23.12.2015 11:33

120.000 μετανάστες πέρασαν από τη Χίο το 2015

ΤΟ 1/8 ΟΣΩΝ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Τις εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν με την ίδια ένταση και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Σύμφωνα με αυτά από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες Τρίτη πέρασαν από το νησί μας 115.000 πρόσφυγες ενώ το έτος αναμένεται να κλείσει με πάνω από 120.000 άτομα. Όλα αυτά όταν το 2014 πέρασαν συνολικά από τη Χίο 6.400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μέσω της Ελλάδας έφθασαν στην Ευρώπη 800.000 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, η Χίος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις από άποψη αφίξεων αφού το 1/8 των εισερχομένων καταγράφηκαν και πιστοποιήθηκαν στο νησί μας.

Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση και παρά τους ισχυρούς ανέμους συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια. Την Τρίτη πέρασαν τα σύνορα με προορισμό τη Χίο πάνω από 1000 άτομα ενώ σήμερα Τετάρτη πάνω από 500.

Κανονικά η καταγραφή στα Ταμπάκικα

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της καταγραφής των προσφύγων στα Ταμπάκικα, φαίνεται ότι η κατάσταση μετά την αποχώρηση της Frontex ομαλοποιείται με το βάρος της πιστοποίησης των μεταναστών να πέφτει στις πλάτες των υπολοίπων.

 «Κάνουμε ότι μπορούμε. Μέχρι να ξεπεραστεί κι αυτό το θέμα καταγράφουμε 500 άτομα τη μέρα. Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο και την υπηρεσία μας. Δεν γίνεται να αλλάξουμε τη σκεπή για το διάστημα που απομένει μέχρι να μεταφερθούμε στη ΒΙΑΛ, προσπαθούμε οι Έλληνες να τα βγάλουμε πέρα», κατέληξε ο ίδιος.

Οι ελπίδες στους Ολλανδούς

Μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου αλλάζει ο υπεύθυνος της Frontex,  στη θέση του έρχεται ένας Ολλανδός κι η ελπίδα αυτών που μένουν πίσω είναι πως η στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι πιο ελαστική.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ