2.2.2018 11:20

Το πήραν πάνω τους και οι «Χιώτες» Μακεδόνες

ΠΑΓΧΙΑΚΗ συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής και στο νησί μας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Θρακών και Μακεδόνων.

Ένα με το ποτάμι του κόσμου, που αναμένεται να κατακλείσει την πλατεία Συντάγματος, θα γίνουν την Κυριακή και οι Χιώτες, που θα ενώσουν τη φωνή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγων του στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης σε τοπικό επίπεδο έχει αναλάβει ο Σύλλογος Θρακών και Μακεδόνων Χίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», απευθύνοντας κάλεσμα σε απλούς πολίτες, συλλόγους και φορείς για συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Βουνακίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης του όρου Μακεδονία.

Το κάλεσμα

Ο Σύλλογος Θρακομακεδόνων στο κάλεσμά του υπογραμμίζει τις συνέπειες της χρήσης του όρου Μακεδονία για την ονομασία των Σκοπίων διαβλέποντας πιθανή αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Με αγνό, ειλικρινή και άδολο πατριωτισμό, με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια και την ιστορία μας, με δημοκρατικό σεβασμό σε όλους, και καθαρή πατριωτική απαίτηση να μην παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας στους σφετεριστές της ιστορίας μας, είναι καθήκον όλων μας να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο του νησιού μας.

Αιτούμαστε να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» επουδενί στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, καθώς η πιθανή ύπαρξή του θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», αναφέρεται στο κάλεσμα.

Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου, Γ. Μπρανίδης, η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν παρά τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό.

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Οι Μακεδόνες είχαν, έχουν και θα έχουν ελληνική παιδεία και γλώσσα και ουδεμία σχέση έχουν με τα σλαβικά φύλλα που έφθασαν στην περιοχή από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Καλούμε τους Χιώτες που δεν θα μπορούν να παραστούν στη συγκέντρωση της Αθήνας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους 300 του ελληνικού Κοινοβουλίου να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε συζήτηση για την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία»», σημείωσε.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνουν ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί, πορεία προς το ηρώο των πεσόντων, όπου θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων και συνέχιση της πορείας μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ