14.5.2024 15:01

Σειρά προληπτικών μέτρων αλλά και πρόστιμα για να μην ξεμείνουμε από νερό (Video)

Μέχρι και 300 ευρώ το πρόστιμο σε όσους παραβίασαν τα όρια κατανάλωσης του 2023- Κλειστά τα αρδευτικά υδρόμετρα εκτός από Αμανή και Καρδάμυλα – Εκ περιτροπής υδροδότηση σε Άγιο Μηνά και Πόλη

Σειρά μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου ο πληθυσμός της Χίου φθάνει σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα από τη θερινή περίοδο, λαμβάνει και φέτος η ΔΕΥΑΝ Χίου, υιοθετώντας τη μέχρι σήμερα «γραμμή» όλων των προηγούμενων διοικήσεων απέναντι στις υπερκαταναλώσεις.

Το νέο μέτρο που προστίθεται σε όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι η επιβολή προστίμων από 100 έως και 300 ευρώ, στα κατ εξαίρεση υδρόμετρα, ανάλογα με το ποσοστό της υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για αρδευτικά υδρόμετρα τα οποία παρά τη γενική απόφαση για «κλείσιμο» τη θερινή περίοδο, λειτούργησαν έπειτα από κατά περίπτωση απόφαση της ΔΕΥΑΝ Χίου, ώστε να μην προκληθεί ζημιά σε καλλιέργειες ή στην κτηνοτροφία.

Φέτος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Πρόδρομος Μανωλάκης, τα αρδευτικά υδρόμετρα θα κλείσουν σε όλο το νησί εκτός από την Αμανή και τα Καρδάμυλα αφού εκεί ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχει παρατηρηθεί να υφίσταται πίεση του δικτύου.

Ως προς την ύδρευση, περιορισμοί στην κατανάλωση μέσω της εκ περιτροπής υδροδότησης, θα υπάρξουν τόσο στην πόλη όσο και στην περιοχή του Αγίου Μηνά, με τον πρόεδρο της εταιρείας να συνιστά αυτοπεριορισμό πολιτών και επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι.

Έβρεξε αλλά τα φράγματα είναι άδεια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα όσα επισήμανε ο κ. Μανωλάκης για τα ύψη των βροχοπτώσεων, αφού παρότι σε κάθε βροχόπτωση το ύψος βροχής ήταν ικανοποιητικό, τα μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ των βροχοπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα τα νερά να εξατμίζονται και να μην εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Έτσι παρά τις βροχοπτώσεις, Ζυφιάς, Άγιος Γεώργιος Συκούσης και Κατράρης δεν έχουν σημαντικές ποσότητες νερού.

Ο σχεδιασμός

Ως προς τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΝ Χίου, αυτός προβλέπει τη δημιουργία νέων αφαλατώσεων, νέες γεωτρήσεις σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ αλλά και καίριες παρεμβάσεις σε όλο το δίκτυο μέσα από τη συνεργασία την ΕΥΑΘ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ