19.2.2024 14:27

Εκπέμπει «SOS» η Μόστρα για χρηματοδότηση (video)

Μακριά από τον αρχικό οικονομικό στόχο η διοργάνωση- Περικοπές στα κοστούμια των πληρωμάτων αλλά και στον αριθμό των αρμάτων

Μπορεί οι αποκριές να πλησιάζουν και η Χίος να ετοιμάζεται για τα καρναβαλικά της έθιμα, ωστόσο η μεγαλύτερη διοργάνωση, αυτή της Μόστρας Θυμιανών, που αποτελεί και την καρδιά του χιώτικου καρναβαλιού με χιλιάδες επισκέπτες από όλο το νησί αλλά και την Τουρκία, αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα με βασικότερο αυτό της υποχρηματοδότησης.

Η αλλαγή περιφερειακών και δημοτικών αρχών στέρησε από τη φετινή διοργάνωση μεγάλο ποσό από τις χρηματοδοτήσεις των περασμένων ετών, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχει συγκεντρωθεί μόλις το 1/5 των χρημάτων που απαιτούνται κάθε χρόνο.

Αυτό σύμφωνα με την πρόεδρο του ΜΕΟΘ Ερμίνα Τάμαρη, θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή των κοστουμιών των πληρωμάτων αλλά και τον περιορισμό του αριθμού των αρμάτων σε 5, αφού δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά περιθώρια.

Η ίδια έκανε λόγο για «σοκ» στο κομμάτι της χρηματοδότησης από τους φορείς, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας σταθερός κωδικός χρηματοδότησης της Μόστρας των Θυμιανων ο οποίος θα πηγαίνει από τη μία διοίκηση στην επόμενη, χωρίς να υπάρχουν κενά ή υποχρηματοδότηση όπως φέτος.

Σύμφωνα με την ίδια, η σταθερή χρηματοδότηση από Δήμο και Περιφέρεια αποτελεί τη βάση των διοργανώσεων που αναδεικνύουν ένα σημαντικό χιακό έθιμο που πλέον έχει ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ