31.5.2013 13:30

Φρένο στην κατευθυνόμενη προώθηση καταστημάτων από τους Τούρκους ξεναγούς

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΥ ΝΥΚΤΑ ΣΕ Π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΚΑΙ ΣΤ. ΚΑΜΠΟΥΡΗ

Το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης των Τούρκων επισκεπτών για την ιστορικότητα του νησιού μας αλλά και το θέμα της κατευθυνόμενης προώθησης συγκεκριμένων καταστημάτων, θίγει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου αλλά και τον δήμαρχο Π. Λαμπρινούδη, ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Ν. Νύκτας.

Στην επιστολή αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια, το ρεύμα τουριστών από την Τουρκία, συνεχώς αυξάνεται.  Πέρα από τη θετική πλευρά που αυτό μπορεί να έχει για την τοπική αγορά και οικονομία του νησιού, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον τρόπο με τον οποίο το νησί μας προβάλλεται στα μάτια των επισκεπτών. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν οι ξεναγοί είναι Τούρκοι και έρχονται μαζί με τα γκρουπ από τα απέναντι παράλια, (όταν μάλιστα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα δικά μας γκρουπ επισκεπτών συνοδεύονται μονάχα από Τούρκους ξεναγούς στην Τουρκία, από την πρώτη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους εκεί).

Το ελάχιστο, το οποίο παρατηρείται πολλές φορές, από την ξενάγηση των Τούρκων, είναι η άγνοια για την ιστορία του τόπου μας, χωρίς μάλιστα να μπορεί να μας πληροφορήσει κάποιος υπεύθυνα, τι ακριβώς μεταφέρεται στους επισκέπτες.

Μιλάμε για ένα νησί μαρτυρίου και ιστορίας που συνδέεται με τον απέναντι λαό, ένα νησί Ελληνορθόδοξης θρησκείας με εκατοντάδες θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, (Ανάβατος- Νέα Μονή- Αγ. Μηνάς- Μελανιός), που δεν αναφέρονται κατά την ξενάγηση και πολλά άλλα.

Πέραν τούτου, οι επισκέπτες από απέναντι, κατευθύνονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, (σε συνεργασία βέβαια πολλές φορές και με δικούς μας επαγγελματίες), κάτι που αποβαίνει εις βάρος του συνόλου των υπολοίπων επαγγελματιών του νησιού μας.

Κι αν το ζήτημα είναι οι επισκέπτες να κάνουν μια μικρή βόλτα στην πόλη και να πάνε να ψωνίσουν από συγκεκριμένα καταστήματα, να γευματίσουν σε συγκεκριμένα μαγαζιά και να επιστρέψουν, τότε σίγουρα αυτό από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα προβολής, γνωριμίας και διαφήμισης του τόπου μας.

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Πρόεδρε και κύριοι αποδέκτες του εγγράφου. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, και αν το αφήσουμε εν τη γένεση του, σε λίγο δεν θα μπορούμε να το μαζέψουμε.

Έχουμε αρίστους ξεναγούς, που γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας και μόνον αυτοί θα έπρεπε να είναι οι «πρεσβευτές» της Ελλάδος και της Χίου, σε  επισκέπτες του εξωτερικού.

Έχουμε πάμπολους επιχειρηματίες που θα μπορούν να είναι δέκτες της επίσκεψης των γειτόνων μας και όχι μόνο ελάχιστοι συγκεκριμένοι επαγγελματίες.

Παρακαλώ θερμά το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε από κοινού με τους φορείς που εμπλέκονται, να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ