19.10.2023 14:45

ΑΔΕΔΥ Χίου: «Όχι στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου»

Το ΝΤ ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ στο νησί μας. Τελευταίο θύμα το κατάστημα Καρδαμύλων. Ένα κατάστημα του οποίου η λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τα Καρδάμυλα αλλά και για όλη την Βόρεια Χίο, διότι καλύπτει διανομή αλληλογραφίας και κυρίως συντάξεων και επιδομάτων σε ηλικιωμένους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στα Καρδάμυλα και στα γύρω χωριά της Δημοτικής Ενότητας Καρδαμύλων (Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα), αλλά και σε άλλα γειτονικά χωριά (Πυτιός, Λαγκάδα, Συκιάδα, Παντουκιός), καλύπτοντας περισσότερο από το ¼ της έκτασης του νησιού μας.

Εκτός από τα Καρδάμυλα όμως, πλησιάζει και η ώρα στην ΒΔ Χίο για το κατάστημα Βολισσού με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό για τα 19 χωριά και οικισμούς της Αμανής. Με επόμενο στόχο το τελευταίο γραφείο των Μαστιχοχωρίων.

Η δυσάρεστη εξέλιξη αυτή του κλεισίματος των καταστημάτων ΕΛΤΑ στο νησί μας, στη Μυτιλήνη (Παπάδο Γέρας) και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουν μια προϊστορία που ξεκινά από το μακρινό 2002, όπου τα ΕΛΤΑ μετατρέπονται σε ανώνυμη εταιρεία. Το 2006 εισάγονται στο χρηματιστήριο και το 2013 συγχωνεύονται με τη Eurobank Ergasias. Σε όλο αυτό το διάστημα μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων ενώ πολλά υποκαταστήματα έβαλαν λουκέτο. Αυτή η ζοφερή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά για την “απελευθέρωση της αγοράς”, δηλαδή την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε παραπέρα τη στρατηγική αυτή, εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο “Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων”, ανοίγοντας τον δρόμο στην ολοκλήρωσή της από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΝΤ ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ καλεί τον λαό της Χίου, των Καρδαμύλων, μέσα από τους μαζικούς του φορείς και τα σωματεία να οργανώσει τον αγώνα του και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουμε τις όποιες υπηρεσίες απέμειναν, για να μπει ένα φρένο σε αυτές τις πολιτικές απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας και να απαιτήσουμε:

  • Να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ ούτε στα Καρδάμυλα ούτε πουθενά.
  • Να μην απολυθεί ή μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος, αλλά αντίθετα να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με όλα τα εργασιακά δικαιώματα, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του κλάδου(π.χ λόγω επέκτασης ηλεκτρονικού εμπορίου κλπ).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ