14.1.2024 7:36

110 χρόνια Χιακού Προσκοπισμού με τιμητικές διακρίσεις και κοπή βασιλόπιτας

Με μια μεγάλη και όμορφη εορταστική εκδήλωση, που γέμισε το Ομήρειο κόσμο, ζωντάνια και χαρούμενα πρόσωπα, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της λήξης της επετειακής χρονιάς, για τα 110 χρόνια του Χιακού Προσκοπισμού, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, στις 7 το απόγευμα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, σε συνδυασμό με την κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας και τιμητικές διακρίσεις και παράσημα που απονεμήθηκαν σε Προσκοπικές Εφορίες, Συστήματα και πρόσωπα που έχουν προσφέρει με τη δράση τους στο Χιακό Προσκοπισμό.

Έγινε μια αναδρομική παρουσίαση του Προσκοπισμού στη Χίο, από το 1912 που άρχισε να οργανώνεται στο νησί ( λίγο μετά τη απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους ), αλλά και των Προσκοπικών δράσεων στη Χίο τη χρονιά που μας πέρασε, με προβολή φωτογραφιών και βίντεο που τις συνόδεψαν Προσκοπίνες και Πρόσκοποι με σχετικές κατατοπιστικές ομιλίες. Όταν ακούγονταν Προσκοπικά τραγούδια και συνθήματα από τα βίντεο που παρουσιάζονταν, τα παιδιά ( Πρόσκοποι και Λυκόπουλα - αγόρια και κορίτσια) τραγουδούσαν από τα καθίσματά τους και το Ομήρειο γέμισε τραγούδια, χαρούμενες φωνές και ζωντάνια.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024

Ιδιαίτερη τιμητική αναφορά έγινε στο Νίκο Πασπάτη που ίδρυσε τον Προσκοπισμό στη Χίο. Επίσης αναφέρθηκε από τους ομιλητές, αλλά και στα βίντεο, η ανεκτίμητη ενεργή δράση και προσφορά του αειμνήστου Γιώργου Μαθιούδη και του Παναγιώτη Καλαμπόκη ( που έκοψε και το πρώτο κομμάτι της Βασιλόπιτας στην παρούσα εκδήλωση ) στον Χιακό Προσκοπισμό τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι τις μέρες μας.

Ο Γιώργος Καλλιμασιάς ( που ήταν εκεί ) μίλησε σε βίντεο και θύμισε στο Χιακό κοινό, τη χρονιά του 1963 όπου η Προσκοπική Ομάδα της Χίου κέρδισε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ιστιοπλοΐας. Ακόμη έγινε αναφορά στη Σούλα Θεριουδάκη Αναγνώστου, που διεύρυνε, τόνωσε και σταθεροποίησε, μέσα στη δεκαετία του 1980, τη συμμετοχή των κοριτσιών και τη γυναικεία παρουσία στους Προσκόπους και στα Λυκόπουλα της Χίου.

Απονεμήθηκε το μετάλλιο Προσκοπικής Αξίας στην Περιφερειακή Εφορεία Χίου. Το μετάλλιο αυτό αποτελεί την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε Προσκοπικές Εφορείες και Συστήματα τα οποία έχουν περισσότερα από 75 χρόνια συνεχούς, ευδόκιμης και επιτυχημένης λειτουργείας.

Ακόμη απονεμήθηκε το Προσκοπικό παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, στον Βίκτωρα Μπουμπάρη. Το παράσημο αυτό αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση των Προσκόπων και απονέμεται σε εξέχοντα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον Προσκοπισμό. Αυτό το παράσημο το έχουν λάβει στο παρελθόν και ο Γιώργος Μαθιούδης και ο Παναγιώτης Καλαμπόκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ξενοφώντας Σπιταδάκης και ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Σταύρος Δημητρόπουλος, που  ήρθαν από την Αθήνα και παρέδωσαν οι ίδιοι τα βραβεία στα τιμώμενα πρόσωπα.

Την Αγιοβασιλοπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Πατήρ Κήρυκας Φαράκλας που στο παρελθόν υπήρξε Πρόσκοπος και Βαθμοφόρος Πρόσκοπος.

Εκτός από τους φίλους του Προσκοπισμού και τους χαρούμενους και πάντα ζωηρούς Προσκόπους και Λυκόπουλα που γέμισαν την αίθουσα του Ομηρείου, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και όλες οι Αρχές της Χίου. Ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Μπουρνιάς Παντελής, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Χίου Γιάννης Αμέντας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο εκπρόσωπος της 96 ΑΔΤΕ, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι Αντιδήμαρχοι Χίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου Αδαμάντιος Βυζανιάρης, ο Υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Χίου και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, εκπρόσωποι Φορέων που συνεργάζονται με τους Προσκόπους, όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, παλαιοί Πρόσκοποι και εκπρόσωποι του Οδηγισμού.

Αποστολή των Προσκόπων είναι να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και έγινε αναδρομική αναφορά πρόσφατων τέτοιων δράσεων του Χιακού Προσκοπισμού, όπως η βοήθεια στους πρόσφυγες που κατέφθασαν στη Χίο τα τελευταία χρόνια, η αποστολή βοήθειας και υλικού στους πληγέντες από το σεισμό στη Σάμο, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια στον κόσμο της Ουκρανίας που ακόμα ζει τα κακά του πολέμου, περιβαλλοντικές δράσεις προστασίας και αναβάθμισης και άλλα...

Τιμητικό Άγημα με Προσκόπους και Λυκόπουλα ανέβασε την Ελληνική Σημαία στη σκηνή του Ομηρείου και απαξάπαντες οι παρευρισκόμενοι σηκωθήκαμε όρθιοι, αποδίδοντας στη σημαία την πρέπουσα τιμή.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση του εορτασμού της λήξης της επετειακής χρονιάς για τα 110 χρόνια του Χιακού Προσκοπισμού, ολοκληρώθηκε με χαμόγελα και αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ