21.3.2013 17:34

1 μήνας επιτυχημένης παρουσίασης της μεγάλης έκθεσης: "ΑΙΓΑΙΟΝ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους"

Με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση του κοινού ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας παρουσίασης της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS στη Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη σύμπραξη του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου / Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού / Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και Τουρισμού / Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

Ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις και ειδικές επιστημονικές ενημερώσεις οργανώνονται καθημερινά στο χώρο της έκθεσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ήδη, τον πρώτο μήνα παρουσίασης της έκθεσης συμμετείχαν στις ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες 900 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το 1ο Δημοτικό Φιλύρου, το Δημοτικό Ανατολικού, το 12ο Δημοτικό Δράμας, το 1ο Δημοτικό Θέρμης, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας, το Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων Χαλκιδικής, το 6ο Δημοτικό Πολίχνης, το 1ο Γυμνάσιο Ανατόλια, το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης Θεσ/νίκης, το 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας, και το 9ο Νηπιαγωγείο Πολίχνης.

Επίσης την έκθεση επισκέφθηκαν το Λύκειο Μύρινας Λήμνου, το Λύκειο Ζωσιμαίας Ιωαννίνων, το 3ο Λύκειο Άργους, το 11ο Λύκειο Ηρακλείου αλλά και το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποίησαν στη Β. Ελλάδα.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν την ιστορία δημιουργίας του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και σε συνάρτηση με το χρόνο διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων, τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας αλλά και μοναδικές εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους.

Παράλληλα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με την υποστήριξη και των τριών οπτικοαουστικών παρουσιάσεων.

 

ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον κύκλο επιστημονικών ημερίδων πρόκειται να οργανωθεί κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους». Οι εκδηλώσεις οργανώνονται µε τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και θα πραγματοποιήσουν διαλέξεις διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες. Στόχος των ημερίδων είναι η γνωριμία του κοινού με γεωλογική ιστορία του Αιγαίου Πελάγους, τις γεωδυναμικές διεργασίες όπως την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητα που συνέβαλαν στη δημιουργία του και συνεχίζουν να είναι ενεργές μέχρι σήμερα αλλά και τον εντυπωσιακό πλούτο των  φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμύριων χρόνων.

Ο κύκλος επιστημονικών ημερίδων θα ξεκινήσει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Το θέμα της ημερίδας είναι «Ηφαίστεια του Αιγαίου» και στόχος είναι η γνωριμία του κοινού με το φαινόμενο της ηφαιστειότητας, τα μεγάλα ηφαίστεια του Αιγαίου και τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκαν σε εκατομμύρια έτη στο χώρο του Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από τον Καθηγητή Γεωλογίας Σπύρο Παυλίδη, Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. με θέμα «Η γεωτεκτονική διαμόρφωση του Αιγαίου και η ηφαιστειότητά του. Από τη Σαμοθράκη στη Λέσβο και τη Σαντορίνη», τον Ομότιμο Καθηγητή Ηφαιστειολογίας – Γεωθερμίας Α.Π.Θ. Μιχάλη Φυτίκα, με θέμα «Τα ηφαίστεια του Αιγαίου. Από τη Λήμνο, τη Λέσβο και την Πάτμο στο ενεργό ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου – Κως, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μέθανα, Σουσάκι» και τον Καθηγητή Σεισμολογίας Α.Π.Θ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, με θέμα «Η παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης (ΙΜΠΗΣ) και η πρόσφατη (2011-12) σεισμο-ηφαιστειακή κρίση».

Θα ακολουθήσει ξενάγηση των συμμετασχόντων της ημερίδας στην έκθεση από τον Αναπλ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ