6.2.2023 15:38

Κατανοώντας την έμφυλη βία

Γράφει η Έλλη Ρήγα, εθελόντρια ψυχολόγος του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Έμφυλη βία ονομάζεται οποιαδήποτε επιβλαβής πράξη ή βλαπτική συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον ενός προσώπου και συμβαίνει εξαιτίας του κοινωνικού του φύλου ή του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Συνήθως, συναντάται κατά των γυναικών, καθώς ιστορικά πηγάζει από την ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος μεταξύ των δυο φύλων.

Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν τέτοιου είδους βία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, του μορφωτικού ή κοινωνικού τους επιπέδου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά των ατόμων που ασκούν βία, είναι συνήθως η ανασφάλεια, σε συνδυασμό με χαμηλή αυτοπεποίθηση και είναι επίσης ανεξάρτητο του μορφωτικού ή κοινωνικού τους επιπέδου.

Οι βασικοί τύποι βίας κατά των γυναικών είναι τέσσερις: Σεξουαλική, Σωματική, Ψυχολογική και Οικονομική και όπως είναι προφανές, η επιβολή της μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά τραύματα στο θύμα (σωματικά ή ψυχικά), ενώ στην ακραία μορφή της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε γυναικοκτονία.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια γινόμαστε παρατηρητές όλο και πιο συχνά, περιστατικών γυναικοκτονίας στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, προκύπτει ότι κάθε μήνα μία γυναίκα δολοφονείται από κάποιο μέλος της οικογένειάς της, κάτι που καταδεικνύει φανερά ότι ένα από τα πιο συχνά αίτια ανθρωποκτονιών είναι η οικογενειακή βία. Επιπλέον, από στοιχεία της ίδιας πηγής, προκύπτει ότι τα έτη 2013-2018 δολοφονήθηκαν συνολικά 69 γυναίκες στην Ελλάδα, από νυν ή πρώην συντρόφους ή από στενούς συγγενείς.

Σημαντικό τέλος είναι να εστιάσουμε στο κομμάτι της πρόληψης. Δηλαδή στο να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και στα δυο φύλα για τις μορφές της βίας, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε πρωτευόντως να την αναγνωρίσουμε, δευτερευόντως να την αποφύγουμε. Ουσιαστικά η πρόληψη απαιτεί μία πολιτική και κοινωνική αλυσίδα συντονισμού, ενώ προϋποθέτει δράσεις στην οικογένεια, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας.


Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι η 25 Νοεμβρίου, όμως όλες οι μέρες του χρόνου, θα έπρεπε να είναι αφιερωμένες στην εξάλειψη φαινομένων βίας, πάσης φύσεως και κατεύθυνσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ