13.1.2014 18:49

Εκλεβε και από το ρολόι της ΔΕΗ

Τζαμπατζής... κατά συρροήν και κατ΄εξακολούθηση αποδεικνύεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος φαίνεται ότι είχε κάνει σκοπό της ζωής του να εξοικονομεί χρήματα με διάφορους ευφάνταστους τρόπους.
Εκλεβε και από το ρολόι της ΔΕΗ
Μετά τις πλαστές πινακίδες στο αυτοκίνητό του για να γλιτώνει φόρους και τέλη κυκλοφορίας, μετά τις αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» ότι πήρε κοινοτικά χρήματα για να κατασκευάσει τουριστικό ξενώνα στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, αλλά έφτιαξε πολυτελές σαλέ, τώρα στο φως της δημοσιότητας βγαίνει μία ακόμη «ατασθαλία» της οικογένειας Λιάπη. Φαίνεται ότι ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας έφτιαξε και... πλαστά στοιχεία σχετικά με την επιφάνεια του πολυτελούς εξοχικού του στο Μεγάλο Χωριό με αποτέλεσμα να γλιτώνει χιλιάδες ευρώ επί πολλά χρόνια για δημοτικά τέλη, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας καθώς και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ αλλά και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Παράλληλα, οι αποκλειστικές πληροφορίες που διαθέτει το «Εθνος της Κυριακής» αποδεικνύουν με αδιαμφισβήτητο πλέον τρόπο ότι η βίλα Λιάπη στο πανέμορφο βουνό της Ευρυτανίας δεν λειτούργησε ποτέ ως ξενώνας, αντιθέτως ήταν ένα μεγαλοπρεπές «ησυχαστήριο» για τον πρώην υπουργό και την οικογένειά του.
Από τα στοιχεία για το συγκεκριμένο ακίνητο, που στο πόθεν έσχες του πρώην υπουργού έχει δηλωθεί ότι έχει επιφάνεια 233,05 τετραγωνικά μέτρα και του ανήκει κατά 50%, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά δεδομένα και ανάλογα εντυπωσιακά ερωτήματα:
Το σπίτι στο Μεγάλο Χωριό διαθέτει δύο ρολόγια της ΔΕΗ και εκδίδονται δύο διαφορετικοί λογαριασμοί οι οποίοι, ωστόσο, έχουν το ίδιο όνομα, αυτό του αδερφού του πρώην υπουργού, Μάρκου Λιάπη. Μάλιστα, οι λογαριασμοί στέλνονται και πληρώνονται στην Αθήνα.
Η μία παροχή ρεύματος με αριθμό 4/42106881-01 αφορά 90 τετραγωνικά μέτρα κτίσματος και είναι παλαιά. Οπου 4 είναι ο αριθμός που δηλώνει την περιφέρεια (Στερεά Ελλάδα), ενώ ο τελευταίος αριθμός 01, δηλώνει τον πελάτη. Αν υπάρξει αλλαγή ιδιοκτήτη και δηλωθεί γίνεται 02 και ούτω κάθε εξής. Ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του Μάρκου Λιάπη.
Η δεύτερη παροχή ρεύματος πάλι στο Μεγάλο Χωριό, για το ίδιο ακίνητο έχει ημερομηνία πρώτης σύνδεσης 3/7/2012, δηλαδή πριν από 1,5 χρόνο. Είναι πάλι στο όνομα Μάρκος Λιάπης και αφορά κτίριο 114 τετραγωνικά μέτρα. Ο αριθμός παροχής είναι 4/421237-02. Ο λογαριασμός αποστέλλεται στην οδό Ιατρίδου 2 και Λ. Κηφισίας στην Αθήνα.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στο πρώτο ρολόι της ΔΕΗ, που είναι μονοφασική γραμμή, τον τελευταίο καιρό καταγράφηκε κατανάλωση ρεύματος γύρω στις 800 κιλοβατώρες, ενώ στον δεύτερο που αφορά το μεγάλο ρολόι και είναι τριφασική γραμμή, έγινε κατανάλωση γύρω στις 1.500 κιλοβατώρες. Καταναλώσεις, δηλαδή μια μέσης οικογένειας.
Και οι δύο παροχές ρεύματος εμφανίζονται να είναι οικιακής χρήσεως κι όχι γενικής χρήσεως, όπως συμβαίνει όταν αφορά επαγγελματικούς χώρους. Αυτό είναι νόμιμο τώρα που χρησιμοποιείται το κτίριο ως κατοικία, όχι όμως τα προηγούμενα χρόνια που υποτίθεται ότι ήταν ξενώνας.
Τα ερωτήματα
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα που σίγουρα θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη, τον δήμο της περιοχής και φυσικά το κράτος και θα πρέπει να δώσει απαντήσεις η οικογένεια Λιάπη.
Συγκεκριμένα, προκύπτει το ερώτημα γιατί μέχρι τον Ιούλιο του 2012 το κτίριο των 233 τ.μ. (όπως αναγράφεται στο πόθεν έσχες) φαίνεται να λειτουργούσε με μονοφασική γραμμή και στον λογαριασμό της ΔΕΗ αναγράφονται μόλις 90 τ.μ.; Δηλαδή, από το 1992 που πήρε η οικογένεια Λιάπη την επιδότηση για ξενώνα, μέχρι το 2012 που τοποθετήθηκε νέο ρολόι τριφασικής ισχύος, εκδίδονταν λογαριασμοί για 90 τ.μ. Τεκμαίρεται, λοιπόν, ότι επί 20 χρόνια στους λογαριασμούς τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ υπολογίζονταν με 144 τ.μ. λιγότερα από την πραγματική επιφάνεια του κτίσματος. Επομένως η οικογένεια Λιάπη πλήρωνε επί χρόνια μικρότερους λογαριασμούς κλέβοντας τον δήμο της περιοχής ο οποίος είχε πλαστά στοιχεία για την επιφάνεια του σαλέ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προφανώς το 2011 που επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ, γνωστό και ως «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, το ποσό που πληρώθηκε αφορούσε τα δηλωθέντα 90 τ.μ. κι όχι τα πραγματικά 233 τ.μ. του ακινήτου.
Αίφνης, ο κ. Μάρκος Λιάπης εμφανίζεται στις 3 Ιουλίου 2012 να βάζει δεύτερο μετρητή ρεύματος στο κτίριο, μια γραμμή που αντιστοιχεί σε 114 τ.μ. Προφανώς φοβούμενη τις διασταυρώσεις που είχαν ξεκινήσει για το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ η οικογένεια Λιάπη έσπευσε να δηλώσει περισσότερα τετραγωνικά, βάζοντας τριφασική γραμμή για μεγαλύτερη ισχύ.
Ακόμη και σήμερα, όμως, τα δύο ρολόγια αντιστοιχούν συνολικά σε 204 τ.μ., πάλι, δηλαδή όλοι οι φόροι και τα τέλη που βαραίνουν το κτίριο υπολογίζονται με 30 τ.μ. λιγότερα. Εφόσον στο πόθεν έσχες δηλώνεται το κτίριο 233 τ.μ. χωρίς να εμφανίζονται βοηθητικοί χώροι συνάγεται το συμπέρασμα ότι και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα υπολογιστεί λανθασμένα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον δήμο της περιοχής, απ' όπου ενημερώνεται και η ΔΕΗ.
ΛΑΘΑΚΙ 'Η ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΙ;
Ο ξενώνας των... 90 τ.μ. και το μυστήριο με τα ρολόγια
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα δημοτικά τέλη για κτίρια που είναι οικιακής χρήσεως είναι πολύ λιγότερα απ' ό,τι όταν αυτά έχουν δηλωθεί ως γενικής χρήσεως, δηλαδή επαγγελματικοί χώροι όπως θεωρητικά ήταν το τουριστικό κατάλυμα της οικογένειας Λιάπη. Ο δήμος βάζει ακριβότερα τιμολόγια στην επαγγελματική χρήση διότι θεωρεί ότι παράγει περισσότερα απορρίμματα, άρα πρέπει να πληρώσει πιο πολλά. Γιατί, λοιπόν, η παλαιά παροχή ρεύματος δηλωνόταν «οικιακής χρήσης» ενώ στα χαρτιά ήταν τουριστική μονάδα; Τα ρολόγια στη βίλα Λιάπη καταρρίπτουν ακριβώς τον ισχυρισμό ότι λειτούργησε από το 1992 και για 10 χρόνια ως ξενώνας. Οπως λένε όσοι γνωρίζουν θέματα σχετικά με τη ΔΕΗ, είναι αδύνατον μια μονοφασική γραμμή να «σηκώσει» 10 δωμάτια που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα τουριστών. Αλλωστε, ακόμη και τουριστική μονάδα να ήταν, πώς μέχρι το 2012 υπήρχε μόνο ένα ρολόι της ΔΕΗ για 90 τ.μ.; Προφανώς τουριστικό κατάλυμα 90 τετραγωνικών είναι αδύνατον να υπάρχει, επομένως έχει γίνει? καραμπινάτη λαθροχειρία.
Ενα ερώτημα που χρήζει άμεσης απάντησης είναι το γεγονός ότι οι δύο λογαριασμοί για το σαλέ στο Μεγάλο Χωριό είναι στο όνομα του Μάρκου Λιάπη, αδερφού του πρώην υπουργού, αλλά έχουν διαφορετικό ΑΦΜ και διαφορετικό αριθμό ταυτότητας. Δηλαδή ενώ οι λογαριασμοί έχουν τον ίδιο δικαιούχο, τα προσωπικά στοιχεία είναι διαφορετικά. Μια εξήγηση είναι η μία παροχή ρεύματος να ανήκει στον πρώην υπουργό και η δεύτερη στον αδερφό του, αλλά η ΔΕΗ να συνεχίζει λανθασμένα να διατηρεί στους λογαριασμούς το ίδιο όνομα, δηλαδή Μάρκος Λιάπης. Σε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο
ΠΙΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Από κόσκινο όσοι έλαβαν κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια
Σε μεγάλους δικαστικούς μπελάδες βάζει την οικογένεια Λιάπη το σαλέ στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, μετά την αποκάλυψη ότι ενώ πήρε κοινοτικές επιδοτήσεις προκειμένου να το λειτουργήσει ως αγροτουριστική μονάδα τελικά το χρησιμοποίησε ως «ησυχαστήριο» για να ηρεμεί από το? δράμα που περνά. Οπως αποδεικνύεται και από τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, το συγκεκριμένο ακίνητο ουδέποτε λειτούργησε ως ξενώνας, ως όφειλε για τουλάχιστον μία δεκαετία.
Πάντως, σε δηλώσεις του ο αδερφός του πρώην υπουργού, Μάρκος Λιάπης, υποστήριξε ότι το οίκημα λειτούργησε ως ξενώνας, ότι είχε πελάτες κι έκοψε τιμολόγιο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει τα σχετικά στοιχεία. Είπε, μάλιστα, ότι όλο το χωριό πήρε τέτοιες επιδοτήσεις και αμφισβήτησε τις μαρτυρίες των κατοίκων που λένε ότι δεν είδαν ποτέ έξω από το σπίτι τη σχετική σήμανση του ΕΟΤ.
Εκτεταμένη έρευνα
Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και οι μαρτυρίες κατοίκων και τοπικών παραγόντων για τον... ιδιωτικό ξενώνα του κ. Λιάπη προκάλεσαν απανωτές παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης κι ήδη έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα σε όλη την Ελλάδα. Αλλωστε, την υπόθεση Λιάπη ακολούθησε και η αποκάλυψη για το εξοχικό της πεθεράς του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, που και στην περίπτωση αυτή φαίνεται να δόθηκαν κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία τουριστικού καταλύματος στην Ικαρία.
Ο Μ. Λιάπης και οι συνιδιοκτήτες της κατοικίας στο Μεγάλο Χωριό θα κληθούν σύντομα να λογοδοτήσουν στις Αρχές καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διέταξε γιγαντιαία έρευνα σε όλη τη χώρα για να εντοπίσει εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα με το πρόσχημα των τουριστικών καταλυμάτων για να επανακατασκευαστούν «γκρίζες βίλες». Ο οικονομικός εισαγγελέας, Π. Αθανασίου, έδωσε σχετική παραγγελία στην εισαγγελέα Ευρυτανίας για να διερευνηθούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη βίλα Λιάπη.
Από εισαγγελικό «κόσκινο» θα περάσουν, όμως, κι άλλες ανάλογες υποθέσεις, προκειμένου να διερευνηθεί ποιοι «εισέπραξαν αχρεωστήτως πόρους που προέρχονται από τον εθνικό προϋπολογισμό ή τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», γεγονός που φανερώνει ότι σε αμέσως επόμενη φάση, ακόμα και αν δεν μπορέσουν σε κάποιες περιπτώσεις να καταλογισθούν ποινικές ευθύνες (π.χ. λόγω παραγραφής κ.λπ.) είναι βέβαιο ότι θα κινηθούν διαδικασίες για επιστροφή όλων των σχετικών κονδυλίων και επιχορηγήσεων, αφού οι ιδιοκτήτες των κτιρίων δεν τα αξιοποίησαν για τον σκοπό για τον οποίο όφειλαν. Αλλωστε παράλληλα θα κινηθούν και διαδικασίες για καταλογισμό πολλών σε βάρος των υπευθύνων.
Στο έγγραφο της Ευτ. Κουτζαμάνη τονίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα παραγγέλλεται με αφορμή την επίκαιρη ειδησεογραφία στην οποία μετ' επιτάσεως γίνεται αναφορά σε άτομα που με τη χρήση ή την υποβολή ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή εγγράφων εισέπραξαν αχρεωστήτως πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται να βρεθούν ποιοι εισέπραξαν τέτοιες επιδοτήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν ή να βελτιώσουν ήδη υφιστάμενες υποδομές τους αλλά στο τέλος τα κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία εξοχικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, πολλές από αυτές τις υποθέσεις «τύπου Λιάπη» πιθανότατα να έχουν παραγραφεί καθώς το όριο για την κακουργηματική απάτη είναι η 15ετία, ενώ σε περίπτωση πλημμελήματος (για ποσά μικρότερα των 30.000 ευρώ) η πενταετία.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Τόσο στην περίπτωση του «γαλάζιου» πρώην υπουργού όσο και σε παρόμοιες υποθέσεις θα ερευνηθεί, ωστόσο, κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Αν δηλαδή στοιχειοθετείται απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για τον ίδιο λόγο υπήρξε παρέμβαση και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, ο οποίος ζήτησε την Πέμπτη από τον επίτροπο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου να διεξάγει έρευνα για το εάν η υπαγωγή στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της κατοικίας του τέως υπουργού Μεταφορών έγινε με νόμιμες προϋποθέσεις.
Ο κ. Καραβοκύρης ζήτησε να ερευνηθεί εάν προκύπτει θέμα αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων κοινοτικών ή εθνικών ποσών από κάθε υπεύθυνο. Δηλαδή, εάν προκύπτει επιστροφή των ευρωπαϊκών ή εθνικών χρηματοδοτήσεων για την ανακαίνιση του σπιτιού του κ. Λιάπη ή σε όποιον άλλον ανήκει η επίμαχη κατοικία.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ