20.2.2014 20:37

Χτυπάει κόκκινο η χιώτικη ανεργία

ΣΕ 4.000 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Θεριεύει η ανεργία και στη Χίο παρά το ότι το νησί μας θεωρείται ένας από τα τελευταία οχυρά που αντέχουν ακόμη και δεν έχουν αλωθεί σημαντικά από την μεγαλύτερη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική πληγή. Περισσότεροι από 4.000 είναι πλέον οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, αριθμός που είναι πλασματικός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν είναι εγγεγραμμένοι και άλλοι που είναι άνεργοι αλλά δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους.

Το… τρομερό βοήθημα - δεν λέγεται πιά επίδομα -  ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ τον μήνα και καταβάλλεται για διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.                                               

Το επίδομα ανεργίας δίνεται μόνο εφόσον το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα του δικαιούχου, από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης, δεν υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα τα 30.000 ευρώ.

Τροποποιήσεις

Ακόμη,  πολλοί απασχολούνται με εργασιακές σχέσεις υποαπασχόλησης ή με καθεστώτα απασχόλησης που  δεν επιτρέπουν την εγγραφή στους καταλόγους των ανέργων μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους. Πολλοί άνεργοι δεν εγγράφονται όμως καθώς βρίσκουν την διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα. Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για να λάβει ένας ελεύθερος επαγγελματίας επίδομα ανεργίας είναι αρκετοί. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΟΑΕΔ Χίου, αυτό που ισχύει τώρα μπορεί να μην ισχύει αύριο γιατί οι εγκύκλιοι και οι διατάξεις τροποποιούνται συχνά με αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες να μην μπορούν να λειτουργήσουν με μακροπρόθεσμη προοπτική.                                                                             

Τι ισχύει

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας επίδομα θα δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ πλέον, μόνο όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων στις Δ.Ο.Υ.  μετά τη διακοπή του επαγγέλματος που πρέπει να έχουν κάνει, με δεδομένο βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.                                                                                                                      

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι  και οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης. Επίσης, δεν πρέπει να έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή, το μερίδιό ή τις μετοχές τους, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.               

Για να έχουν δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους των ανέργων και να πάρουν το βοήθημα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς υπέρ των ανέργων.

Για χρόνο ασφάλισης τριών έως τεσσάρων ετών καταβάλλεται βοήθημα για τρεις μήνες, για ασφάλιση πέντε έως έξι ετών δίνεται για τέσσερις μήνες, για ασφάλιση επτά έως οκτώ χρόνια καταβάλλεται για πέντε μήνες, για  εννέα έως δέκα χρόνια καταβάλλεται για έξι μήνες, για 11 έως 12 χρόνια χορηγείται για 7 μήνες, για 13 έως 14 χρόνια χορηγείται για 8 μήνες και για ασφάλιση  από 15 χρόνια και πάνω και πάνω το επίδομα καταβάλλεται για εννέα μήνες.                                                        

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ