22.4.2015 11:36

«Καμπανάκι» στα Πανεπιστήμια για τα ταμειακά διαθέσιμα

Τη «χαριστική βολή» στα ήδη υποχρηματοδοτούμενα πανεπιστήμια δίνει η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δεσμεύει υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα, από κληροδοτήματα και κοινοτικά κονδύλια, για να καλύψει του

Τυχόν απώλεια των πόρων αυτών, θα τινάξει στον «αέρα» βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων, όπως είναι η καθαριότητα, τα συγγράμματα, αλλά και η σίτιση των φοιτητών, ενώ θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες νέους ερευνητές. Την ίδια ώρα, κινδυνεύει ακόμη και η πολιτική των υποτροφιών, αφού θα «θυσιαστούν» και τα διαθέσιμα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Ειδικότερα, οι πρυτάνεις, σε έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέπεμψαν «σήμα κινδύνου» για τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων στην περίπτωση που μεταφερθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Άφησαν δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβούν στη Δικαιοσύνη για το θέμα. «Προσβάλλει το πλήρες αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων που ρητά κατοχυρώνει το Σύνταγμα», ανέφερε σχετικά ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Τα πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015. Αυτή τη στιγμή, τα πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών», τονίζουν οι πρυτάνεις σε ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν χθες.

Ζητούν δε από την κυβέρνηση τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της περιουσίας των ιδρυμάτων και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των ιδρυμάτων να μην συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Παράλληλα, η σύνοδος των πρυτάνεων θα διερευνήσει το θέμα απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις νομικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Συγκεκριμένες αποφάσεις θα λάβει η σύνοδος σε ένα συνεδρίασή της, το Σάββατο.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα ΕΠΙ των πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ε.Ε., κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς.

«Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια από τον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς», αναφέρουν οι πρυτάνεις. Σημειώνεται ότι οι πόροι αυτοί έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες - μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι.

Παράλληλα, οι πόροι αυτοί ενισχύουν τα πανεπιστήμια συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις που έχουν μειωθεί έως και 80% το 2015 σε σύγκριση με το 2009. Στην περίπτωση που δεσμευτούν, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα πανεπιστήμια, αφού θα τιναχθούν στον «αέρα» βασικές λειτουργίες τους, όπως είναι η καθαριότητα, τα συγγράμματα, αλλά και η σίτιση των φοιτητών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ