7.8.2013 17:27

Αξιοποίηση του Λιμένα Μεστών ζητούν οι κάτοικοι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Κι ενώ το ενδιαφέρον της πολιτικής σκηνής του τόπου είναι εστιασμένο αυτές τις μέρες στην παραχώρηση της μαρίνας και τμήματος του λιμανιού στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση, οι Μεστούσοι «θυμίζουν» ένα άλλο λιμενικό έργο, το λιμάνι των Μεστών, που παραμένει αναξιοποίητο.

Το παρόν στο προχθεσινή Δημοτικό Συμβούλιο έδωσαν οι Μεστούσοι που μέσω του προέδρου τους Κ. Σχολιάδη και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ζήτησαν από το σώμα να αξιοποιηθεί το λιμάνι τους, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να αποτελέσει τη Δυτική Πύλη εισόδου του νησιού μας.

Μόνο που και αυτό το έργο παραμένει ημιτελές. Το επόμενο διάστημα , ίσως μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η κατασκευή των στεγάστρων ενώ ο χερσαίος χώρος του λιμανιού στερείται από ένα κτίριο το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει υπηρεσίες όπως το Τελωνείο, το Λιμεναρχείο, τα πρακτορεία, την αίθουσα επιβατών, καθιστώντας το λιμάνι λειτουργικό και δίνοντας του τη δυνατότητα, επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, να μπορεί να υποδεχτεί κρουαζιερόπλοια και πλοία, με τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις.

Οι Μεστούσοι

«Εμείς θέλουμε να αξιοποιηθεί το λιμάνι των Μεστών. Να γίνει ένα κτίριο και να μπορέσουν να προσεγγίζουν πλοία. Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τα Μεστά, ούτε μόνο τα Μεστά θα ωφεληθούν από αυτό το έργο. Θα ωφεληθεί όλο το νησί. Είναι καλύτερα τώρα που δεν έρχεται ούτε ένα πλοίο;», έθεσε το ρητορικό ερώτημα στον «π» ο πρόεδρος των Μεστών.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου κατά την οποία αποφασίστηκε συντονισμένα πλέον να προχωρήσουν στην εξεύρεση πόρων για τη μελέτη και την κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ.

«Έχουν γίνει βήματα κι έχουμε εξέλιξη σε ότι αφορά το λιμάνι των Μεστών. Σε λίγο θα ξεκινήσει και το άλλο τμήμα του έργου που αφορά στα στέγαστρα αλλά χρειάζεται να γίνουν κι άλλα και χρειάζεται να το προσπαθήσουμε όλοι» κατέληξε ο κ. Σχολιάδης

Όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι;

Παραιτήθηκε ή δεν θα παραιτηθεί τελικά ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Στ. Φαρατζής; Αυτό το ερώτημα απασχολούσε χθες όλους όσους πρόκειται να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Αν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου επιμείνει στην παραίτηση του, τότε η σύσκεψη θα καθυστερήσει μέχρι την αντικατάσταση του. Αν όμως δεν επιμείνει στην παραίτηση του, πράγμα σύνηθες για τους πολιτικούς μας, τότε η σύσκεψη μπορεί να προγραμματιστεί άμεσα. Κι όσο πιο άμεσα τόσο το καλύτερο.

 «Θα προχωρήσουμε άμεσα»

Χωρίς να μπορεί να αιτιολογήσει επαρκώς γιατί καθυστέρησαν και καθυστερούν οι τοπικές αρχές στις κινήσεις τους για την αξιοποίηση του λιμανιού των Μεστών, ο αντιπεριφρειάρχης Μ. Κράκαρης σημείωσε στον «π» ότι η διαδικασία δε φαίνεται να είναι ούτε δύσκολη ούτε πολυδάπανη. «Το κόστος δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, μπορεί να υπάρχουν κι έτοιμες μελέτες στο υπουργείο από ανάλογα κτίρια. Είχα κάνει μια επαφή πριν από δυο μήνες για το συγκεκριμένο θέμα και βρήκα πρόσφορο έδαφος. Πιστεύω ότι αν πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση όλοι μαζί θα έχουμε αποτέλεσμα. Το λιμάνι των Μεστών είναι μια έτοιμη λύση για τον τόπο μας και η αξιοποίηση του μπορεί να συμβάλλει σημαντικά», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ