Χίος Πόλη

23/1/18 15:27

τελ. ενημ.: 24/1/18 16:43

«Σοβαρό το πρόβλημα στο Μερσινίδι αλλά δεν υπάρχουν χρήματα»

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «π», σημειώνοντας ότι η υποχώρηση του υπεδάφους έχει επηρεάσει και το Μοναστήριο

Σήμα κινδύνου 131 χρόνια μετά τη δημιουργία της εκπέμπει η Ιερά Μονή Μερσινιδίου αφού την εικόνα εγκατάλειψης από Μοναχούς, αυτή τη στιγμή διαμένει μόνο ο ιερομόναχος Βικέντιος Γιαννάκος από τα Ψαρά, έρχεται να συμπληρώσει η εικόνα κατάρρευσης του ιστορικού Μοναστηριού.

Μία επιτόπια αυτοψία του «π» στον χώρο το πρωί της Τρίτης ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Σχισμένοι τοίχοι, τοιχία έτοιμα να καταρρεύσουν, κελιά υπό διάλυση, καθώς και η κλίση που έχει πάρει τμήμα του Μοναστηριού από την ανατολική πλευρά έρχονται να επιβεβαιώσουν την άμεση ανάγκη παρεμβάσεων από την πλευρά της Μητρόπολης.

Παρά τις μεγάλες και αναρίθμητες δωρεές των Χιωτών εφοπλιστών, το Μοναστήρι συνεχίζει να αντιμετωπίζει σειρά αυξανόμενων προβλημάτων που επιζητούν επιτακτικά λύση.

«Είναι στο χέρι της Μητρόπολης να βάλει το χέρι στην τσέπη και να σώσει το Μοναστήρι. Το ότι από τις τρύπες που υπάρχουν στα τοιχία βλέπεις κατευθείαν τη θάλασσα, δεν τιμά κανέναν. Θα πρέπει να εκπονηθούν άμεσα μελέτες προκειμένου τα κτίρια να επισκευαστούν πριν είναι αργά. Την κατάσταση που επικρατεί τη γνωρίζουν όλοι, εκτός αν θεωρούμε ότι ένας ηλικιωμένος μοναχός μπορεί αναστηλώσει τη Μονή», ανέφερε στον «π» κάτοικος του Βροντάδου που σχεδόν καθημερινά βρίσκεται στον χώρο του Μοναστηριού. 

Επιβεβαιώνει και η Μητρόπολη

Το ρεπορτάζ του «π» επιβεβαίωσε και η Μητρόπολη Χίου με τον δικηγόρο Κ. Βεργίνα να σημειώνει στον «π» ότι το ανατολικό τμήμα του Μοναστηριού έχει κριθεί ήδη από το 2006 ακατάλληλο και μη κατοικήσιμο.

Όπως εξήγησε ο κ. Βεργίνας το πρόβλημα δημιουργείται από την αστάθεια του υπεδάφους που συνεχώς υποχωρεί προς την κατεύθυνση της θάλασσας. «Πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ο δρόμος του Μερσινιδίου και αυτό είναι που δημιουργεί προβληματισμό σε όλους», δήλωσε.

Υπάρχει μελέτη δεν υπάρχουν χρήματα

Ο ίδιος τόνισε ότι η Μητρόπολη έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και των προβλημάτων αλλά επί του παρόντος αδυνατεί να παρέμβει εξαιτίας έλλειψης χρημάτων. «Μία πλήρης αποκατάσταση συνοδευόμενη από τις απαραίτητες εργασίες στο υπέδαφος έχει κοστολογηθεί με πάνω από 2 εκ. ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι δύσκολο να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Δωρεές έχουν γίνει πριν από πολλά χρόνια και τα χρήματα δόθηκαν για την αναστήλωση των υπολοίπων κτισμάτων του Μοναστηριού που πλέον είναι πλήρως λειτουργικά. Περιμένουμε να δούμε αν υπάρξει η δυνατότητα ένταξης των επισκευών σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, διαφορετικά παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της κατεδάφισης», κατέληξε. 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση