27.10.2016 13:33

Γιατί «πετούν» τα charters [ΒΙΝΤΕΟ]

ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ TOUR OPERATORS ΓΙΑΤΙ – ΕΛΕΩ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ – ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΝΑ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 90 ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΤΗΣΗ

Μπορεί οι φωτογραφίες με τις διασημότητες που φωτογραφίζονται κοντά στους πρόσφυγες ή τα συγχαρητήρια για την αλληλεγγύη και τη στήριξη που δίνουν τα νησιά μας να περισσεύουν στο εξωτερικό, αυτό όμως που έχει γίνει λιγοστό έως ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον των ξένων να κάνουν διακοπές σε τόπους που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Τουρισμός και προσφυγικό δεν συμβαδίζουν κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού στα νησιά μας, από τις μηδενικές σχεδόν αφίξεις τουριστών στη Χίο το περασμένο καλοκαίρι και από την απόφαση των εταιρειών και Tour operators να εξαιρέσουν το νησί μας από τα πλάνα τους για τη σεζόν που έρχεται. Το επόμενο καλοκαίρι θα είμαστε ευχαριστημένοι αν έχουμε και το ένα τσάρτερ από τη Σλοβενία.

Το κερασάκι στην τούρτα

Οι τουριστικοί πράκτορες της Χίου επί χρόνια μάχονταν να ξεπεράσουν το ανυπέρβλητο εμπόδιο του μικρού διαδρόμου του αεροδρομίου. Σε αυτό ήρθε και προστέθηκε και το προσφυγικό, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, δίνει τη χαριστική βολή στον τουρισμό μας. «Πέρσι ήρθαν μόνο δυο τσάρτερ, του χρόνου δυστυχώς από ότι δείχνουν τα πράγματα θα υπάρχει πιθανά ένα από τη Σλοβενία, ενώ το Ολλανδικό και το Νορβηγικό έχει ακυρωθεί. Βασική αιτία είναι το προσφυγικό.  Και φέτος που ήρθαν υπήρχαν πολύ χαμηλές πληρότητες στα αεροπλάνα, ήταν ζημιογόνα για τους Tour operators. Αυτό είναι μια συνέπεια που έχει υποστεί και η Μυτιλήνη και η Σάμος», αναφέρει ο Θ. Μιχαλάκης από το ομώνυμο πρακτορείο, χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά τη χειρότερη όλων. "Ήταν η χειρότερη χρονιά από το ξεκίνημα του τουρισμού στη Χίο. Οι αφίξεις όλο το καλοκαίρι ήταν 20 με 25 άτομα εβδομαδιαία, ενώ πριν ήταν περίπου 200 άτομα την εβδομάδα».

Δεν μας αναλαμβάνουν

Για να υπάρξει ενδιαφέρον από το εξωτερικό θα πρέπει να προπληρωθούν οι θέσεις του αεροπλάνου, τουλάχιστον 90, κάτι που κανείς δεν αναλαμβάνει. Με βάση τα περσινά στοιχεία,  με ενδιαφέρον από 20 άτομα, θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου.

Πρέπει να αντέξουμε

Ο κ. Μιχαλάκης υποστηρίζει πως όσο πιο γρήγορα δοθεί μια λύση στο προσφυγικό, όσο πιο σύντομα αποσυμφορηθούν  τα νησιά, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουν να επανέλθουν σταδιακά στις τουριστικές αγορές. «Δεν πρέπει να παραδοθούμε, πρέπει να παλέψουμε λίγο. Τουλάχιστον να υπάρχουμε γιατί, αν δεν πάμε και σε κάποιες εκθέσεις, αν δεν δώσουμε το παρόν, θα σβήσουμε από το χάρτη.  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεδομένες συνεργασίες που μπορεί να ενεργοποιηθούν άμεσα. Σημασία έχει να επιζήσουμε και τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις και να δοθεί άμεσα λύση στο προσφυγικό, όσο ακόμη είναι "ζεστές" κάποιες συνεργασίες. Όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα για μας».

 Το καμπανάκι που χτυπά ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού ας το ακούσουν οι ιθύνοντες μήπως και το μεταφέρουν στη μεθαυριανή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ