21.1.2016 16:40

Κεραυνός άνοιξε τρύπα 5 τετραγωνικών μέτρων σε σπίτι στην Αγ. Ερμιόνη [ΦΩΤΟ]

Σημαντικές φθορές στο σπίτι του Γιάννη και της Ρούλας Τσουμπαριώτη  στην περιοχή Πούντα της Αγ. Ερμιόνης, προκάλεσε ο κεραυνός που το χτύπησε την Κυριακή.

«Μένουμε 17 χρόνια εδώ, πρώτη φορά μας χτυπά κεραυνός. Είδα μια φλόγα, μια κοκκινιά κάλυψε όλη την περιοχή, ακούστηκε ένα φοβερό βουητό και μετά τραντάχτηκε το σπίτι», λέει η Ρούλα, κάνοντας  το σταυρό της. Νοιώθουν τυχεροί που είναι καλά και  οι φθορές περιορίστηκαν στις υλικές ζημιές.

«Τρύπησαν πέντε τετραγωνικά από την κεραμοσκεπή και το ταβάνι της  κρεβατοκάμαρας. Σταθήκαμε τυχεροί, γιατί τον περισσότερο ηλεκτρισμό τον απορρόφησαν τα καδρόνια που στηρίζουν την κεραμοσκεπή», προσθέτει ο Γιάννης.

Με το χιονιά και την καταρρακτώδη  βροχή, ανέβηκε στην ταράτσα, έκλεισε πρόχειρα την τρύπα  και τώρα έχουν αρχίσει τις επισκευές. Για να προστατευτούν στο μέλλον, θα εγκαταστήσουν σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, το οποίο είναι σχετικά ακριβό.

Κάηκαν αρκετές  ηλεκτρικές συσκευές. Οι ζημιές δεν αποζημιώνονται, γιατί το περιστατικό είναι μεμονωμένο και δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που καλύπτονται από τις θεομηνίες.

Μη δημόσια υπόθεση η αντικεραυνική προστασία

Οργανωμένη αντικεραυνική προστασία πόλης και οικισμών, δεν υπάρχει. Οι διεθνείς κανονισμοί προβλέπουν προστασία μόνο ανά κτίριο, δημοτικό ή ιδιωτικό  ανάλογα με τις υποδείξεις της κάθε μελέτης κατασκευής και το ιστορικό της κάθε περιοχής.

«Με την έννοια κάλυψης κάποιας πόλης, δεν υπάρχει αντικεραυνική προστασία. Υπάρχουν μεμονωμένες τοποθετήσεις σε κάποια κτίρια ειδικής προστασίας, σε πυλώνες της ΔΕΗ,  σε μνημεία και σε σχολεία. Καλύπτουν μόνο τα κτίρια  που έχουν εγκατασταθεί και ίσως κάποια άλλα πολύ  κοντινά. Απλά αν σε κάποιο χωριό ή συνοικία  υπάρχει αλεξικέραυνο  στην εκκλησία, προστατεύονται και τα διπλανά σπίτια», δηλώνει ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λευτέρης Παπαλάνης».

Οι άδειες εγκατάστασης αλεξικέραυνων εκδίδονται από το τμήμα  Ηλεκτρολογικού/Μηχανολογικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2271351608.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ