14.7.2016 12:21

Κομισιόν: Προτείνει ταχύτερο και αυστηρότερο πλαίσιο για το άσυλο

Η ταχύτητα στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου αλλά και η αυστηροποίηση των διαδικασιών είναι τα δύο σημεία στα οποία βασίζονται οι νεότερες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική ασύλου τις οποίες παρουσίασε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο σκοπός είναι να αποθαρρυνθούν οι μετακινήσεις προσφύγων από μία χώρα σε άλλη, η κατάχρηση των διαδικασιών ασύλου αλλά και να συνδεθεί η βοήθεια που λαμβάνει ένας πρόσφυγας μόνο με τη χώρα στην οποία κατοικεί.
 
Παράλληλα, ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη Μετανάστευση, την Εσωτερική Ασφάλεια και την Ιθαγένεια κατέθεσε και τις προτάσεις για ένα ενιαίο σύστημα επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Η Κομισιόν όμως, σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις της, δεν καθόρισε αριθμούς προσφύγων προς επανεγκατάσταση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι κοινοτική χρηματοδότηση θα λάβουν μόνο όσα κράτη ενταχθούν στο κοινοτικό πλαίσιο. Όσες χώρες το κάνουν σε εθνική βάση θα στηριχθούν σε εθνική χρηματοδότηση.
 
«Η Ευρώπη οφείλει να έχει ένα βιώσιμο σύστημα ασύλου το οποίο να μπορεί ανταποκρίνεται σε καιρούς μεταναστευτικών πιέσεων» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Η Ευρώπη», πρόσθεσε, «διαθέτει τα υψηλότερα πρότυπα ασύλου παγκοσμίως. Επειδή όμως τα κράτη - μέλη μπορούν να αποφασίζουν πως θα εφαρμόζονται τα πρότυπα αυτά, δημιουργούνται πολλές αποκλίσεις. Δεν υφίσταται μόνο άνιση αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο, αλλά δίνεται και κίνητρο για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις σε άλλα κράτη - μέλη. Θέλουμε», εξήγησε, «να αναμορφώσουμε την πολιτική μας, όχι μόνο για να έχουμε ελάχιστα κοινά πρότυπα, αλλά και για να αποκτήσουμε ένα σταθερό και δίκαιο σύστημα ασύλου».
 
Το 2ο πακέτο της Κομισιόν για το Άσυλο μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες. Πέραν του ενιαίου συστήματος επανεγκατάστασης, η Κομισιόν κατέθεσε:
α) Πρόταση Κανονισμού για ενιαίους κανόνες στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου,
β) Πρόταση Κανονισμού για τα κριτήρια επί των οποίων θα βασίζεται η παροχή διεθνούς προστασίας,
γ) Πρόταση Κανονισμού που τροποποιεί και εναρμονίζει περαιτέρω τις προδιαγραφές υποδοχές που πρέπει να τηρούνται για έναν αιτούντα άσυλο.
 
Σε σχέση με τους ενιαίους κανόνες στην εξέταση μίας αίτησης για άσυλο, βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση της αίτησης ενός πρόσφυγα που σαφώς δεν κινδυνεύει εντός 2 μηνών, ενώ η κατάθεση προσφυγής θα πρέπει να γίνεται το πολύ εντός ενός μήνα. Γενικότερα, η διαδικασία της αίτησης μπορεί, σε κανονικές περιπτώσεις, να κρατήσει ως και εξάμηνο, με δυνατότητα επέκτασης ως και επιπλέον 3 μήνες.
 
Παράλληλα, το σύστημα θα αυστηροποιηθεί σημαντικά. Αν ένας αιτών άσυλο δεν μείνει στη χώρα, η οποία είναι υπεύθυνη για την αίτησή του, τότε το αίτημα του θα πρέπει να θεωρηθεί ως άκυρο. Τέλος, η ΕΕ θέτει ως στόχο να μπορέσει να καταρτιστεί εντός της προσεχούς πενταετίας ένας κατάλογος ασφαλών τρίτων χωρών - ένα ζήτημα που ήδη απασχολεί έντονα τους πάντες λόγω Τουρκίας.
 
Μεγάλη έμφαση δίνει η Κομισιόν στο ζήτημα της αποτροπής παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων. Μάλιστα, προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακόλουθο: οι δικαιούντες διεθνή προστασία περιμένουν σήμερα πέντε χρόνια για να λάβουν καθεστώς μόνιμης κατοικίας σε μία χώρα. Αν όμως μέσα σε αυτή την πενταετία, ο δικαιούχος μετακινηθεί σε άλλο κράτος - μέλος, τότε η πενταετία θα αρχίσει να… ξαναμετράει από τη στιγμή που το άτομο αυτό βρέθηκε σε άλλη χώρα.
 
Επιπλέον, θα επανεξετάζεται η λίστα των χωρών προέλευσης ώστε να μην επεκτείνεται χωρίς λόγο η παροχή διεθνούς προστασίας σε κάποιον τρίτο υπήκοο που πλέον δεν την έχει ανάγκη, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για καλύτερη ενσωμάτωση των προσφύγων στα κράτη - μέλη. Όσο αρμονικότερη είναι αυτή, τόσο ευρύτερη θα είναι η κοινωνική βοήθεια (πχ κοινωνική ασφάλιση) που θα παρέχεται.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον εναρμονισμό των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων, θα αναπτυχθούν και θα καθοριστούν ενιαίες προδιαγραφές από τη μελλοντική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου οι πρόσφυγες να μην μπαίνουν στον πειρασμό να διαλέγουν σε ποια χώρα θα πηγαίνουν. Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης σεβασμός στη θεμελιώδη αρχή του Συστήματος του Δουβλίνου (έτσι όπως προτείνεται να αναθεωρηθεί) ώστε οι αιτούντες άσυλο να μένουν στη χώρα της αίτησης. Τα κράτη - μέλη θα μπορούν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούν να φύγουν κρυφά από τη χώρα. Τέλος, προτείνεται να χορηγείται άδεια εργασίας εντός εξαμήνου μετά την αίτηση ή, σε ειδικές περιπτώσεις, ακόμη κι εντός του τριμήνου.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ