6.3.2017 10:36

Δεσποζόμενα ήταν τα σκυλιά που εμφανίζονται ως υπαίτια για τον τραυματισμό της κ. Λω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ

Τη δική του επιχειρηματολογία για τον τραυματισμό της κ. Λω αναπτύσσει ο φιλοζωικός σύλλογος σε απάντηση του. σε αυτήν αναφέρει: "Μετά τη σχετική δημοσίευση άρθρου στην Εφημερίδα Πολίτης, ο Φιλοζωικός Σύλλογος θα ήθελε να κάνει σχετική τοποθέτηση αναφορικά με το ζήτημα.

Πρωτίστως να εκφράσουμε τη θλίψη μας για το ατυχές συμβάν στην οικογένεια του κ. Δημ. Λιού και να τον ευχαριστήσουμε θερμά γιατί μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο, διαπιστώνεται γι ακόμα μία φορά η ανυπαρξία του Δήμου στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Καλό θα ήταν όμως πριν ξεκινήσουν επιθέσεις προς τα αδέσποτα ζώα να εξετάσουμε κάποια ζητήματα που προφανώς ο κ. Λιος μέσα στην απογοήτευση και αγανάκτησή του δεν εξέτασε.

Πρώτον, τα συγκεκριμένα σκυλιά (εφόσον οι πληροφορίες που έχουμε αληθεύουν), δεν είναι αδέσποτα! Είναι δεσποζόμενα με δυστυχώς ανεύθυνο ιδιοκτήτη, ο οποίος τα αφήνει να περιπλανώνται στο δρόμο.

Δεύτερον, όπως και ίδιος αναφέρει στο βίντεο και συγκεκριμένα στο 20 – 27 δευτερόλεπτο του βίντεο, τα ζώα πέρασαν ανάμεσα στα πόδια της κ. Λιού! Αναρωτιόμαστε εάν αυτό σημαίνει επίθεση;; (σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου της εφημερίδας Πολίτης).  Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Φιλοζωικού στον κ. Λιό, ήταν κάτι το συγκυριακό και τυχαίο. Ήταν μία ατυχής στιγμή που η σύζυγός του δεν άκουσε/πρόσεξε ότι τα σκυλιά πήγαν προς το μέρος της και έπεσε κάτω. Αυτό δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα του τραύματος, ούτε της ταλαιπωρίας της εν λόγω κυρίας, αλλά προς Θεού δε σημαίνει επίθεση!!! Εάν ήθελαν να επιτεθούν τα σκυλιά, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι κατάσταση θα μπορούσε να είναι η κ. Λιού, και αν μη τι άλλο θα υπήρχαν πληγές στο σώμα της, όχι  σπάσιμο. Άρα, ο τραυματισμός της κ. Λιου οφείλεται σε πτώση, η αιτία τη δεδομένη στιγμή ήταν τα σκυλιά, ενώ θα μπορούσε να είχε ακριβώς τον ίδιο τραυματισμό από ολισθηρό οδόστρωμα, από στραβοπάτημα σε πεζοδρόμιο, ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση.

Τρίτον, η κ. Ποταμούση, αναφέρει ότι της έχουμε δέσει τα χέρια. Όπως εξηγήσαμε στον κ. Λιό, κανένα χέρι δεν έχουμε δέσει και ούτε πρόκειται να δέσουμε. Όταν ερωτήθηκε τι ακριβώς θέλει, μας ζήτησε την απομάκρυνση των ζώων. Η απάντηση του Συλλόγου, μέσω της προέδρου, ήταν ότι αυτό θα ήταν εφικτό εάν ο Δήμος είχε ήδη, όπως υποχρεούται, δημιουργήσει τις υποδομές για χώρο προσωρινής παραμονής και φιλοξενίας των αδέσποτων. Εφόσον, αυτός ο χώρος δεν υπάρχει, η απομάκρυνση είναι ΑΔΥΝΑΤΗ. Εκτός και εάν μπούμε στη διαδικασία να χαρακτηρίσουμε τα σκυλιά επιθετικά (ενώ δεν έχουν επιτεθεί/δαγκώσει) και αφού ακολουθηθεί η ορισμένη από το Νόμο διαδικασία να τα πάμε για ευθανασία!

Προς ενημέρωση μάλιστα του κ. Λιού,  η πρόεδρος του ζήτησε να διαβάσει το Νόμο 4039/2012, στον οποίο αναφέρεται σαφέστατα: (με κίτρινο θα εντοπίσετε τα σημεία που αναφέρονται στη διαχείριση και περισυλλογή των αδέσποτων)

Άρθρο 9

Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

«1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου.»

2. Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 604/1977. Τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. [Αρχή Τροποποίησης]«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για το έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.»

4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

Τέταρτον, η απάντηση του Φιλοζωικού σχετικά με το ότι τα αδέσποτα είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ήταν ότι τα αδέσποτα αποτελούν όπως και όλα τα υπόλοιπα ζώα μέρος της φύσης, την οποία πρέπει να σεβόμαστε και να μάθουμε να ζούμε με όλα αυτά τα ζώα. Η απαρίθμηση των ζώων δεν τελείωνε και άρχιζε με τις κατσαρίδες και τα ποντίκια, αλλά περιελάμβανε και άλλα ζώα. Βέβαια, ο καθένας ανάλογα με τις εμπειρίες που φέρει, μπορεί να αποδεχτεί ή όχι τη συμβίωση.

Πέμπτον, ως εκπαιδευτικός ο κ. Λιος, θα πρέπει φανταζόμαστε, να μεταφέρει στους μαθητές του, το σεβασμό προς όλα τα όντα του πλανήτη. Κανένα δεν είναι κυρίαρχο. Αλλά ακόμα και εάν αποδεχτούμε ότι ο άνθρωπος είναι το κυρίαρχο όν, θα έπρεπε να μεταφέρει στους μαθητές του, τον σεβασμό προς το συνάνθρωπο. Εκείνος βέβαια, θέλοντας να απαλλαγεί από τα αδέσποτα, θεωρεί ότι όποιος είναι ευαισθητοποιημένος, οφείλει, να τα μαζέψει σε χώρο δικό του,  αφού του εξηγήθηκε ότι δεν υπάρχει χώρος. Προφανώς, το δικαίωμα κάποιου να αγαπάει τα ζώα και να τα φροντίζει όπως μπορεί, για κάποιους γίνεται αντιληπτό ως υποχρέωση απέναντί τους, και όταν δεν του αρέσει η αρνητική απάντηση, απλά κλείνει και το τηλέφωνο στα μούτρα!!"

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ