20.1.2018 17:47

Η ξεχωριστή παρουσία της 96 ΑΔΤΕ στο Γ.Ε.Σ.

Ένα εξαιρετικό φροντισμένο  ”περίπτερο” για την παρουσίαση του επιχειρησιακού της έργου  αλλά  και της ιστορίας , της πνευματικής ζωής και των προϊόντων – αγροτικών / μεταποίησης –  της νήσου Χίου όπου εδρεύει,  έχει ετοιμάσει η 96 ΑΔΤΕ στον 1ο όροφο του ΓΕΣ, μπροστά από την Λέσχη.

Mια υπαξιωματικός  με την σχετική παραδοσιακή φορεσιά  που χρησιμοποιούσαν οι νέες στην Καλαμωτή κατά το γάμο τους, είναι στην υποδοχή ενώ την ξενάγηση κάνει μια αξιωματικός του Πυροβολικού! Βεβαίως με την στήριξη και του ανδρικού προσωπικού του σχηματισμού που έχει την ευθύνη του ”περιπτέρου”. Υπαξιωματικός είναι και ο …μετρ που προσφέρει πικάντικα τοπικά μεζεδάκια.

Έχει την αξία του η παρουσίαση τόσο εκτενώς πολιτιστικών εκφάνσεων της Χίου αλλά και πάρα πολλών τοπικών προϊόντων!. Αισθηση κανουν αρκετα από τα εκθέματα του Μουσείου Κοραή – μεταξυ αυτών το σπαθί ενός Χιωτη ανθυπολοχαγού που πήρε μέρος σε αγωνες του έθνους , ένα μικρό Τμήμα της Σημαίας του Συντάγματος Χίου που πολέμησε το 1940, το σπαθί και το τηλέφωνο του Οθωμανού διοικητή που βρέθηκε κατά την απελευθέρωσης το 1912 κ.ά.

Η 96η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ)  αποτελείται βασικά από μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία – με περιοχή ευθύνης  ένα πολύ κρίσιμο χώρο σε απόσταση μόλις περίπου 10 χιλιομέτρων από το Τσεσμέ της Τουρκίας – και με υπαγόμενη  Διοίκηση Πυροβολικού  με τις μονάδες της  και άλλες . μονάδες οπως μεταξύ άλλων, ο Λόχος Στρατηγείου της 96ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΛΣΤ/96 ΑΔΤΕ). – ο 96ος Λόχος Διαβιβάσεων Εθνοφυλακής (96 ΛΔΒΕΘ). το 96ο Τάγμα Μηχανικού Εθνοφυλακής (96 ΤΜΧΕΘ) – ο 96ος Λόχος Αντιαρματικών Εθνοφυλακής (96 ΛΑΤΕΘ),. η  96η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (96 ΕΑΡΜΕΘ) , το 228ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (228 Μ/Κ ΤΕ)., το 297ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (297 Μ/Κ ΤΕ), το 218ο Τάγμα Εθνοφυλακής (218 ΤΕ), το 643ο Τάγμα Εθνοφυλακής(643 ΤΕ) – Το 96ο Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (96 ΤΥΕΘ) – Το 96ο Τάγμα Υποστήριξης Εθνοφυλακής(96 ΤΥΠΕΘ). – ΤΕ Χίου – ΤΕ Βροντάδου. Σχεδόν όλες οι παραπάνω είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο αριθμό από φυλάκια τόσο μέσα στη Χίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της 96ης ΑΔΤΕ. Οι μονάδες αυτές έχουν συνεργασία με τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης και άλλες διακλαδικής ή κλαδικής υπαγωγής μονάδες.

Η παράσταση του εμβλήματος της 96 ΑΔΤΕ ειναι η  νήσος Χίος και αρχαίος πολεμιστής με το ακόντιό του στραμμένο ανατολικά. Συμβολίζει το χώρο ευθύνης της ΑΔΤΕ και την αποφασιστικότητα αυτής να υπερασπίσει με κάθε τρόπο το νησί από εχθρική ενέργεια.Το ρητό της είναι : “ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ” (”Και θα τιμήσω τα πατροπαράδοτα ιερά”- από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στη θεά Αθηνά).

ΠΗΓΗ: Π. Καρβουνόπουλος- http://www.militaire.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ