23.7.2013 17:46

Δήμος Χίου εναντίον ΔΕΔΗΕ (ΔΕΗ)

Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Να προσέλθουν στο λογιστήριο του δήμου και δηλώσουν τον ορισμό του δημοτικού τέλους που πρέπει να πληρώνουν, για να αποκτήσει ο δήμος τη δυνατότητα να καταθέσει στη ΔΕΔΗΕ αίτημα ομαδικής διόρθωσης των λογαριασμών τους, μετά τις διαμαρτυρίες πάρα πολλών καταναλωτών για τα νέα χαράτσια ύψους  5% που πληρώνουν στα παραφουσκωμένα - όπως τα θεωρούν - τιμολόγια του ρεύματος.

Ο νέος νόμος

Η εταιρία υποστηρίζει ότι οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι γιατί εφαρμόζει αναγκαστικά το νέο νόμο του υπουργείου Οικονομικών, που ορίζει ότι το πρόστιμο του  αυξημένου συντελεστή των δημοτικών τελών αυξάνεται από  3% σε 5% και επιβάλλεται στους λογαριασμούς που δεν αναγράφονται αναλυτικά στοιχεία Τέλους Ακίνητης Περιουσίας  και δεν έχει προσδιοριστεί τιμή ζώνης από τους πρώην Δήμους ή Κοινότητες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε πάρα πολλούς καταναλωτές των πρώην δήμων της Βόρειας και Ανατολικής Χίου και ειδικά αυτού των Καρδαμύλων, όπου δεν έχει προσδιοριστεί η τιμή ζώνης.

Η διαδικασία

Ο ενιαίος δήμος Χίου πλέον έχει ενημερώσει με επιστολές τις δημοτικές ενότητες και  τα τοπικά συμβούλια ότι πρέπει οι κάτοικοι των οικισμών που δεν έχει ορισθεί Τέλος Ακίνητης Περιουσίας να δεχθούν και να δηλώσουν στο λογιστήριο την νόμιμη τιμή του τέλους, για να μην αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα στο μέλλον και να δώσουν τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να υποβάλλει στη ΔΕΔΗΕ αίτημα ομαδικής διόρθωσης των λογαριασμών.

«Η ενέργεια του υπουργείου είναι σωστή. Δεν είναι λογικό κάποιοι να πληρώνουν και άλλοι να μην πληρώνουν Τ.Α.Π. Εμείς πρέπει να ορίσουμε τιμές ζωνών εκεί που δεν υπάρχουν και παράλληλα να προσπαθήσουμε να απαλλάξουμε τους καταναλωτές από το πρόστιμο. Για να υποβάλλουμε όμως το αίτημα ομαδικής διόρθωσης πρέπει να έλθουν  να μας ενημερώσουν, αλλά και να δεχθούν τον ορισμό της τιμής», διευκρινίζει ο Π. Λαμπρινούδης καλώντας τους θιγόμενους να μην καθυστερήσουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ