31.3.2020 15:35

Απαραίτητη η στροφή ενδιαφερόντων εν μέσω κοροναϊού

Η πανδημία  που μας έκλεισε όλους στο σπίτι –και πολύ σωστά λήφθηκε αυτό το μέτρο -είναι η ευκαιρία για μια  αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Κόπηκε η αγχώδης εργασιακή ενασχόληση που στοχεύει στην αποκόμιση  αέναου κέρδους δίχως «οροφή»…  Κόπηκε η έπαρση , ο εγωισμός μας, η υπέρμετρη αλαζονεία μας …

  Απέδειξε η πανδημία την αδυναμία και ασημαντότητα όλων των ανθρώπινων όντων και  ως ατόμων και  ως κοινωνιών ή και ως  πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών ή πανίσχυρων Κρατών μηδενός εξαιρουμένου.

Τώρα τι; Βρισκόμαστε σε μια υποχρεωτική καραντίνα που μας δίνει την δυνατότητα να ξαναδούμε την χαμένη μας προσωπικότητα. Να ξαναθυμηθούμε πρόσκαιρα (μακάρι και μακροπρόθεσμα) πως έχουμε ξεφύγει και ξεχάσει παντελώς την ανθρώπινη διάστασή μας….

 ΣΤΡΟΦΗ των  ενδιαφερόντων μας , είναι η κατάσταση που πρέπει να αναζητήσουμε για να αντεπεξέλθουμε όλο αυτό το διάστημα του υποχρεωτικού εγκλεισμού στα σπίτια μας. Μερικές σκέψεις που ακολουθούν δίνουν ίσως κάποια βασικά μηνύματα, προκειμένου να αποφύγουμε τα σύννεφα της κατάθλιψης που μας πολιορκούν μέσα από την πολύωρη ενημέρωση του κοροναϊού τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης….

Τόνωση οικογενειακής συνοχής.

Η σύγχρονη οικογένεια έχει δομηθεί στη βάση της καθημερινής εργασίας των γονέων που φεύγουν στις 7ή 8 το πρωί και γυρνάνε το βράδυ στο σπίτι. Τα μικρά παιδιά τα μεγαλώνουν άλλοι ή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ή τα σχολεία σε γενικές γραμμές. Ο χρόνος για κουβεντούλα και επιτραπέζιο παιγνίδι με το παιδί απουσιάζει υπερβολικά. ΤΩΡΑ είναι μια ευκαιρία να νοιώσουν γονείς και παιδιά ότι αποτελούν μια αρμονική οικογένεια.

Νοικοκύρεμα αντικειμένων μέσα στο σπίτι.

  Πολλά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στα ντουλάπια, στα συρτάρια, στα πατάρια  και τις βιβλιοθήκες μας βρίσκονται ατάκτως  εριμμένα . Αυτό το φαινόμενο δεν οφείλεται πάντοτε στην έλλειψη νοικοκυροσύνης, αλλά οφείλεται κυρίως στην έλλειψη χρόνου και διάθεσης τακτοποίησης γεγονός που προέρχεται από την εξουθενωτική εξωτερική εργασία κάθε μέλους της οικογένειας. ΤΩΡΑ είναι μια ευκαιρία να ξαναδούμε όλοι τα αντικείμενα αυτά , να τα αξιολογήσουμε και πάλι αν είναι χρήσιμα ή άχρηστα και να τα τακτοποιήσουμε στους χώρους του σπιτιού μας κατάλληλα.

Οικιακές μικροεπισκευές και μικροκατασκευές.

Στις αποθήκες των σπιτιών μας ( μικρές ή μεγάλες) βρίσκονται  εργαλεία είτε για μεταλλικές, είτε για ξύλινες κατασκευές. Τα εργαλεία αυτά ως επί το πλείστον σκουριάζουν αχρησιμοποίητα εδώ και καιρό από τους περισσότερους. Φτάσαμε να τα βλέπουμε ως αντίκες. Ιδιαίτερα οι νεότεροι ούτε ένα καρφί δεν μπορούν να καρφώσουν στο ξύλο, ή με ένα τσαπί να σκάψουν στον κήπο ( όσοι τον  έχουν)! Αν πεις  εκείνα τα κατσαβίδια και οι πένσες έχουν άγνωστη χρήση… Κοντεύουμε να μην επισκευάζουμε τίποτα, ούτε μια βίδα σε ένα μεντεσέ  (μαπούνι), ούτε μια βίδα σε ένα παραμικρό αντικείμενο… Τώρα όμως είναι μια ευκαιρία που είμαστε σπίτι, να δοκιμάσουμε να  φτιάξουμε κάποια μικροζημιά. Με λίγη προσοχή και επιμονή μπορεί να διορθωθούν χρήσιμα μικροπράγματα και όχι να πετιούνται στα σκουπίδια.

   Άλλη μια ευκαιρία για  να καλυφθεί ο απέραντος χρόνος της υποχρεωτικής καραντίνας , είναι η διάθεση χρόνου για χειροτεχνήματα εφόσον υπάρχει και κάποια σχετική δεξιότητα. Δεν είναι κακή ιδέα να ξεκινήσει κάποια ένα κέντημα ή ένα πλεκτό ή να ράψει μερικά σπασμένα κουμπιά…Ακόμη και το μαγείρεμα είναι μια διέξοδος (όχι όμως να γίνουμε όλοι 250 κιλά).  Δεν είναι κακή ιδέα κάποιος να κάνει ένα κολάζ ή να συναρμολογήσει ένα πάζλ ή ότι άλλο σκεφτεί προκειμένου να ξεφύγει από την τηλεμονοτονία του κοροναϊού….

Ευρύτερη οικογενειακή και φιλική τηλεφωνική  επικοινωνία.

Θυμόμαστε όλοι τις περασμένες δεκαετίες ποιά ήταν η ευρύτερη οικογενειακή και φιλική συνοχή. Οι συναντήσεις με τους συγγενείς  ή και φίλους που έμεναν στην ίδια πόλη ή Νομό ήταν συχνές και γεμάτες απλότητα. Φτάσαμε στα χρόνια που δεν παίρνουμε ούτε τηλέφωνο τους συγγενείς (ακόμη και στην ονομαστική τους εορτή). Δεν καλούμε φίλους στο σπίτι γιατί χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και όχι ένα απλό καφεδάκι με ένα γλυκό του κουταλιού. Πάλι η έλλειψη χρόνου και κοινών ενδιαφερόντων μας έχει απομακρύνει πολύ. ΤΩΡΑ είναι μια ευκαιρία , έστω για μια τηλεφωνική επικοινωνία με όλο αυτό τον κόσμο που δυστυχώς διακόψαμε τις επαφές μας. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε έστω και μια κουβέντα αποτελεί μια ανάσα ζωής, μια αίσθηση επικοινωνίας….

Τέλος και σημαντικότερο , αφήσαμε την ανάγκη για:

Πνευματική αναζήτηση.

   Η εποχή μας , κατεξοχήν εποχή της αλματώδους  Τεχνολογικής εξέλιξης , μας έχει αφήσει πνευματικά ανάπηρους. Δεν ανοίγουμε ποτέ ή σχεδόν ποτέ ένα βιβλίο όχι την ημέρα αλλά ούτε όλο τον χρόνο για να ρίξουμε μια ματιά που σίγουρα θα μας ωφελήσει. Η ανάγνωση ενός βιβλίου , είναι ο δρόμος που οδηγεί προς το Φώς. Σίγουρα αυτό το έχουμε ξεχάσει και αφήσει εδώ και χρόνια στο περιθώριο… Ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται πως  έχει ξεχάσει αυτή την πτυχή της πνευματικής ανατροφοδότησης  που δεν την θεωρεί πλέον απαραίτητη,  έχει αποκοπεί απ΄αυτήν και τραβάει στο δρόμο της ανεξέλεγκτης σαρκικής και υλικής ικανοποίησης δίχως φραγμούς. . .. Έχει επιπλέον ο άνθρωπος απομακρυνθεί από τον Θεό και νομίζει ότι αυτός είναι Ο Θεός και ουδείς άλλος! Κι όμως  τώρα που δεν έχουμε φάρμακο και εμβόλιο αρχίσαμε μερικοί» Το Παναγιά Βοήθα..» ενώ τόσα χρόνια είμαστε στο « Δεν βαριέσαι, αυτά είναι για άλλους…»

  Αλλά ας μην επεκταθούμε και ας δούμε μέσα στα σπίτια μας. Όλοι έχουμε «στολισμένα» πολλά βιβλία πάσης φύσεως , που είτε μας δωρίθηκαν είτε τα αγοράσαμε παλαιότερα. Άραγε πόσα έχουμε ανοίξει να δούμε έστω τα περιεχόμενά τους; Άραγε πόσα έχουμε διαβάσει; Τώρα είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε ένα δίωρο διάβασμα ενός από τα βιβλία μας.  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα βιβλίο είτε Ιστορικού , είτε Λογοτεχνικού, είτε Θρησκευτικού περιεχομένου μπορεί να μας προσφέρει πολλά και δεν είναι σε καμιά περίπτωση ένα χάσιμο χρόνου. Θα μου πουν  κάποιοι μα διαβάζουμε «συνεχώς στα ηλεκτρονικά μέσα και βιβλία και ειδήσεις και βλέπουμε και βιντεάκια και αστειάκια και παιγνιδάκια κ.λ.π. « Δεν αρκεί αυτό θα τους απαντήσουμε. ¨ένα καλό βιβλίο συναρπάζει και συνεγείρει τον άνθρωπο και γίνεται ένας μοναδικός φίλος του από την αρχή ως το τέλος.

Ίσως και άλλα μπορούν να προστεθούν στον παραπάνω κατάλογο.

Συμπερασματικά: Οι ημέρες που έρχονται απαιτούν υπομονή και επιμονή στον οικιακό εγκλεισμό, παρά το ότι μας προκαλεί η επερχόμενη άνοιξη και το  Άγιο Πάσχα, αλλά και επιβάλλουν στροφή ενδιαφερόντων η οποία να μην είναι πρόσκαιρη αλλά να συνεχιστεί και μετά την παρούσα κρίση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ