13.3.2023 12:18

Η οικία Μιλτιάδου και Ζηνοβίας Κοκκάλη στο περιοδικό των Φίλων του Χιώτικου Χωριού

Τα ανάγλυφα αρχικά του Μιλτιάδη Κοκκάλη στην εξώθυρα.

Του Γιώργου Ν. Μανδάλα

Κυκλοφόρησε το τεύχος 21 του περιοδικού «Καμπάνες», της τακτικής έκδοσης των Φίλων του Χιώτικου Χωριού. Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα κείμενα υπάρχει το άρθρο του Βασίλη Αγιαννίδη για την έπαυλη του Μιλτιάδη και της Ζηνοβίας Κοκκάλη στην οδό Μιχαήλ Λιβανού στη Χίο. Ο αρθρογράφος περιγράφει την συναρπαστική ιστορία του σπιτιού και των κατά καιρούς ενοίκων του οι οποίοι σημάδεψαν με την προσωπικότητα τους την κοινωνική, πολιτιστική και επαγγελματική ζωή του νησιού.

Η οικία Κοκκάλη σε ταχυδρομικό δελτίο του 1901, (Μουτσάτσος, 2002).

Η οικία Κοκκάλη οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1881 και 1897, αποτελείται από τρεις ορόφους και υπερώο που καλύπτουν συνολικά 600 τ.μ. και περιβάλλονται από μία κομψή αυλή και ένα περιβόλι εσπεριδοειδών. Σήμερα ανήκει στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου και καταρρέει.

Κατοικήθηκε από την Ζηνοβία, Μεγάλη Ευεργέτη της Χίου, σύζυγο του εμπόρου εκ Ρουμανίας Μιλτιάδη Κοκκάλη και θυγατέρα του εφοπλιστή Γεωργίου Μιχαληνού. Μετά την χηρεία της το σπίτι ενοικιάστηκε στον επιχειρηματία και πολιτικό Ζαννή Μίχαλο και στην σύζυγο του Καλλιόπη Μερούση η οποία υποδέχτηκε στα σαλόνια του αρχοντικού τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Από το 1935 έως το 1979 στέγασε το Μαιευτήριο Χίου υπό την διεύθυνση των ιατρών Δημητρίου Στάη και Δημητρίου Τσαμπλάκου

Κατόπιν, και έως το 1986, στο κτίριο δραστηριοποιήθηκε το Ιωνικό Κέντρο και υπήρξε ίσως η πιο λαμπρή περίοδος στην ιστορία του αρχοντικού. Στους χώρους του δημιούργησαν, ανάμεσα σε πολλούς άλλους εξίσου σημαντικούς ανθρώπους του Πνεύματος, οι Μανώλης Ανδρόνικος, Μίνως Βολανάκης, Σαββίνα Γιαννάτου, Νίκος Δήμου, Κορνήλιος Κατσοριάδης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Δήμος Μούτσης, Ιάννης Ξενάκης, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Σβορώνος, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός, Μανόλης Χατζιδάκης και Μάνος Χατζιδάκης. Με τέτοιο «καστ» πρόγραμμά του ήταν αναμενόμενο να ξεσηκώσει ο ιδρυτής του Κέντρου, Ισίδωρος Κιολέογλου, εναντίον του τα τοπικά σωματεία και τους προέδρους των. Υπάρχει μεγάλη φιλολογία γύρω από την προσωπικότητα του και την αδυναμία του να προσεταιριστεί την τοπική κοινωνία της οποίας ένα μεγάλο μέρος ήταν (και παραμένει) ανίκανο να καταλάβει από τέχνη. Το ψήφισμα που ζητάει την μη-ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης του Κέντρου υπογράφτηκε από όλα σχεδόν τα «επιφανή» σωματεία της Χίου.

Από το 1996 έως το 2010 το μέγαρο του Μιλτιάδη και της Ζηνοβίας Κοκκάλη φιλοξένησε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο. ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτήριο που κάλυψε μία επιτακτική ανάγκη του νησιού. Έκτοτε παραμένει ακατοίκητο.

 

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1933 στην οικία Κοκκάλη, τότε οικία Μιχάλου. Σε πρώτο πλάνο η Καλλιόπη Μιχάλου και οι υιοί της, (Μακριδάκης, 2005).

Η οικία Κοκκάλη σήμερα.

Λεπτομέρεια οροφογραφίας από το βορειοδυτικό δωμάτιο του ισογείου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ