21.3.2016 16:38

Εισακούσθηκε το δίκαιο αίτημα

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΔ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΤΟ ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τον επανασχεδιασμό των όρων των διαγωνισμών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών, εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό των τοπικών επιχειρήσεων από τον πρόσφατο διαγωνισμό της 96 ΑΔΤΕ, εξαιτίας των υπερβολικών προαπαιτούμενων που έθετε η διακήρυξη. Τα θέμα ανέδειξε ο «π», επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης να γίνονται αποδέκτες τον συνεπειών της προσφυγικής κρίσης με την αναμενόμενη πτώση του τουριστικού ρεύματος και ακόμα και από τη σίτιση των προσφύγων να μεθοδεύεται ο αποκλεισμός τους.

Το πήρε πάνω του

Το δημοσίευμα σήμανε συναγερμό στα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα ύστερα κι από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν από το Επιμελητήριο και τον αντιπεριφερειάρχη Χίου. Η παρέμβαση του βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα να μελετάται η χαλάρωση των όρων από τον επόμενο μήνα, όταν πρόκειται να λήξει η πρώτη σύμβαση.

«Οι συμβάσεις του Υπουργείου είναι μηνιαίες κι αυτό είναι κάτι που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι τα όποια προβλήματα προέκυψαν θα διορθωθούν στην πράξη. Αυτό το οποίο μελετάται στην παρούσα φάση είναι ο επόμενος διαγωνισμός να μην θέτει προαπαιτούμενα που αποκλείουν τους τοπικούς επιχειρηματίες, όπως η πιστοποίηση πολλαπλών ISO. Αυτό όμως θα γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην επηρεάζεται η παρεχόμενη ποιότητα στα γεύματα», ανέφερε στον «π» ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο κυκλικός τρόπος

Για όσο διάστημα η ευθύνη σίτισης των προσφύγων στον αρχικό καταυλισμό του Μερσινιδίου ανήκε στην Αστυνομία είχε βρεθεί η δίκαιη φόρμουλα της εκ περιτροπής ανάθεσης στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις εστίασης. Για αυτό και δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία. Τότε βέβαια τα αριθμητικά δεδομένα ήταν κατά πολύ υποδεέστερα των σημερινών, όμως κανένας δεν αντιλαμβάνεται γιατί δεν επιλέγεται η λύση το Υπουργείο να θέσει τους όρους και μια προκαθορισμένη τιμή και οι τοπικές επιχειρήσεις που θα δείξουν ενδιαφέρον να αναλάβουν εκ περιτροπής να σιτίζουν αριθμό 200-300 προσφύγων ημερησίως ώστε και όλοι να καλύψουν κάποιες από τις καλοκαιρινές απώλειες και το Υπουργείο να διασφαλίσει τα ποιοτικά δεδομένα του προσφερόμενου φαγητού.

Να σημειωθεί ότι ο επόμενος διαγωνισμός για νέο ανάδοχο της σίτισης θα προκηρυχθεί λίγο πριν τις 20 Απριλίου κι ίσως το Επιμελητήριο θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ώστε να προετοιμάσει κατάλληλα τη βέλτιστη και δικαιότερη λύση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ