21.10.2014 15:31

Απορρίπτεται το αίτημα η Απλωταριά να γίνει … Προκυμαία

• ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Όσο ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας ήταν ανοιχτός στη διέλευση των οχημάτων κανείς δεν έθετε θέμα. Από την ώρα που απαγορεύτηκε η κίνηση τους, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων της Απλωταριάς άρχισαν να ονειρεύονται τη σταδιακή μετεξέλιξη της. Ήδη στο Δήμο έχουν κατατεθεί επισήμως αιτήματα από τρεις ιδιοκτήτες καφέ και δυο εμπορικών καταστημάτων προκειμένου να τους επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για τους πρώτους και ραφιών τοποθέτησης προς πώληση αντικειμένων για τους δεύτερους.

Ο κανονισμός λειτουργίας της Απλωταριάς έχει τη σφραγίδα του πρώην αντιδημάρχου Χίου, Παν. Στεφάνου, και απαγορεύει την ανάπτυξη κινητών αντικειμένων έξω από τα καταστήματα. Ωστόσο η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από τους επαγγελματίες, που κατατίθεται υπό τη μορφή αιτήματος στη νέα δημοτική αρχή, την υποχρεώνει να διερευνήσει τις απόψεις του επαγγελματικού κόσμου.

Έτσι, σε προκαταρκτικές επαφές που έχουν γίνει με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Καφετεριών αλλά και μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, αρχικά υπήρξε η σκέψη να επιτραπεί η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αλλά μόνο για το ωράριο μετά το πέρας λειτουργίας της αγοράς.

Πρακτικά αδύνατο

Ωστόσο μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, ενώ μοιάζει και σχεδόν πρακτικά αδύνατη. Για παράδειγμα είναι απαραίτητη η παρουσία αποθηκευτικών χώρων για να φυλάσσονται τα τραπεζοκαθίσματα όταν η αγορά λειτουργεί, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ανύπαρκτοι.

Στα στενά υπό όρους

Την απόφαση θα κληθεί να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο όταν το θέμα συμπεριληφθεί στην ημερήσια του διάταξη, πιθανόν στη μεθεπόμενη του συνεδρίαση. Η υπό διαμόρφωση τάση όμως κατατείνει ότι λογικά το αίτημα για τη λειτουργία της Απλωταριάς με όρους … Προκυμαίας θα απορριφθεί, κυρίως για να μην αλλοιωθεί ο πρωταρχικός εμπορικός της χαρακτήρας. Αντίθετα δεν θα υπάρχει αντίρρηση για την εφαρμογή της δυνατότητας στους παρόδιους της Απλωταριάς δρόμους, με ξεκάθαρη όμως την πρόθεση εκ μέρους της δημοτικής αρχής να μην ξεφεύγει κανείς από το ήδη καθορισμένο πλαίσιο, ίσως και με κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ