27.2.2016 15:33

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα

ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Φόβο και ανησυχία για την επόμενη ημέρα δημιουργεί στους τοπικούς φορείς η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς τον Πειραιά. Το γεγονός ότι η καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα ώρα την κατακόρυφη αύξηση των ροών είναι προκαλώντας ασφυξία στο νησί, δημιουργεί δυσοίωνες σκέψεις που αποτυπώνονται στις δηλώσεις των αιρετών του νησιού στον «π».

Ανδρέας Μιχαηλίδης: «Προσωρινή μέτρο η μείωση των ροών»

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις από την απόφαση της Κυβέρνησης ο Ανδρέας Μιχαηλιδης σημείωσε στον «π» ότι η μείωση των ροών προς τον Πειραιά είναι ένα προσωρινό μέτρο καλώντας μάλιστα τους πολίτες να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

«Υπάρχει μία κατάσταση εκρηκτική με την έννοια ότι οι χώρες οι οποίες οφείλουν να τηρήσουν τις συμφωνίες της Ε.Ε. δεν το κάνουν κι ενεργούν με τρόπο μονομερή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σε έναν ασφυκτικό κλοιό και μία έκρυθμη κατάσταση σε ότι αφορά το προσφυγικό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα, και λαμβάνει κάποια ανακουφιστικά μέτρα έτσι ώστε να μπορέσει να εκτονωθεί η κατάσταση των ανθρώπων που έχουν ήδη συσσωρεύει στο δρόμο προς τα σύνορα. Είναι μία προσωρινή εκτόνωση και αναμένονται πρωτοβουλίες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο σε σχέση και με την Ε.Ε. και με την Τουρκιά έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα επιδείξουν την ίδια αλληλεγγύη και υπευθυνότητα όπως το κάνουν άλλωστε και μέχρι σήμερα και θα κατανοήσουν το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα περνάει μία βαθιά και δύσκολα αντιμετωπίσιμη κρίση».

Νότης Μηταράκης: «Μονομερής ενέργεια η απόφαση της Κυβέρνησης»

Για προσπάθεια εγκλωβισμού μεταναστών στα νησιά και μετατροπής τους σε αποθήκες ψυχών κάνει λόγο ο Νότης Μηταράκης.

«Όπως οι Σκοπιανοί κλείνουν μονομερώς τα σύνορα με την Ελλάδα, έτσι και η Κυβέρνηση αποφάσισε να αποκόψει μονομερώς την ηπειρωτική από τη νησιωτική Ελλάδα, επιλέγοντας να εγκλωβίσει στα νησιά μας τους μετανάστες μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι για πληθυσμιακούς, οικονομικούς και εθνικούς λόγους τα νησιά δε μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών. Χρειάζεται επιτέλους ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο εντός και εκτός Ελλάδος.»

Μ. Βουρνούς: «Ανησυχούμε πολύ»

«Σαφώς ανησυχούμε. Είναι μία κατάσταση που πρέπει να παρακολουθείται συνέχεια και διαρκώς ώστε να μη διαμορφωθούν συνθήκες που θα ξεπερνούν τη δυνατότητά μας. Ανησυχεί και πάρα πολύ μάλιστα».

Στ. Κάρμαντζης: «Κάναμε το καθήκον μας, ας το πράξει και η κυβέρνηση»

«Η χώρα μας πέρα από την εθνική και οικονομική κρίση, βιώνει μία πρωτόγνωρη κατάσταση μετακίνησης απίστευτου αριθμού ανθρωπίνων καραβανιών. Αν και αποτελούμε τα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., μέχρι στιγμής είναι ανήμπορη να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το θρίλερ που εξελίσσεται καθημερινά επί το δυσμενέστερο. Τα νησιά μας έχουν πληγεί κατά τον χειρότερο τρόπο εξαιτίας αυτή της κατάστασης. Ως Περιφέρεια Βορείου και Π.Ε. Χίου μέχρι τώρα κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον στο έπακρο. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μετά και τα τελευταία γεγονότα με σύνεση και ψυχραιμία στη διαχείριση αυτής της απίστευτης κρίσης καλώντας και απαιτώντας από την κυβέρνησή μας να πράξει όσα πρέπει και υποχρεούται, για να ξαναβρούν τα νησιά μας, η πατρίδα και το έθνος μας τους ρυθμούς της γαλήνης και της ευημερίας». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ