9.9.2014 19:42

Inhabiting Aνάβατος

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΠΙΩΝΑ

Ολοκληρώθηκε τo διεθνές αρχιτεκτονικό φοιτητικό εργαστήρι με συμμετοχή Τούρκων, Ιταλών και Ελλήνων φοιτητών και καθηγητών, το οποίο ξεκίνησε απο την Κωνσταντινούπολη και κατάληξε στη Χίο, μετά απο μια εκπαιδευτική διαδρομή μέσω της κοιλάδας της Φρυγίας και τις αρχαίες πόλεις της Ιωνίας .

Το εργαστήριο διοργανώθηκε απο το Πανεπιστήμιο του Maltepe  της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή του ITÜ (Istanbul Technical University) και του  Πολυτεχνείου του Bari. Στη Χίο οι φοιτητές εργάστηκαν μία εβδομάδα στον οικισμό του Αναβάτου, μελετώντας τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά  του ερειπιώνα .

Οι ομάδες κατέγραψαν και  θα ερμηνεύσουν τα γεωμετρικά και χωρικά χαρακτηριστικά αυτού  σε σχέση με το φυσικό τοπίο ως βάση και εκκίνηση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.  

«Το εργαστήριο αυτό ελπίζουμε να είναι το πρώτο μιας σειράς που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εστιάζοντας κάθε φορά σε δύο τόπους εντεύθεν των συνόρων», τόνισαν μεταξύ άλλων οι εισηγητές  Δήμητρα Φύγκα από το Maltepe University, ο Irem Mollaahmetoglu Falay από το ITÜ της Κωνσταντινούπολης και ο Francesco Defilippis από το Polytecnic University di Bari, οι οποίοι είχαν και τον επιστημονικό συντονισμό των ομάδων.

Η παρουσίαση των εργασιών πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 6 Σεπτεμβρίου στα Αυγώνυμα

«Ο στόχος αυτής της εκπαιδευτικής εμπειρίας δεν είναι μία πρόταση αναστήλωσης με τη συμβατική έννοια αλλά η παραγωγή  διαφορετικών δυνατών «εικόνων» ή παραστάσεων που μπορούν να αναδυθούν απο αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, επισήμανε ως Επιστημονικός Σύμβουλος του προγράμματος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Maltepe  Dr. Ferhan Yurekli.

Οι προτάσεις αξιοποίησης του οικισμού με εναλλακτικές Περιβαλλοντικές και Χωρικές προοπτικές,  θα κοινοποιηθούν στους φορείς σε σύντομο χρονικό διάστημα .

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ