22.11.2023 14:37

Φωνή αγανάκτησης από τους ελεύθερους επαγγελματίες ενάντια στην άδικη φορολόγηση - Βίντεο

Όχι» στη στοχοποίησή τους ως φοροκλέφτες και στα οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα λένε οι επιστημονικοί και οι επαγγελματικοί φορείς της Χίου, που διοργάνωσαν κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία του νησιού απαιτώντας να αποσυρθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με πανό και πλακάτ στα χέρια ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι και έμποροι επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί έκτρωμα, καθώς με το πρόσχημα του περιορισμού της φοροδιαφυγής αυτό που στην ουσία πετυχαίνει είναι να φέρει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα στρώματα».

«Αν εφαρμοστεί το νέο φορολογικό μετρό οι Έλληνες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες θα βάλουνε λουκέτο. Ήδη προερχόμαστε από μία δεκαετή οικονομική κρίση από μία υγειονομική κρίση και από μια ενεργειακή κρίση από τις οποίες βλέπετε πόσες χιλιάδες λουκέτα έχουνε μπει σε ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Είμαστε κάθετοι στην οριζόντια φορολόγηση και ζητούμε από την πολιτεία να πάρει πίσω αυτό το μέτρο. Αυτό το μετρό θα σημάνει την ταφόπλακα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών», τόνισαν από την πλευρά τους οι έμποροι.

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι άδικο και είναι άδικο γιατί έχει οριζόντια μέτρα και τα οριζόντια μέτρα είναι κατάφορα αντίθετα και στο σύνταγμα και στην αρχή της ισότητας και αναλογικότητας διότι επωμίζονται στους αδύνατους βάρη που δεν μπορούν να αντέξουν. Η φορολογική ικανότητα θα πρέπει να είναι ανάλογη των εισοδημάτων διαφορετικά οι αδύνατοι θα λυγίσουν. Στον δικηγορικό κόσμο της Ελλάδος αυτή την στιγμή το 33% των δικηγόρων έχει υποβάλει αίτηση για ρύθμιση οφειλών προς το ΕΦΚΑ ενώ το 30% των δικηγόρων έχει ως έδρα το σπίτι του. Όλα αυτά σημαίνουν πολλά», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα.

«Η επικίνδυνη λειτουργία της ετικέτας «φοροφυγάς» για τη δικαιολόγηση δυσμενών κρατικών μέτρων σε βάρος ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, ελλοχεύει κοινωνικό κίνδυνο και συνιστά απαράδεκτο θεσμικό ατόπημα, νομιμοποιώντας ταυτόχρονα ακόμα και την κατάδοση πολιτών από πολίτες και μάλιστα επ’ αμοιβή...

Την ίδια στιγμή που η φοροδιαφυγή μαίνεται ανεξέλεγκτη, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, αποτελεί περίτρανη ομολογία της αδυναμίας ή της έλλειψης βούλησης του κράτους να την καταπολεμήσει. Με την επιλογή όμως αυτή φτωχοποιείται το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, που στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις, γεμίζοντας τις λίστες του ΚΕΑΟ. Αυτό ενώ έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες της μακρόχρονης διαδοχικής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Αναρωτήθηκε άραγε η κυβέρνηση γιατί η μεγάλη μερίδα των συγκεκριμένων αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, που σήμερα χαρακτηρίζει φοροφυγάδες βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και κινδυνεύει ακόμη και με καταδιωκτικά μέτρα; Δυστυχώς μια νέα γενιά ελεύθερων επαγγελματιών θα αναγκαστεί για δεύτερη φορά να φύγει μαζικά στο εξωτερικό», κατέληξαν στις ομιλίες τους οι συμμετέχοντες φορείς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ