31.3.2020 8:45

ΕΛΜΕ Χίου: «Απολύμανση σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού»

Για επιβεβλημένη αναγκαιότητα απολύμανσης όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χίου αναφερόμενη στο ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται η πρόσληψη καθαριστριών ώστε ούτε τα σχολεία να παραμένουν χωρίς σχολική καθαριότητα.

Αναλυτικά αναφέρει:

Τις τελευταίες μέρες αρκετοί Δήμοι ανά τη χώρα αποσύρουν τις σχολικές καθαρίστριες από τις σχολικές μονάδες για να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες δομές του Δήμου, βασιζόμενοι στο υπ’αριθμ.18659 του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο «…κατά το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, το προσωπικό αυτό απασχολείται για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου δήμου, καθώς και ΝΠΔΔ αυτού».

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε αυξάνουν τις ανάγκες των δήμων για υπηρεσίες καθαρισμού. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι τα σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν ως διοικητικές υπηρεσίες, παρουσία των Διευθυντών/-ντριών, των Υποδιευθυντών/-ντριών και των Αναπληρωτών Διευθυντών/-ντριών, και μάλιστα, λόγω των τηλε-διδασκαλιών υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται και άλλοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Καλούμε όλους τους αρμοδίους να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα έχει ο μη τακτικός καθαρισμός των σχολικών μονάδων  τόσο για τους εκπαιδευτικούς που με τη φυσική  τους παρουσία εξασφαλίζουν τη διοικητική λειτουργία των σχολείων, όσο και για τις οικογένειές τους και κατ'επέκταση για τη δημόσια υγεία.

Ζητάμε:

-Να γίνουν έκτακτες προσλήψεις υπαλλήλων καθαρισμού σε όσους δήμους δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό.

-Μέχρι να γίνουν οι  προσλήψεις αυτές, να γίνεται καθαρισμός όλων των χώρων των σχολικών μονάδων που χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη τόσο σχετική απόφαση του Δημάρχου όσο και αλληλογραφία του με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Την επιβεβλημένη αναγκαιότητα να γίνει άμεσα απολύμανση των σχολείων από την υπηρεσία του Δήμου με γνώμονα την υγεία των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου
  • Το πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης, που επικαλείται το έγγραφο του υπουργείου εσωτερικών, μεταξύ των καθαριστριών που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και των απασχολούμενων καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη φύση της εργασίας αλλά να επεκτείνεται και στο θέμα των απολαβών (αμοιβή, ασφάλισης κτλ)
  • Θεωρούμε απαράδεκτη τη συμπεριφορά αιρετών του Δήμου Χίου που χρησιμοποιούν την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης έργου προκειμένου να εξαναγκάσουν τις καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου να αποδεχθούν τον καθαρισμό όχι μόνο υπηρεσιών του δήμου ή ΝΠΔΔ αυτού αλλά και Αγροτικών Ιατρείων που αποτελούν αρμοδιότητα άλλου υπουργείου. Η υποστελέχωση του Δήμου Χίου σε προσωπικό, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της καθαριότητας, αντιμετωπίζεται με πρόσληψη μονίμου προσωπικού και όχι με την εκμετάλλευση συμβασιούχων.
  • Τέλος ενημερώνουμε το Δήμαρχο Χίου ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του η ρύθμιση του τρόπου εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων, καθώς αυτό ρυθμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Βάσει σχετικής εγκυκλίου, στην παρούσα φάση, τα σχολεία είναι σε λειτουργία ως διοικητικές υπηρεσίες. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ