19.11.2014 12:59

Ένα μουσείο που.... δεν υπάρχει στα χαρτιά

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ

Με μοναδική υποστήριξη τη φροντίδα του δημιουργού του Λουκά Αμπελιώτη, ιδιωτών χορηγών και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2009 το Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης που στεγάζεται στο ισόγειο του Βούρειου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων. Τυπικά δεν υπάρχει, αφού από τότε έως σήμερα, παρά τις προσπάθειες όσων το στηρίζουν δεν έχει αποκτήσει νομική υπόσταση, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί νομότυπα, να μην είναι καταγραμμένο πουθενά, με πολλές παράπλευρες συνέπειες.

Γι’ αυτό δεν έχει αποκτήσει ακόμη διοικητικό συμβούλιο, δεν επιχορηγείται, δεν εντάσσεται σε προγράμματα και δεν μπορεί να πραγματοποιεί επίσημα εκδηλώσεις. Το μέλλον του θα είναι δυσοίωνο όταν θα εκλείψουν οι παράγοντες που  το συντηρούν, γι’ αυτό προσπαθούν από τότε που λειτουργεί να αποκτήσει νομική υπόσταση. Οι έως τώρα  ενέργειες τους δεν έχουν αποδώσει καρπούς, γιατί έχουν προσκρούσει κυρίως σε γραφειοκρατικά δεδομένα, που δεν είναι δυνατόν να λυθούν από τα ελάχιστα άτομα που φροντίζουν για την ύπαρξη του.

Ο δάσκαλος Λουκάς Αμπελιώτης, παρά το ότι έχει συνταξιοδοτηθεί εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της επιβίωσης του. «Το μουσείο που δημιούργησα με υπεράνθρωπες προσπάθειες πρέπει να αποκτήσει νομική υπόσταση για δύο λόγους κυρίως. Πρώτον να  διαφυλαχθεί και να εξασφαλισθεί η ύπαρξη του και δεύτερον για να χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού, για να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης των εκθεμάτων του», τονίζει προβληματισμένος.

Χώροι

 Υπάρχουν ακόμη πολλοί  χώροι για αξιοποίηση, αρκεί να βρεθούν χρηματοδοτήσεις, από κρατικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή από ιδιώτες.

«Υπάρχουν πολλά αντικείμενα τα οποία βρίσκονται σε αποθήκες. Αν αξιοποιηθεί στο σύνολο του το ισόγειο του σχολείου θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο μουσείο μεγάλης έκτασης και θα προστεθούν χώροι που λείπουν προς το παρόν όπως τουαλέτες,  γραφείο καταγραφής και τεκμηρίωσης των εκθεμάτων, αίθουσα προβολών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλα», προσθέτει.

Εκθέματα

Στους παραδοσιακούς χώρους του διαφυλάσσονται και προβάλλονται περισσότερα από 3.000 εκθέματα, τα οποία προέρχονται κυρίως από το ίδιο το σχολείο και το υπόλοιπο από δωρεές γονέων, γνωστών και άλλων σχολείων.

Θρανία, έδρες, μαυροπίνακες, βιβλία, τετράδια, γραφική ύλη, ποδιές, έλεγχοι, απολυτήρια, χειροτεχνίες, φωτογραφίες, κουδούνια, σημαίες, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, πορτρέτα ευεργετών, περιοδικά, τραπέζια, καρέκλες, εικόνες, παιχνίδια, λαογραφικά αντικείμενα σκεύη σίτισης και πολλά άλλα.

Προωθείται

Το μουσείο τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, γι’ αυτό ο προϊστάμενος Αριστείδης Κελεπερτζής προσπαθεί να προωθήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση νομικής υπόστασης.

«Έχουμε ορίσει δικηγόρο ο οποίος προσπαθεί να βρει με ποιο τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε τις διαδικασίες για να αποκτήσουμε Νομικό Πρόσωπο, να ορίσουμε διοικητικό συμβούλιο από εκπαιδευτικούς και να μπορούμε να επιχορηγούμαστε, να μπαίνουμε σε προγράμματα και να λειτουργούμε εύκολα, χωρίς να αγωνιούμε για το μέλλον του».

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ