12.1.2018 14:22

Θα επιβαρύνει τον Κάμπο η κατάργηση του Κτηματολογικού Γραφείου Χίου

Ενισχύει το αίτημα μη κατάργησης του Κτηματολογικού Γραφείου της Χίου επιστολή που απευθύνουν οι «Φίλοι του Κάμπου». Ο Κάμπος, τα κτήματα του οποίου υπάγονται σήμερα στο Κτηματολογικό Γραφείο, θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα σε χρόνο και χρήμα, εκτιμά η διοίκηση του Συλλόγου. Σε επιστολή που κοινοποίησε στον «π» αναφέρει:        

Με μεγάλη έκπληξη  πληροφορηθήκαμε ότι την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την κατάργηση  του κτηματολογικού γραφείου Χίου. Το θέμα αυτό μας στεναχώρησε πολύ διότι στην περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο Κάμπος -τα κτήματα του οποίου υπάγονται στο εν λόγω Κτηματολογικό γραφείο-για τους παρακάτω αναφερόμενους λόγους:

1.Που θα γίνεται η διεκπεραίωση των υποθέσεων που αφορούν την περιοχή; Πιθανόν μέσω Μυτιλήνης- όπως και τα θέματα της Εφορίας- με μεγάλη επιβάρυνση χρόνου και χρήματος.  

2 Που θα γίνεται η τυχόν διόρθωση λαθών  με ευθύνη Κτηματολογίου ή ακόμη και διορθώσεις από νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων; Θα γίνονται και αυτές  εκεί; (βλ άρθρο 15, παρ 3 υπό διαβούλευση νομοσχεδίου).

3.  Στην μελλοντική εφαρμογή πολεοδομικής μελέτης/πράξης εφαρμογής προβλέπεται κτηματογράφηση ξανά του συνόλου των ιδιοκτησιών εντός πολεοδομουμένων περιοχών, με αποτέλεσμα  την αναθεώρηση  συμβολαίων  μετά από την αφαίρεση ή βεβαίωση εισφορών γης/χρήματος. ( βλ. ν. 4315/2014, κ ν 2508/1997).

4. Η προθεσμία ενστάσεων στην ανάρτηση ενστάσεων πολεοδομικής μελέτης είναι αυστηρά 20 ημερολογιακές ημέρες με μία μόνη αποκλειστική ανάρτηση ενστάσεων (βλ. ν. 4447/2016, άρθρο 10, παρ.4, εδ. Β) και βάσει του  άρθρου 66 του  Ν. 4495/2017 προβλέπεται η επίσπευση εφαρμογής πολεοδομικών μελετών και πράξεων εφαρμογής με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Με αυτά τα δεδομένα τα αιτήματα βεβαιώσεων για ένσταση από εκατοντάδες ή χιλιάδες πολίτες θα είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετηθούν εγκαίρως από ένα απομακρυσμένο γραφείο με διευρυμένη ζώνη ευθύνης όλο το Βόρειο Αιγαίο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η  Χίος κατά την τελευταία απογραφή έχει 52.600 κατοίκους το γραφείο της Μυτιλήνης θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

5. Στο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης 2008 (υπ’ αριθμ. 6876/4871/2008 απόφαση της Βουλής ΦΕΚ 128 Α/2008). η Χίος στην ιεράρχηση οικισμών χωροταξικά σε πανελλήνια κλίμακα, κατατάσσεται μεταξύ των οικισμών 3ου επιπέδου. Με το  άρθρο 12, παρ. 3,του ν. 4447/2016, «το ισχύον Γενικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειοφόρου αναπτύξεως επέχει θέση ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.... » η Χίος είναι ισότιμη με την Μυτιλήνη.

Εκτός των παραπάνω που ισχύουν για όλη την Χίο, ο  Κάμπος έχει και έναν άλλο βασικό λόγο να αντιτίθεται στην κατάργηση του Κτηματολογικού γραφείου Χίου και είναι η ένταξή του στο πρόγραμμα της Europa Nostra για τα «7 Πιο Επαπειλούμενα» (7 Most Endangered ), το οποίον δεν θα μπορεί να ξεκινήσει εάν υλοποιηθεί η σχεδιαζομένη κατάργηση/απομάκρυση του Κτηματολογικού γραφείου  Χίου

Μετά από τα παραπάνω σας παρακαλούμε να αποτρέψετε την κατάργηση του κτηματολογικού γραφείου Χίου που θα επιβαρύνει παραπάνω τους  ήδη πολλαπλά επιβαρυμένους κατοίκους της Χίου  και κατ΄επέκταση του Κάμπου. Δεν πρέπει  να τους προστεθεί και άλλο οικονομικό βάρος και πρόβλημα καθυστερήσεων.

Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                    Η Αντιπρόεδρος                                    Η Γεν.Γραμματεύς

Γιάννης Βορριάς                             Θεανώ Βογιατζη                                   Φανή Βρούζη             

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ