26.6.2013 11:24

«Επώδυνος» οικονομικά αλλά βιώσιμος για την Ένωση ο τρόπος πληρωμής των μαστιχοπαραγωγών

Δύσκολες είναι οι προοπτικές για το μέλλον της μαστίχας με την οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας, παρά το ότι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών έκλεισε τη χρονιά με θετικό ισοζύγιο στις εξαγωγές. Όπως δηλώνει ο Γιάννης Μανδάλας, τα προβλήματα στην εσωτερική αγορά από τη μειωμένη κατανάλωση και την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες αποτελούν τροχοπέδη για τις επενδύσεις με στόχο την προώθηση του προϊόντος και την αύξηση των εξαγωγών.

Η Ένωση αναγκάστηκε να  αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επώδυνα αλλά αποδοτικά μέτρα, που είχαν σοβαρές επιπτώσεις στους παραγωγούς αλλά της επέτρεψαν να αυξήσει τις εξαγωγές.                                                                                                             

Αύξηση εξαγωγών

«Η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες χτυπά τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας. Για να μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές πρέπει να έχουμε κερδοφορία στην Ελλάδα. Η Ένωση, αφού οι τράπεζες έκλεισαν τους κρουνούς αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω δέκα χρόνια στον τρόπο χρηματοδότησης των παραγωγών, γνωρίζοντας ότι θα τους δυσαρεστήσει, αλλά πίστευε ότι θα δείξουν κατανόηση, όπως και έγινε. Άρχισε να πληρώνει με δεδομένα του 2000 και με πολλές δόσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει στο ταμείο της μια ρευστότητα που της επέτρεψε να κλείσει το 2012 με κερδοφορία και να αυξήσει τις εξαγωγές της », επισημαίνει ο Γιάννης Μανδάλας και προσθέτει:   «Αυτή η τακτική δεν ήταν ευχάριστη για κανένα, αλλά ήταν αναγκαία και εφαρμόστηκε για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις απο τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς, που όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει αλλά επιδεινώνονται επηρεάζοντας όλες τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς».

Αυτά είναι κυρίως η απουσία των μηχανισμών ελέγχου, η γραφειοκρατία, η πολυνομία και το θολό τοπίο στο κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων, που  εντείνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τόσο από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς όσο και από τους πολύ μικρούς που λειτουργούν έξω από τα όρια της νομιμότητας. 

«Οι εξαγωγές σίγουρα αποτελούν προτεραιότητα, όμως όσο η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να δώσει την ελάχιστη οικονομική βάση για να υπάρξουν επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα όλων των ελληνικών προϊόντων θα πλήττεται.

Όσο μειώνεται η κατανάλωση είναι αυτονόητο ότι το κόστος παραγωγής θα αυξάνεται, λόγω κυρίως των επιβαρύνσεων από τα πάγια λειτουργικά έξοδα. Οι εξαγωγές χρηματοδοτούνται από τη κερδοφορία που υπάρχει από τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά. Όσο μειώνεται η κερδοφορία από τις πωλήσεις στην Ελλάδα τόσο θα γίνεται πιο δύσκολη η προσπάθεια να κερδίσουμε νέες αγορές στο εξωτερικό».

Έλλειψη ελέγχων

Ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας είναι και η έλλειψη ελέγχων στην αγορά από την πλευρά του κράτους. Όπως αναφέρει ο Ι. Μανδάλας «είχαμε την ευκαιρία να μας ελέγξει ένας Αμερικάνικος Οργανισμός και καταλάβαμε τι πάει να πει έλεγχος. Εμείς περιμένουμε μια κρατική παρέμβαση στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά είτε αφορά το λιανεμπόριο είτε τα κανάλια διανομής. Υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν στα ελληνικά προϊόντα να βρουν τη θέση που τους αξίζει στα ελληνικά ράφια των καταστημάτων λιανικής. Επίσης θα περιμένουμε την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των επιχειρήσεων, όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλουμε κατά καιρούς και σύνδεση αυστηρά και μόνο με την απασχόληση. Περιμένουμε τέλος απαντήσεις από την πολιτεία στη φορολόγηση και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ