25.11.2019 11:24

Βία κατά των γυναικών στις συντροφικές σχέσεις: Επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία

Άρθρο από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Χίου

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την ημερομηνία της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ η βία των γυναικών αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για το 7% όλων των θανάτων ανάμεσα σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική έχει εκτιμηθεί ότι τουλάχιστον το 1/3 των ανθρωποκτονιών που αφορούν γυναίκες ο θύτης είναι ο σύντροφός τους. Στην Ευρώπη μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται είναι θύματα του τωρινού ή του πρώην συντρόφου της.

Η βία κατά των γυναικών έχει συνέπειες στην υγεία τους τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική. Πολλές γυναίκες που έχουν υποστεί βία αναφέρουν ωστόσο ότι τα τραύματα στην ψυχή μπορεί να είναι πιο σοβαρά από τα τραύματα στο σώμα.

Οι γυναίκες που δέχονται ψυχολογική ή/και σωματική βία από το σύντροφό τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα, διαταραχή μετατραυματικού στρες, αυτοκτονικό ιδεασμό, απόπειρες αυτοκτονίας και εξαρτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα,  μπορεί να παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια κλπ. Επίσης πιθανόν να εμφανίσουν  αϋπνίες, εφιάλτες,  υπερδιέγερση και αίσθηση ότι κινδυνεύουν, μόνιμη στάση ψυχικής ετοιμότητας για το τι θα συμβεί στην επόμενη στιγμή, φόβο, έντονες και επίμονες εικόνες και σκέψεις, έντονα συναισθήματα θλίψης αβοηθησίας κλπ. Πολύ συχνά είναι τα συναισθήματα ενοχής που έχουν τα ίδια τα θύματα καθώς θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για την κακοποίησή τους.

Επίσης πολλές γυναίκες που κακοποιούνται αναπτύσσουν εξαρτήσεις από  αλκοόλ και ουσίες. Σε μερικές περιπτώσεις οι γυναίκες χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή τις ουσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής του στρες όπως την υπερδιέγερση, το φόβο κλπ. και να νιώσουν πιο δυνατές και θαρραλέες. Επίσης οι γυναίκες αυτές μπορεί να κάνουν χρήση ουσιών/αλκοόλ προκειμένου να «δραπετεύσουν» από την πραγματικότητα της βίαιης σχέσης.

Η σοβαρότητα της κακοποίησης και ύπαρξη παλαιότερων τραυματικών εμπειριών θεωρούνται παράγοντες που  συνδέονται  με την εμφάνιση, τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων, τα οποία συμβάλλουν σε αδυναμία αποτελεσματικής αντίδρασης και στη συνέχιση του φαύλου κύκλου της βίας.

Για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση των ψυχολογικών δυσκολιών της γυναίκας θύματος βίας στη σχέση, κρίνεται μείζονος σημασίας προκειμένου να βοηθηθεί η απεμπλοκή της γυναίκας από τη βίαιη σχέση αλλά και αντίστροφα η φυγή από τη βίαιη σχέση είναι πιθανό να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ