17.7.2017 12:28

Ο Βαρβάκης και η Ελλάδα ζουν στις καρδιές μας

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ δηλώνει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Ανατόλι Λεοντίδης Μπουμπένκο, μέλος του Συλλόγου «Ελλάς».

Ταξίδεψαν 39 ώρες σιδηροδρομικώς, 6 ώρες με αεροπλάνο και 8 ώρες με πλοίο για να έλθουν από την πόλη τους, το Ταγκαρόνγκ της Ρωσίας, στην πατρίδα τους την Ελλάδα, όπως την αποκαλούν, και μάλιστα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους τα Ψαρά. Στο Ταγκαρόνγκ υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, μιλάνε Ελληνικά και ο Σύλλογος τους ονομάζεται «Ελλάς»!

Ταγκαρόγκ και Έλληνες

«Για εμάς είναι μεγάλη τιμή να αδελφοποιηθούμε με το Σύλλογο των Ψαρών «Κ. Κανάρης». Έχουμε σημαντικές σχέσεις με το νησί σας», είπε στην προσφώνηση του κατά τη διάρκεια της τελετής αδελφοποίησης των δύο Συλλόγων ο Ανατόλιος Μπουμπένκο Λεοντίδης, όπως παρουσιάστηκε. Οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης έγιναν το Σαββατοκύριακο στα Ψαρά στα πλαίσια του εορτασμού των εφετινών «Βαρβάκειθων».

Ο Ανατόλιος Μπουμπένκο Λεοντίδης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας και έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο της Βέροιας.

«Στα Ψαρά γεννήθηκε ο εθνικός ήρωας και ευεργέτης Ιωάννης Λεοντίδης Βαρβάκης. Στην πόλη μας ο Βαρβάκης έζησε περισσότερα από δέκα χρόνια, το σπίτι μου απέχει μόλις 30 μέτρα από το δικό του. Εμείς έχουμε έλθει από την υπερβόρεια Ελλάδα, από την τωρινή νότια Ρωσία, από την πόλη Ταγκαρόνγκ, το αρχαίο Ταϊγάνιο, όπως αναφέρεται στους αρχαίους χάρτες, το οποίο ίδρυσαν οι αργοναύτες του Ιάσωνα», ξεκίνησε την προσφώνηση του.

Πόλη στενά συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι  οι πρώτοι Έλληνες στο βορειοανατολικό τμήμα της Αζοφικής θάλασσας, λίγο πάνω από τον Εύξεινο Πόντο, έχουν εμφανιστεί από τα αρχαία χρόνια.

«Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι στην ακτή του κόλπου του Ταγκαρόγκ, την οποία οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Νεωτίς τον VΙΙ –VΙ αιώνα π.Χ. βρισκόταν ελληνικές εμπορικές εγκαταστάσεις, οι οποίες  αργότερα καταστράφηκαν από τη θάλασσα», δηλώνει στον «π».

Τα ευρήματα

Οι τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις τους επιτρέπουν να πιστεύουν ότι  αυτός ο οικισμός ήταν η  πόλη Κρημνοί, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος.

«Αυτή ήταν αποικία της Μιλήτου. Εγώ μένω πολύ κοντά σε αυτόν τον τόπο, εκεί έμενε και ο Βαρβάκης. Με την πλημμυρίδα και άμπωτη στην παραλία μάζεψα καλή συλλογή από κομμάτια της αρχαίας κεραμικής της γεωμετρικής περιόδου από τη Χίο, τη Λέσβο, τη Ρόδο που χρονολογούνται πριν από 26 αιώνες. Τα κεραμικά της Χίου είναι τμήματα από τους περίφημους Χιώτικους  οξυπύθμενους αμφορείς. Η πιο πρόσφατη εμφάνιση των Ελλήνων στο Ταγκαρόνγκ συνδέεται με τα γεγονότα του Ρωσοτουρκικού πολέμου το 1768-1774, όταν πολλοί Έλληνες πατριώτες, που αγωνιζόταν εναντίον των Τούρκων, εντάχθηκαν στον Ρωσικό Στόλο», τονίζει.

«Μετά τη λήξη του πολέμου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λόγω απειλής διώξεων από τις Τούρκικες αρχές. Από αυτή την περίοδο αρχίζει και η μαζική μετανάστευση των Ελλήνων στην περιοχή μας», συνεχίζει ο Ανατόλι Λεοντίδης Μποταρένκο.

«Οι Έλληνες έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας. Μια από τις κεντρικές μας οδούς ονομάζεται «Ελληνική στράτα».

Στο Ταγκαρόγκ λειτουργούσε Ελληνικό Προξενείο και υπήρχαν ελληνικά σχολεία. Οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στην κοινωνική ζωή και γινόταν μέλη των αρχών της δημοτικής κυβέρνησης. Πολύ γνωστά τα ονοματεπώνυμα Βαρβάκη, Κομνηνών, Μπερναρδάκη, Λιναρδάτου, Σκαραμαγκά, Τυπάλδου,  Αλιφιεράκη, Αλαφούζωφ. Ιορδάνωφ, Πωγωνάτου. Στο παλιό νεκροταφείο υπάρχουν τάφοι απογόνων του Βαρβάκη».

 Ευεργεσίες

Οι Έλληνες έμποροι και ιδιαίτερα οι ευκατάστατοι Χιώτες και Ψαριανοί χρηματοδοτούσαν την ανέγερση εκκλησιών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

«Το πιο σημαντικό εκκλησιαστικό κτίσμα που είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες μετανάστες ήταν το Ιερουσαλημικό μοναστήρι, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Λεοντίδη Βαρβάκη. Όπως γνωρίζουμε, ο Βαρβάκης αρχικά ήταν αξιωματικός του Πολεμικού και υπηρετούσε στο Ρώσικο Στόλο προστατεύοντας τους Χριστιανούς από τους Τούρκους. Χάρη στα στρατιωτικά επιτεύγματα του μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής δράσης του επιβραβεύτηκε με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη ΙΙ και με την άδεια εμπορικών συναλλαγών χωρίς φόρους. Έτσι ο Βαρβάκης πλούτισε γρήγορα και άρχισε να ασχολείται με τη φιλανθρωπία».

Από τα βασικότερα  έργα του ήταν οι ανεγέρσεις εκκλησιών. Το 1813 έχτισε το μεγάλο ναό της Αγ. Τριάδας και ακολούθησαν το νοσοκομείο και το ορφανοτροφείο. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ναού, ο Βαρβάκης απευθύνθηκε στον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο Ι με αίτηση να εγκατασταθεί εκεί το μοναστήρι και  να αποτελεί καταφύγιο για τους Έλληνες που επισκεπτόταν τη Ρωσία. Επίσης ζήτησε και διεξαγόταν η λειτουργία στα ελληνικά και το μοναστήρι υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ. Το απρόβλεπτο αυτό μεγάλο σχέδιο συνόδευσε τον Αλέξανδρο και μετά θάνατον.  Πέθανε ξαφνικά στις 19 Νοεμβρίου του 1825 στο Ταγκαρόγκ όπου βρισκόταν  για διακοπές μαζί με την οικογένεια του. Η σωρός του μεταφέρθηκε από το παλάτι  και ενταφιάστηκε στο μοναστήρι».

Η επανάσταση του 1821

Κατά την περίοδο του αγώνα απελευθέρωσης της Ελλάδας η πόλη του Ταγκαρόγκ, υπό την πνευματική φροντίδα του μοναστηριού, ήταν η έδρα των Ελλήνων πατριωτών της «Φιλικής εταιρείας».

«Εδώ μαζευόταν χρήματα, όπλα, τρόφιμα και στελνόταν για την επανάσταση στην Ελλάδα. Το μοναστήρι με την ομορφιά του και την ταπεινή λειτουργία των μοναχών έλκυε όχι μόνο τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και πολλούς άλλους. Στη χορωδία της Μονής για περισσότερο από τρία χρόνια έψελνε ο γνωστός συγγραφέας Άντον Τσέχωφ, που γεννήθηκε και έζησε στην πόλη μας. Δυστυχώς αυτό το μοναστήρι και το σπίτι του Βαρβάκη δεν σώθηκαν αλλά ζούνε και υπάρχουν στις ψυχές μας, μαζί με την Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη του για την Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ