9.9.2014 19:55

Αμανή: Μια περιοχή ξεχασμένη απ’ το Θεό

Ο Δ. ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Ι&Π. ΚΟΥΓΙΟΥΛΗ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΑΝΗΣ

«Το Φεβρουάριο στην περιοχή της Βολισσού ζουν μόνο οκτώ νέοι άνθρωποι κάτω των 50 ετών. Η Αμανή είναι ένα κομμάτι ξεχασμένο από το Θεό, αλλά όχι από εμάς», τονίζει στον «π», ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ι&Π. Κουγιούλη Δημήτρης Κουρούπης.

Με την ανάδειξη της Μακριάς Στράτας άρχισε να ασχολείται μετά από διαμαρτυρίες επαγγελματιών για την κοινωνική και αναπτυξιακή εγκατάλειψη  της περιοχής.

«Είναι ένας πολύ παλιός δρόμος που πρέπει να υπήρχε από την εποχή των Γενοβέζων, όταν είχε ιδρυθεί η Εξαρχία Μεστών, Ψαρών και Βολισσού και πρέπει να είχε επισκευαστεί το 1880 από ένα Σαμιώτη μηχανικό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος σωζόμενος  σε έκταση στην Ευρώπη.

Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες του Πανεπιστημίου της Γένοβας για εντοπισμό στοιχείων από παλαιογραφικές ιστορίες και συλλογής στοιχείων για την κατασκευή και τη δομή του. Υπάρχει ο εναλλακτικός τουρισμός, με τη δημιουργία ενός ιστού παλιών μονοπατιών. Γνώριζα τη Μακριά στράτα, έχω μνήμες από τη χρήση του, από εκεί έφυγε ο παππούς μου όταν έκλεψε τη γιαγιά  μου και σκεφτήκαμε να βοηθήσουμε την περιοχή και από αυτή τη σκοπιά. Πήραμε άδεια από την 3η ΕΒΑ και με τη συνεργασία της ομάδας του Γ. Χαλάτση σε πρώτη φάση ξεχερσώσαμε, σημαδέψαμε και επισκευάσαμε το πρώτο τμήμα του δρόμου από το 18 έως και τη διασταύρωση του  Αγ. Ισίδωρου, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων. Ακολούθησε η καταγραφή, ο καθαρισμός και η επισκευή των φρεατίων απορροής των νερών της βροχής. Η ομάδα Ε.Π.Ο.Σ Φυλής, με δικά της εργαλεία και έξοδα καθάρισε το μονοπάτι από την Κατάβαση έως και τη Βολισσό. Από το Φλώρι έως το 18 έχει καλυφθεί σχεδόν όλος από τον νέο δρόμο, αλλά από το 18 έως και τα Πραστιά  τον αποκαλύψαμε τον περασμένο Οκτώβριο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε οργανωμένα την διάσωση και  ανάπτυξη του τόπου. Δεν θα ρίχνουμε ντουφεκιές στον αέρα».

Η δράση του ιδρύματος

Το Ίδρυμα στηρίζει οικονομικά και κοινωνικά τους κατοίκους και δράσεις που συμβάλλουν στην διάσωση και ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, του Φυσικού κάλους  και της Περιβαλλοντικής/Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

«Το ίδρυμα λειτουργεί με ίδιους πόρους και μερίσματα  Τραπεζών. Μέλη του είναι μόνο συγγενείς εξ’ αίματος του Γιάννη Κουγιούλη. Στηρίζουμε την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά. Προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί, δίκαιοι, να κάνουμε σωστή διαχείριση γιατι τα χρήματα είναι ξένα. Ασχολούμαστε κυρίως με την επιδοματική  ενίσχυση μαθητών   και την οικονομική υποστήριξη οικογενειών και δράσεων».

Τα πρώτα δέκα χρόνια έδινε αρκετά χρήματα για την περιοχή, γύρω στις 100.000 ευρώ το χρόνο, κυρίως με τη μορφή της επιβράβευσης με δωρεές των μαθητών που διακρίνονται και έχουν τις δυνατότητες να σπουδάσουν, αλλά και απόρων που πρέπει να βοηθηθούν. Αυτή την περίοδο ενισχύονται 40 παιδιά. Τώρα, διαθέττει 25.000 ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες της περιοχής και 5.000 ευρώ για τη λειτουργία ενδοσχολικών φροντιστηρίων Αγγλικών και Υπολογιστών στο σχολικό συγκρότημα της Βολισσού.

Το διοικητικό συμβούλιο

Πρόεδρος: Δημήτρης  Κουρούπης

Ταμίας & Γ. Γραμμ.: Γιάννης  Σγόντζος

Μέλη: Γιάννης Κοτσακάς, Γιώργος  Κοτσακάς και Νίκος Τζήμας.

«Αφανής πολύτιμος  εργάτης η ικανότατη νομική σύμβουλος του συλλόγου Μαρία Παυλούς, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σχεδόν αμισθί»,τονίζει ο Δ. Κουρούπης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ