12.3.2024 13:20

Εκδήλωση- έκθεση ντοκουμέντων για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Φώτη Αγγουλέ (video)

Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕ-ΔΣΕ), τιμoύν τον μεγάλο λαϊκό ποιητή της προσφυγιάς Φώτη Αγγουλέ, μέσα από μία πολιτική-ιστορική και πολιτιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατό του, την Τρίτη 26 Μάρτη 2024, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου στις 6.30 μ.μ. για το λαό και τη νεολαία.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ Λευτέρη Μπαρμπαγιάννη, στο Ομήρειο θα λειτουργεί έκθεση με αρχειακό ιστορικό υλικό – της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ-σχετικά με τη ζωή του Φώτη Αγγουλέ και της περιόδου των εξορίστων αντιφασιστών αγωνιστών Χιωτών στη Μέση Ανατολή.

Η εκδήλωση θα προβάλει τη ζωή του Φώτη Αγγουλέ στα σύρματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή στις ερήμους των χωρών της Μέσης Ανατολής, εκεί που κλείστηκαν χιλιάδες αγωνιστές, θα προβάλει τη ζωή μέσα σε αυτά, τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κουμουνιστές, οι αντιφασίστες αγωνιστές και συνολικά θα αποτελείται από 2 μέρη.

Το πρώτο μέρος θα είναι η ιστορική προσέγγιση της περιόδου των συρμάτων και η δεύτερη θα είναι μουσικό πρόγραμμα. Στο πρώτο μέρος συνολικά θα έχουμε 3 παρεμβάσεις. Μια από τον Βασίλη Μόσχο, μέλος του τμήματος ιστορίας της Κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ και δόκτωρ σύγχρονης ιστορίας, με θέμα τα σύρματα και η ταξική αναμέτρηση της εποχής.

Μια δεύτερη από τον Μάρκο Σκούφαλο, εκπαιδευτικό στέλεχος του ΚΚΕ, με θέμα «Φώτης Αγγουλές, ο συρματένιος ποιητής» και μια τρίτη από τον Νίκο Χούλη με θέμα «Οπτασίες στην έρημο»

Ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη και η Νάγια νομικού.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα, όπου θα περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ από τις συλλογές του Θωμά Μπακαλάκου, Πάνο Τζαβέλα και Παντελή θαλασσινού, καθώς και τραγούδια της προσφυγιάς.

Το πορτρέτο του λαϊκού ποιητή, περιέγραψε ο Δάσκαλος και μέλος του ΚΚΕ Χίου Γιώργος Αμπαζής λέγοντας ότι η εκδήλωση έχει ως βασική στόχευση να φέρει τη νέα γενιά κοντά στο συρματένιο ποιητή της προσφυγιάς και να δώσει ερέθισμα και εργαλεία στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, προκειμένου τα μηνύματα της ειρήνης, της αγάπης, της στοργής να έρθουν στα παιδιά και να εντρυφήσουν βαθύτερα στα νοήματά του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ