιροί, νέα ήθη ! O tempora, o mores !!!», καταλήγει η ανακοίνωση του αντιδημάρχου Παιδείας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ